Istraga obavijena velom tajni

Predmet istrage u Opatiji – garaža na Slatini?

Marina Kirigin

Premda službene potvrde nema, u Opatiji se nagađa da je DORH reagirao zbog »slučaja Slatina« u vrijeme Muzurovog mandata  


 Dvosmisleni Luttenberger


U opatijskim političkim kuloarima počelo se šuškati da je predmet istrage »garaža Slatina«, te kako bi konkretnije podatke mogao znati bivši gradonačelnik Opatije Axel Luttenberger. 


    Na upit o tome ima li istraga veze s garažom Slatina i je li on taj koji je prijavio DORH-u predmet njihove istrage, Luttenberger je odgovorio dvosmisleno.
– Pa potražite što sam ja tada govorio na vijeću – rekao je bivši gradonačelnik, a na ponovni upit je li predmet istrage »garaža Slatina« dodao:


– Pogledajte što sam govorio o javno-privatnim partnerstvima. Na pitanje je li on taj koji je podignuo prijavu protiv gradske vlasti na čelu koje je bio Amir Muzur, Luttenberger je još jednom jasno dao do znanja što misli o tadašnjem gradonačelniku Opatije. 


    – Za mene je on toliko nebitan da ne bih podigao nikakvu prijavu. Osim toga, u formalnom aspektu postoji mogućnost da DORH sam podigne prijavu i pokrene istragu – konstatirao je Luttenberger. 


    Garaža Slatina je trebala biti prva opatijska javna garaža, na lokaciji iza hotela Palace, s više od 300 parkirnih mjesta, a čiji su tripartitni ugovor o osnivanju prava građenja u ožujku 2007. godine potpisali tadašnji opatijski gradonačelnik Amir Muzur, Pistrui László, suvlasnik mađarske tvrtke Szeviép te Attila Gabor, direktor novoosnovanog poduzeća Slatina garaža d.o.o., inače tehnički direktor u mađarskoj tvrtki. Investitori su predviđali u izgradnju garaže i poslovnog prostora uložiti između 6 i 8 milijuna eura, no na mjestu garaže danas su izgrađeni betonski okviri, a ispod nje i dalje je veliki bazen ispunjen bujičnim vodama s Učke. Garaža Slatina, tvrtka kći mađarskog Szeviepa, trebala je dobiti trajno vlasništvo nad poslovnim prostorima te koncesiju upravljanja garažom na trideset godina, a Grad na temelju prava građenja ubirao bi 1,75 milijuna kuna godišnje. 


   


Stečaj, pa interes LRH


Dogovor su potopile bujične vode s Učke, a tada su isplivale i nepravilnosti u postupku javno-privatnog partnerstva. Na gradskom vijeću u prosincu 2010. godine gradonačelnik Dujmić konstatirao je kako je plaćanje osigurano tek sa šest bianco mjenica tvrtke Szeviep koje se više ne mogu niti naplatiti zbog činjenice da je ta tvrtka u Mađarskoj otišla u stečaj. Sličnu sudbinu Grad i ostali vjerovnici – izvođač radova na garaži Osijek Koteks te jedna komercijalna banka – namijenili su i opatijskoj tvrtki kćeri. Sve to navelo je Grad Opatiju da pokrene stečaj nad Garažom Slatina d.o.o. Nakon pokretanja stečajnog postupka pojavili su se i novi interesenti za nastavak izgradnje garaže, a među kojima je i LRH.