Dodjela bespovratnih potpora

Poticanje poduzetništva: Crikveničkim poduzetnicima više od 350 tisuća kuna

Nataša Car

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Jučer je potpisan i Ugovor o recertifikaciji Grada Crikvenice za Business Friendly Certification South East Europe. Od 45 pristiglih prijava poduzetnika za bespovratne potpore, odobrene su 32CRIKVENICA Dvije osnovne strateške orijentacije Grada Crikvenice su osigurati održivi razvoj gospodarstva i osigurati uvjete za kvalitetan život stanovništva. Grad to postiže raznim aktivnostima za poticanje poduzetništva, a jedna od značajnijih aktivnosti su novčane potpore poduzetnicima.


Jučer je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih potpora iz Programa mjera razvoja poduzetništva na području Grada Crikvenice za 2019. godinu s poduzetnicima kojima je ukupno odobreno više od 350 tisuća kuna.


Program mjera važan je za stvaranje pozitivne poduzetničke klime jer Crikvenica je 2015. bila treći grad u Hrvatskoj koji je dobio BFC SEE certifikat, a jučer je potpisan i Ugovor o provođenju procesa recertifikacije Grada Crikvenice.Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE) je program kroz koji se želi poboljšati kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave nude firmama.


Poslovno okruženje
– Nije jednostavno dobiti ovakav certifikat. Od 2012. oko 90 gradova diljem regije sudjelovalo je u programu, a 45 ih je dobilo certifikat – istaknuo je voditelj projekta i član Regionalnog vijeća BFC SEE te predstavnik Centra za lokalni ekonomski razvoj Saša Drezgić.


Dodao je da certifikat dobivaju oni gradovi koji stvaraju pozitivno poslovno okruženje, imaju dobru suradnju javnog i privatnog sektora, uspješno implementiraju strateške planove poduzetničke infrastrukture i zajedničke projekte te udovoljavaju još nizu uvjeta koji se provjeravaju u okviru projekta.


Ugovor o recertifikaciji su potpisali zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović ispred Grada Crikvenice i Drezgić ispred CLER-a. Potpisivanju je nazočila i nacionalna koordinatorica na Programu BFC SEE za Republiku Hrvatsku Ana Marija Sikirić.Potpore su dobili trgovina Eldom, obrt za poslovne usluge Index, obrt za trgovinu i usluge Delfi, obrti za ugostiteljstvo Sidro, Riva, Val, Bi Vi, pansion Klaudija, Levant, Tronk, obrt za ugostiteljstvo i usluge Dubravko Domijan, usluge popravka obuće i proizvodi od kože Zahrudina Porobića, Selex, beauty salon Eva, kozmetički salon Iva, ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Bernard Beretin, Gramar, obrt za vodoinstalacije R&M, gradnja i popravak brodica Matošić, Livos, Foto Ivančić, obrt za ribarstvo Stingray, obrt za knjigovodstvene usluge Daig, Fokus Internacional, Aha marketing, obrt za preslikavanje i kompjutorsko vezenje Cloud, veterinarska ambulanta Crikvenica, Aquarium Crikvenica, D.P.D., Ing-gradnja, obrt Spoja plast i obrt za trgovinu Kredenca.U Gradu vjeruju da će obraniti dodjelu prestižnog priznanja, a zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović navela je mnogobrojne aktivnosti Grada kojima se potiče poduzetništvo.


Neke od njih su provođenje projekta »Edukacijom do uspjeha« u sklopu kojeg poduzetnici mogu ići na korisne radionice, zatim potpisivanje Sporazuma o suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci kojim će se omogućiti besplatne edukacije iz područja prava, sufinanciranje programa razvoja poduzetničkih sposobnosti djece i mladih, pokretanje portala www.posao.crikvenica.hr, mjere za poticanje cjelogodišnjeg poslovanja te jedna od najvažnjih aktivnosti i drugi razlog jučerašnjeg okupljanja, a to je dodjela bespovratnih sredstava iz Programa mjera za poticanje razvoja poduzetništva.


Ukupno šest mjeraOd 45 pristiglih prijava ove godine, odobrene su 32, a ukupno je odobreno 350.550 kuna bespovratnih sredstava. Program uključuje šest mjera i 22 podmjere.


Najpopularnija mjera je sufinanciranje nabave i ugradnje strojeva i opreme i uređenja poslovnog prostora, slijedi poticanje ženskog poduzetništva, zatim sufinanciranje izrade marketinških planova, aktivnosti te troškova implementacije grafičkog i industrijskog dizajna, poticanje deficitarnih zanimanja, obrazovanje i usavršavanje zaposlenika, poticanje poduzetnika početnika, zapošljavanje mladih na neodređeno vrijeme, nova mjera za poticanje posebnih oblika turizma te sufinanciranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova.


U posljednjih pet godina kroz program mjera je odobreno više od 1,3 milijuna kuna, a Grad za poticanje poduzetništva ove godine izdvaja više od 1,1 milijun kuna kroz razne aktivnosti.