Prigodna serija

Poštanske marke sa scenama Plitvičkih jezera

Marin SmolčićPLITVIČKA JEZERA Perjanicu našeg kontinentalnog turizma od ponedjeljka opet možemo vidjeti i na poštanskim markama. Hrvatska pošta pustit će 10. lipnja u optjecaj prigodnu seriju poštanskih maraka„Hrvatski turizam – Plitvička jezera“. Nacionalni park ove godine slavi svoj 70. rođendan te 40. obljetnicu upisa na UNESCO-ovu listu, pa će se ovi značajni jubileji oslikasti i na markama.


Seriju čine četiri poštanske marke na kojima je prikazan detalj slapova na jezeru Kozjak, detalj slapa na Velikim kaskadama između jezera Gavanovac i Kaluđerovac, slapići uz šetnice te detalj planetarno popularnog Velikog slapa.


Fotografije prema kojima je nastao dizajn prigodnih maraka djelo su Marija Romulića, Dražena Stojčića i Ive Pervana. Autori serije „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“ su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, poznati dizajneri iz Zagreba.
Marke su izdane u arčićima od 10 maraka, u bloku s četiri marke i u karnetu, a izdane su i dvije omotnice prvog dana (FDC). Naklada arčića je 100 tisuća primjeraka po motivu, tiskano je 20 tisuća blokova te 2 tisuće karneta. Poštanske marke s motivom Kozjaka i slapića imaju nominalnu vrijednost 3,10 kuna, a marke na kojima su prikazane Velike kaskade i Veliki slap vrijede 8,60 kuna.