Projekt od pet zvjezdica

Novi život kultnog restorana: Na mjestu Amfore u Voloskom niknut će luksuzni butik hotel

Edi Prodan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

S obzirom da sam dobrano zagazio u osmo desetljeće života, a k tome moja Amfora ne radi već skoro četiri godine, financije su se istopile. Srećom pojavila se tvrtka Che Resort s kojom sam, pred finalizacijom sam pregovora kako bismo napravili idealnu tvrtku koja će investirati u »butik hotel«



Ovo vam je na neki način završna faza mog životnog sna. Njegova se prva etapa počela odvijati točno 7. veljače 1969. kad mi se rodila kćerka Danijela. A istog sam dana otvorio svoj prvi ugostiteljski objekt, Mali raj u Ičićima. Snovi su mi se potom redom ispunjavali 1978. kad sam otvorio Amforu nedaleko 40 Boxa i deset godina kasnije, kad je došla na red ova u kojoj sada sjedimo. Tu je Josip Tariba, jedan od najpoznatijih i najinovativnijih hrvatskih restoratera svih vremena zastao i pogledao oko sebe – prizor je djelovao poput Pompeja.


Amfora koja je »privremeno« zatvorena 3. siječnja 2013., djelovala je kao da će za koju minutu stići osoblje i maknuti tragove sinoćnje burne večere s mnogo uzvanika. Na, žalost neće jer u nju nitko ne dolazi već godinama, tako da je nakon našeg razgovora Tariba izvukao iz džepa ključeve i još jednom, kao i mnogo puta u posljednje, sada već skoro četiri godine zaključao svoj san. Priča se prije nekoliko dana ipak pokrenula s mrtve točke.


– Pa ću ti reći da ovo ipak jeste moj san, ma koliko su to bili i prijašnji veliki preokreti u životu, ostvarenje moje vizije kao davne 1986. dok sam, šećući ovim dijelom Voloska zajedno s Danijelom, koja je tada bila djevojka, zastao i rekao – ma pogledaj molim te koja pozicija, pa ovdje mora izrasti prekrasni, mali hotel!


Čekao – dva desetljeća




A zbog čega do toga još nije došlo? Jer je Tariba, kako i sam ističe, lokacijsku dozvolu čekao – dva desetljeća. Zatražio ju je 1995. kad je kupio, kao jedini ponuđač, Amforu i zemljišnu česticu na kojoj se nalazi, a konačno ju dobio nedavno, nakon što su okončani i zadnji žalbeni postupci upućeni od strane susjeda koji se boje da će im budući hotel narušiti mir i privatnost.



– Dosanjao sam san, ali više on neće biti samo moj. S obzirom da sam dobrano zagazio u osmo desetljeće života, a k tome moja Amfora ne radi već skoro četiri godine, financije su se istopile. Srećom, pojavila se tvrtka Che Resort s kojom sam pred finalizacijom pregovora kako bismo u vlasničkom smislu napravili idealnu tvrtku koja će investirati u budući hotel Amfora te s njime gospodariti.



Josipa Taribu se slobodno može nazvati jednim od ključnih ljudi modernog hrvatskog ugostiteljstva. Neki mu dodjeljuju i epitet »oca moderne HR gastronomije«, a ma kako ga definirali, riječ je svakako o hrabrom inovatoru. Nevjerojatno zvuči da je u karijeri odradio i više od tisuću radijskih emisija koje su propagirale vrhunsku gastronomiju na bazi primorske tradicije i domaćih namirnica. Taribu možemo svrstati i u red ljudi koji su obogatili hrvatsku lingvistiku. Jer ma koliko su mnogima pojmovi poput »sljubljivanja« vina i hrane ili pak »polaganog blagovanja« bili smiješni, našli su svoje mjesto u riznici hrvatskog jezika te kasnije postali vrlo korištenim pojmovima.Tariba je u potrazi za idejama proputovao i čitav svijet. Fasciniran je ribarnicom u Tokiju, ali i peruanskim ribarima kao i tretmanom korištenja hrane iz mora koju je upoznao u Kaliforniji. Posebna su mu inspiracija kuhinje Mediterana čije je posebitosti implementirao i u svoje kulinarske vještine. A da je u slučaju Taribe i Amfore riječ i o pravom inkubatoru hrvatskog ugostiteljstva, potvrđuje podatak da su nekadašnji njegovi djelatnici otvorili nevjerojatan broj od 18 ugostiteljskih objekata!Ali tu priči nije kraj – Tariba je suosnivač Hrvatskog sommelier kluba, kao i natjecatelj na brojnim skupovima najvećih globalnih poznavatelja vina. Za sva svoja postignuća, pa tako i oživljavanje zapuštenih ugostiteljskih objekata – ne zaboravimo, uz Amforu, i Plavi podrum čija je vlasnica njegova kćerka, također vrsna restoraterka i sommelierka, Danijela Tariba Kramarić, je također Tariba »podigao iz mrtvih« – dobio je 2013. nagradu za životno djelo Grada Opatije.


Vlasnik tvrtke Che Resort je pak Riječanin Marko Udiljak, a specijalnost su joj upravo poslovi u hotelijerstvu.


– Specijalnost nam je turizam, odnosno posredovanje između zainteresiranih strana. Posao nam je povezivanje hrvatskih potencijal i stranog kapitala kako bi došlo do realizacije poslova koj potencijalno imaju iznimno pozitivni učinak po rast kvalitete hrvatskog turizma. Želja Josipa Taribe je da na mjestu danas zapuštene Amfore izgradi manji hotel, »butik hotel« kako se definiraju takvi objekti. On ostaje središnja figura, jer riječ je o vlasniku sadašnjeg prostora kao i terena na kojem se objekt nalazi, no daleko je važnije da je riječ o osobi golemog, neupitnog ugleda kad je ugostiteljstvo u pitanju. Tariba je naprosto brend. No da bi budući hotel poslovao, neophodno je postati dio međunarodno etabliranih i svakako specijaliziranih hotelskih lanaca. Tu su pak uloga naše tvrtke i naše iskustvo vrlo bitni. Mi naprosto moramo povezati ideju i prostor koji se nalazi u Voloskom sa zainteresiranim kapitalom kao i jamstvom poslovanja i vraćanja investicije u budući hotel. No, da se ne zalijećemo jer realizacija prve faze posla nije još ni izdaleka gotova, pustimo vrijeme, do kraja godine, možda i manje, u kojem će se dobiti odgovore na sva pitanja – tko, koliko i u što investira, istaknuo je Udiljak, 38-godišnji ekonomist s nemalim iskustvom u sličnim poslovima.


Idealno za surfere


Ono što su dakle činjenice je da današnja Amforina čestica ima površinu od 3,5 tisuća »kvadrata« te da joj je dozvoljena izgrađenost 60 posto. Drugim riječima, hotel Amfora, a imat će maksimalnih pet zvijezdica, može se nalaziti na površini od 2,1 tisuću četvornih metra, s maksimalno 70 soba, s velikom podzemnom garažom i prostorom za direktni izlazak na more što je posebno bitno, jer je zahvaljujući tramontani područje Voloskog, odmah »iza ugla« u Preluci, idealno za surfere, a njihova sezona traje čak 270 dana. Uz wellnes centar i ugostiteljski prostor za goste hotela, kojima će čitave godine na raspolaganju biti i otvoreni bazen, veliko sunčalište na krovu hotela, u planu je otvaranje i manjeg, pokrajnog restorana za goste koji ne borave u hotelu. Gabariti koje će imati buduće zdanje, a još se uvijek traži idealni arhitekt koji bi trebao osmisliti objekt prema Taribinim zamislim, a riječ je o »kruzeru usidrenom u Volosko«, tako da je za sada nepoznat iznos investicije.



– Znate, kad ju realiziramo, Amfora će biti prvi hotel u Voloskom! Možete si vi to zamisliti – ovakav biser Jadrana, a bez hotela. Nepojmljivo! Tim više što vam je tu u najboljim vremenima znalo biti i po 18 ugostiteljskih objekata, sada ih ima, ako se ne varam, 12. A osim u vilama ii privatnom smještaju nigdje mjesta za spavanje, čudi se Tariba.


Otvaranje 2018.?


S pravom, jer i u svim »master« planovima turizma se ističe kako Hrvatskoj najviše nedostaju mali hoteli. Riječ je o smještajnim jedinicama koje privlače goste srednje ili više platežne moći, goste koji nisu nužno fokusirani na ljetnu sezonu, baš kao što je riječ o gostima koji su skloni češćim, kraćim dolascima čiji su cilj zanimljiva događanja, posebno povezana s gastronomijom. A kad je riječ o kvarnerskom, kao i susjednom istarskom području, zamah kvalitetne gasto-enološke scene je evidentan. Ono što je ipak pozitivni trend je da smo prije nešto više od tri godine svjedočili otvaranju Bevande, te prije niti godinu dana Navisa. Krene li u željenom smjeru, navedenom dvojcu, geografski po prilici u aritmetičkoj sredini, negdje 2018. otvorit će se i Amfora. Na taj način »destinacija Opatija«, i Volosko sa svojim prvim hotelom, bi značajno dobili na cijeni, baš kao i na produženju sezone.



– Kod mene vam je radilo nikad manje od 25 radnika. Uostalom, u zatvorenom prostoru je bilo 250, a na terasi još 200 sjedećih mjesta pa je jasno koliko je tu trebalo truda i znanja da bi se uspješno poslovalo. Realiziramo li hotel, njihov bi broj mogao biti od pedeset na više. Koji su tek koncentrični krugovi koristi od jednog takvog objekta, skoro ih je nemoguće nabrojati, ističe Tariba.


Predivna lokacija, savršeni mir na korak od velikih urbanih središta Opatije i Rijeke, pogled koji se ne može vidjeti nigdje na Jadranu… ili kako se već sve ne piše ili priča o poziciji gdje se nalazi Amfora. A u naravi – »Pompeji« o čijoj slavi priču pričaju zapušteni akvarij za jastoge kojih je nekad dnevno znalo »otići« i po dvadeset komada, tapicirane stolice, kao i one od kovanog željeza, velika platna Claudija Franka, sjećanja na svadbe, večere pa čak i sindikalne zabave koje su se »kod Taribe« slavile. Pa i vrijeme je da se krene s mrve točke, da se tom unikatnom prostoru da novi sjaj, da opet postane inkubatorom izvrsnosti hrvatskog turizma. Na kraju krajeva, da Tariba i Volosko konačno dođu do svog – prvog hotela.