Poseban program

NOĆ MUZEJA Prigodne izložbe »Prva na Jadranu« i »Ljubavna« u Crikvenici i Novom Vinodolskom

Biljana Savić

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Muzej grada Crikvenice koji je nedavno napunio točno deset godina postojanja dio je ove manifestacije od 2010. godine. Te prve godine bio je gost Prirodoslovnog muzeja Rijeka, ali već iduće godine Noć muzeja organizirao je u svom prostoru. U novljanskom Narodnom muzeju bit će otvorene izložbe »Naših 69 godina« te »Neviđeni i rijetko viđeni eksponati iz fundusa muzeja«, a slijede dva predavanjaCRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI – Posljednji petak u siječnju već je godinama rezerviran za najpoznatiju muzejsku manifestaciju, Noć muzeja. Punih 15 godina muzeji se svojim programima i aktivnostima uključuju u ovo događanje koje privlači tisuće posjetitelja koji, u nešto drugačijoj atmosferi, otkrivaju što se sve nalazi iza širom otvorenih muzejskih vrata.


Muzej grada Crikvenice koji je nedavno napunio točno deset godina postojanja dio je ove manifestacije od 2010. godine. Te prve godine bio je gost Prirodoslovnog muzeja Rijeka, ali već iduće godine Noć muzeja organizirao je u svom prostoru.


– Ove godine kao glavna tema Noći muzeja istaknute su velike obljetnice hrvatskih muzeja, a i mi smo se, kroz našu izložbu, dotaknuli nekih važnih obljetnica koje su uvelike utjecali na stanovnike ovog kraja. Izložba »Prva na Jadranu« posvećena je 60. godišnjici puštanja u promet prve trajektne linije na Jadranu, između Crikvenice i Šila na otoku Krku. Osim priče o prvom trajektu, izložba obrađuje i druge teme kao višestoljetnu povezanost kopna i otoka, razvoj linijskog parobrodarskog prometa u Primorju, izgradnju crikveničke luke.

Izložba je nastala u suradnji s kolegama iz Hrvatskog pomorskog muzeja Split – kaže nam ravnateljica Muzeja grada Crikvenice Silvija Huljina i najavljuje da druga izložba, zanimljivog naziva »Ljubavna«, krije priču o gradnji najpoznatije crikveničke turističko-planinarske šetnice romantičnog imena Ljubavna cestica ili Jubavni putić, kako su je nekad nazivali domaći ljudi. Izgrađena sredinom 1930-ih godina, Ljubavna cestica dio je velike, i za danas napredne, ideje povezivanja šumarstva, turizma i planinarstva u jedinstvenu cjelinu koju je zamislio Ante Premužić.


Glazbeni program


Muzej grada Crikvenice otvoren je za posjetitelje sutra od 18 do 23 sata, a glazbeni program koji je predviđen na otvorenom, u Preradovićevoj ulici, bit će od 18 do 21 sat. Nastupa mlada i talentirana kantautorica iz Crikvenice Mirna Škrgatić te ženski duo Kokonut iz Rijeke.


– Nagradna igra Muzeja grada Crikvenice ove godine donosi slatke i fine nagrade, a pitanja koja smo pripremili uistinu nisu teška – kaže ravnateljica.Kuća Klović u Grižanama pridružuje se Noći muzeja i bit će sutra otvorena od 18 do 24 sata, a osim stalnog postava kojega će moći razgledati, posjetitelji će moći uživati i u glazbenoj pratnji griškog kantautora Nevena Barca. Noć muzeja u Bribiru trajat će od 19 sati do 1 sat poslije ponoći, koliko će biti otvorena i Narodna knjižnica i čitaonica. Gost programa bit će u 20 sati Dražen Radaković, najpoznatiji hrvatski hipnoterapeut. Radaković će predstaviti svoju novu knjigu pod naslovom »Reinkarnacija« i govoriti o hipnozi i liječenju mnogih bolesti i zdravstvenih poremećaja tom metodom.Ovogodišnja Noć muzeja bit će u Novom Vinodolskom sadržajna, zanimljiva i prigodna. Prvo, ova godina je uvodna u obilježavanju velikog jubileja, 70. obljetnice osnutka novljanskoga Narodnog muzeja. Osnovan je 1951. godine, i to s eksponatima što su ih građani Novog Vinodolskog dotad čuvali u svojim obiteljskim zbirkama, a onda darovali novoosnovanom muzeju koji stoga s razlogom nosi atribuciju narodnog.


Novljanski muzej u svojem nazivu ima i dodatak: Narodni muzej i Galerija Novi Vinodolski jer od 80-ih godina prošloga stoljeća ima i likovni fundus što je potekao još iz vremena održavanja Likovnih kolonija naivnih slikara i kipara, a potom je galerijska tradicija nastavljena jednom od godinama, pa i danas, iznimno uglednih izložbenih galerija u novljanskom Turnacu.


Osam zbirki


U ovogodišnjoj Noći muzeja bit će predstavljen novljanski Narodni muzej sa svojih osam zbirki, s tim što će od 18 sati pa do jedan sat poslije ponoći biti dostupan taj stalni postav uz kostimirane ličnosti iz novljanske prošlosti. Uz to slijedi i otvaranje izložbe pod nazivom »Naših 69 godina« te »Neviđeni i rijetko viđeni eksponati iz fundusa muzeja«.


U 19 sati slijedi predavanje dr. sc. Barbare Španjol-Pandelo pod nazivom »Drvena skulptura vinodolskog kraja«, a nakon toga predavanje dr. sc. Palme Karković-Takalić pod nazivom »Stari grad Ledenice«. Obje predavačice su s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Među tisućama izložaka u novljanskom Narodnom muzeju posebno mjesto zauzima pretisak prve stranice glasovitog Vinodolskog zakona te među osam zbirki ona obitelji Mažuranić.


Od 20 sati počet će također tradicionalna »Radionica pokrivanja rubca«, što je neizostavan i iznimno značajan detalj iz folklorne baštine i očuvane novljanske narodne nošnje, u ovom primjeru ženske nošnje. Cjelokupan program bit će protkan pjesmom, druženjem uz čaj, kuhano vino i frite.