Sve po pravilima

Na otoku potvrđen prvi slučaj bolesti, ali Cresani su dosad pokazali visoku razinu odgovornog ponašanja

Walter Salković

Foto: W. SALKOVIĆ

Foto: W. SALKOVIĆ

Policija je zabilježila samo jedan slučaj kršenja samoizolacije, a u evidenciji ih ima 20. Toj brojci valja dodati i 13 osoba koje su na otok došle nakon potresa u Zagrebu, a koje su se također samoizoliraleCRES – U subotu je na otoku Cresu potvrđen prvi slučaj osobe pozitivne na koronavirus, što je odmah na službenoj Facebook stranici Grada Cresa objavio načelnik Stožera Civilne zaštite grada Cresa Marin Gregorović. Radi se o osobi koja se školuje u inozemstvu, a nakon obustave rada sveučilišta odlučila se vratiti na svoj otok. Pritom se savjesno držala svih mjera kako bi spriječila eventualno širenje virusa, iako u tom trenutku nije mogla znati da je zaražena. Obitelj joj je ostavila automobil na zagrebačkom aerodromu, sama se dovezla do Cresa, a u Cresu se odmah samoizolirala. Nakon pojave prvih simptoma odvezena je pripremljenim sanitetskim vozilom u riječku bolnicu gdje je zadržana. Pacijentica je razvila blagu kliničku sliku i osjeća se relativno dobro.


– Moram naglasiti da je osoba za koju je utvrđeno da je pozitivna na koronavirus boravila u strogoj samoizolaciji od trenutka dolaska na Cres te nije imala nikakve fizičke kontakte ni s kim. Želim pohvaliti tu mladu osobu kao i članove njezine obitelji za vrlo odgovorno ponašanje i uputiti im želje za brzo ozdravljenje, istaknuo je Gregorović u priopćenju.


Gradski stožer


Otočani su se prilagodili novoj situaciji i sve se mjere nacionalnog stožera uredno provode za što je zadužen gradski stožer sastavljen od predstavnika raznih žurnih i javnih službi, a za potrebe aktualne krize proširen je predstavnicima obrazovnih i drugih ustanova koje djeluju na području grada. Čim je počeo djelovati Nacionalni stožer Civilne zaštite, okupio se i gradski, a kako je situacija postajala sve ozbiljnija, gradski stožer počeo se sastajati svakodnevno. Od samog početka provođene su mjere koje je donosio nacionalni stožer, aktivirane su lokalne operativne snage i mjesni odbori kako bi se na terenu kontroliralo provođenje mjera.


– Poštovali smo naputke nacionalnog stožera koji je naglašavao da treba održavati ravnotežu između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera, te nismo istrčavali s ishitrenim odlukama, objašnjava načelnik Gregorović.Stožeru je prioritet bio jasno krizno komuniciranje, te su korišteni svi komunikacijski kanali, od plakata na oglasnim pločama do društvenih mreža, kako bi otočani dobili pravodobne i precizne informacije.

Kako je sve važnije postalo izbjegavanje socijalnih kontakata, i gradski stožer je prešao na virtualno »sastajanje« u Viber grupi što se pokazalo odličnim rješenjem. Članovi stožera aktivni su gotovo 24 sata dnevno i sve se odluke mogu donijeti ili informacije razmijeniti u bilo koje doba, bez potrebe za fizičkim kontaktom.


Disciplina


– Želim pohvaliti sve članove stožera i sve operativce koji su se angažirali, te se zahvaliti velikom broju volontera koji su se stavili na raspolaganje Crvenom križu i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Zahvaljujući njima sustav na našem području odlično funkcionira, bilo da se radi o nadzoru nad provođenjem propisanih mjera ili o dostavi namirnica i lijekova kućanstvima kojima to treba, a mogu reći da su se Cresani u ovoj teškoj situaciji pokazali vrlo discipliniranima, zaključio je Gregorović.Savjesne su i osobe u samoizolaciji jer policija je zabilježila samo jedan slučaj kršenja te mjere. Policija ima u evidenciji njih 20, od kojih većini ovih dana ističe obaveza samoizolacije. Tom broju treba pridodati 13 osoba koje su na otoku došle nakon potresa u Zagrebu i također su se samoizolirale.

Iz okoline se izdvojilo još nekoliko osoba, iako službeno nemaju tu obavezu, ali su to učinile jer su na otok došle s kopna i nisu željele riskirati da eventualno virus prenesu na otočno stanovništvo.


Posljednja uvedena mjera, ona o zabrani napuštanja mjesta prebivališta malo je poremetila uobičajene migracije između Cresa i Lošinja, bilo zbog posla, bilo zbog posjeta liječniku. Policijski punkt postavljen je u Beleju, selu na granici između dva otočna grada te ga se ne može prijeći bez valjane propusnice. Ima otočana koji granicu moraju prijeći samo da bi otišli do svojih ovaca koje su, igrom slučaja, s druge strane, iako na istom otoku, no morali su se priviknuti da ni to ne mogu bez papira. Creski stožer u tjedan dana izdao je svega pedesetak propusnica, a odbio barem još toliko zahtjeva, tom broju treba pridodati desetak onih koje su izdali liječnici te propusnice koje svojim djelatnicima za potrebe posla smiju dati pravne osobe. Kad se sve zbroji, promet na otočnoj magistrali između Cresa i Lošinja gotovo da je dosegao intenzitet uobičajen za ovo doba godine.