Trajni svjedok

Na Maloj Učki otkriven novi spomenik palim borcima: Fašizam donosi smrt, ne smije se dozvoliti

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Inicijator svega je Đino Martinčić iz Lignja, čovjek kojemu je supruga bila Učkarica i koji je zapravo pokrenuo cijelu priču »da se ne pozabi«MALA UČKA U znak sjećanja na 75. obljetnicu stradavanja Male Učke i 22 Učkara tijekom Drugog svjetskog rata, te kao univerzalna poruka čovječanstvu da se fašizam koji donosi smrt više nikada ne smije dozvoliti, na Maloj Učki svečano je otkriven moderan, novi spomenik.


Prvo novo spomen-obilježje antifašizmu na području čitave Primorsko-goranske županije, izgrađeno je na teritoriju gdje se susreću Grad Opatija i Općina Mošćenička Draga, pa su i u njegovom financiranju ove dvije liburnijske lokalne samouprave ravnopravno podijelile troškove, a uz njih je organizacijski doprinos dala i opatijska UABA.


Učkarsko mjesto koje je tijekom rata u potpunosti spaljeno, no u kojega se život vraća, pa je i desetak kuća obnovljeno, unatoč nestabilnim vremenskim prilikama, pohodili su mnogi i na taj način odali počast ljudima koji su svoj životni put završili kako bi njihovi nasljednici danas živjeli »svoji na svome«.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić

Njihova se žrtva tijekom okupljanja na Maloj Učki više puta spomenula, a program kojega je moderirao načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, uveličali su ispred PGŽ-a Goran Petrc, uime Grada Opatije zamjenik gradonačelnika Emil Priskić, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i zamjenik načelnika Općine Matulji Bruno Frlan, te mnogi drugi.


U glazbenom dijelu programa nastupio je KUD Lovor iz Lovrana, interpretacijom čakavskih stihova počast žrtvama fašizma odala je opatijska pjesnikinja Marina Česen, a skupu se obratio i Bruno Starčić, predsjednik UABA Grada Opatije. O povijesnim činjenicama na svečanosti je govorila prof.dr.sc. Vjekoslava Jurdana.


Inicijator svega, Đino Martinčić iz Lignja, čovjek kojemu je supruga bila Učkarica i koji je zapravo pokrenuo cijelu priču »da se ne pozabi« obratio se također skupu, jako zadovoljan što je spomenik izgrađen i što ostaje kao trajni svjedok na tragične događaje iz prošlosti, mlađim naraštajima.


Oleg Mandić otkrio je spomenik s uklesanim imenima stradalih, nastao prema idejnom projektu Serđa Capellettija, a zatim su položeni vijenci i upaljene svijeće uz univerzalnu poruku mira odaslanu s Male Učke svima koji ju žele čuti.