Moglo bi biti 30 do 40 posto uroda u odnosu na najbolje godine, a to je, s obzirom na to da je u veljači ekstremna bura s posolicom »spalila« dijelove maslina okrenute Velebitu, zapravo dobar rezultat
LUN Za svega nekoliko dana, točnije ovog vikenda ili najkasnije od ponedjeljka 15. listopada, budu li to dopuštale ovogodišnje hirovite vremenske prilike, u Lunu, najsjevernijem dijelu otoka Paga, počinje berba maslina. I ma koliko joj se veselili, jer berba je ovijek posebna svečanost za sve poljoprivrednike, s obzirom na to da su ove godine maslinici pretrpjeli i dvije ekestremne vremenske nepogode – silnu hladnoću i buru u veljači pa potom nezapamćenu sušu sve do konca kolovoza, vaganje količine uroda se očekuje s nemalo zebnje.
U Jakišnici kao lani
Prema prvim pokazateljima u samom Lunu se berba može ocijeniti prosječnom, dok je u susjednoj Jakišnici nažalost repriza lanjske tragedije – berbe praktično i neće biti. Vratimo li se Lunu, berba bi mogla dati po prilici 30 do 40 posto uroda u odnosu na godine u kojima se bilježi najbolji urod. A to je, s obzirom da je u veljači ekstremna bura s naknadnom posolicom “spalila” dijelove maslina okrenute Velebitu i silovitom vjetru, zapravo dobar rezultat.
– Ravnamo li se po mom primjeru, a posjedujem 300 rodnih maslina i još 150 mladih od kojih se značajniji urod tek očekuje sljedećih godina, 2010. godine koju smatramo dobrom ubrao sam tri tone ploda, ove godine bit će toga najviše tonu. Kako je k tome kiša prekasno pala te je plod masline napunila vodom, ne samo beskorisnom nego i skupom s obzirom da se prerada maslina plaća po kilogramu, koja se nije u prirodnim procesima mogla pretvoriti u ulje, bit ćemo zadovoljni bude li randman 12 do 14 kilograma ulja na 100 kilograma ploda, dodao je Badurina.
Kao svojevrsna uvertira u ovogodišnju berbu maslina, u Lunu je u nedjelju 7. listopada predstavljena knjiga Damira Badurine – »Lunjski libar«. Knjiga je nastala na podlozi zapisa autorova strica, o. Odorika Badurine, a njezino je izdavanje omogućila Matica hrvatska Grada Novalje. I u grafičkom smislu zanimljivo oblikovano djelo, iscrpan je prikaz tradicije i običaja Luna i to u svim aspektima. Knjiga je privlačna ne samo za ljude koji imaju veze s najsjevernijim područjima otoka Paga, nego i za sve štovatelje tradicija hrvatskog Jadrana i mediteranske kulture uopće. I još jedna zanimljivost – »Lunjski libar« je predstavljen u obnovljenoj crkvi sv. Jeronima i to nekoliko dana nakon blagdana zaštitnika župe Lun – Anđela čuvara.
Moderna uljara
S obzirom na to da na lunjskom području raste 80 tisuća maslina, urod iako skromniji, ipak ne bi trebao pomutiti zadovoljstvo, pa i zaradu maslinara s većim brojem stabala – ima i takvih što u boljim godinama uberu i po 10 tona ploda. Baš kao i što bi se kakvom-takvom zaradom mogla razveseliti i jedina uljara na otoku Pagu, vlasnika Želimira Badurine. I taj se objekt, a riječ je o modernoj uljari otvorenoj prije deset godina, stavlja u pogon 15. listopada, a koliko će uspjeti u preradi svega u Lunu ubranog, teško je procijeniti s obzirom na to da joj kapacitet prerade nije veći od 600 kilograma na sat.
Ono što je pak svakako dobro, Lun će u danima berbe, a trajanje joj se procjenjuje do konca listopada, iznimno oživjeti. Stalnom broju od 370 stanovnika tih će se vikenda, ali i svih ostalih dana jer mnogi ljudi porijeklom iz Luna čuvaju dio godišnjeg odmora upravo za berbu maslina, pridružiti još najmanje toliko berača – lunjske se masline i dan-danas u 90 posto slučajeva beru isključivo ručno. Uz veselje, bit će to i prigoda za podsjećanje na nekadašnja vremena kad je na tom dijelu otoka Paga živjelo znatno više stanovnika no što je to danas slučaj.
Sve je, dakle, od prirode do ljudi i njihovih strojeva, u Lunu spremno za berbu maslina – po tom stablu i plodu najpoznatijem dijelu ne samo Kvarnera, nego i čitavog Jadrana. Malo se tko naime može pohvaliti tisućama stabala čija se starost procjenjuje i do dvije tisuće godina, koja pak u godinama najveće rodnosti mogu dati i po 300 kilograma ploda po jednoj jedinoj maslini.