Croatian Makers liga

‘Lovinački robotići’ drugi na državnom natjecanju

Marin Smolčić

Sudionici su na natjecanju programirali mBot robote da riješe kompleksan zadatak iz područja zaštite okoliša tako da razvrstavaju otpad sa što manje potrošene energije koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekataZAGREB/LOVINAC  Superfinale Croatian Makers lige, odnosno  napredno natjecanje u edukacijskoj robotici za najbolje i najmotiviranije ekipe u Croatian Makers ligi u školskoj godini 2018./2019. održano protekloga vikenda u Zagrebu. Ovo prestižno natjecanje okupilo je više od 300 natjecatelja svrstanih u 75 ekipa.


Organizator natjecanja je Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM) u sklopu svoga projekta Croatian Makers robotička liga koji uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice i najveći je izvankurikularni pokret u Hrvatskoj.


Lovinački robotići, snimio Marin SMOLČIĆ


Lovinački robotići, snimio Marin SMOLČIĆ

Natjecanje su posjetili predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović koja je najuspješnijima podijelila diplome i nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je otvorila natjecanje te veleposlanik SAD, W. Robert Kohorst.


U ovogoišnjem superfinalu osmoškolci cu ce natjecali u dvije dobne skupine: mlađoj (1.-5. razred osnovne škole) i starijoj (6.-8. razred osnovne škole). U vrlo snažnoj  konkurenciji ekipa „Lovinački robotići“ iz Lovinca u sastavu: Isabel Krema, Nikolina Mataić, Josipa Matovinović, Jurica Radulović, Marija Miletić i Lucia Gita Radulović su pod mentorstvom Siniše Radulovića,  u mlađoj dobnoj skupini osvojili respektabilno drugo mjesto.


Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje.


Lovinački robotići, snimio Marin SMOLČIĆ


Lovinački robotići, snimio Marin SMOLČIĆSudionici su na natjecanju programirali mBot robote da riješe kompleksan zadatak iz područja zaštite okoliša tako da razvrstavaju otpad sa što manje potrošene energije koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata.


Ova naoko jednostavna zadaća tražila je puno programerskog znanja jer roboti moraju proći točno utvrđenom stazom, sortirati otpad, proći kroz tunel i slično.