Ugostitelj Stjepan Dunatov otvara dva nova objekta u glavnoj opatijskoj ulici

Konoba i dostava Food Roko u bivšem Atlasu i Kompasu

Marina Kirigin

Uz poznatu i uvijek dobro posjećenu pizzeriju i špageteriju »Roko«, Dunatov već od 22. prosinca ove godine planira primiti prve goste i u novoj konobi u prostoru bivšeg Atlasa, te u objektu koji će dostavljati sve vrste domaće tjestenine u bivšem Kompasu – čime će dobiti tri objekta u nizu pod svojim vodstvom... 



OPATIJA  Poslovni prostori u kojima su godinama poslovale putničke agencije Kompas i Atlas, smješteni uz glavnu opatijsku Ulicu maršala Tita, ove zime bit će prenamijenjeni u ugostiteljske objekte.


Novi zakupac prostora Stjepan Dunatov, vlasnik obližnje pizzerije »Roko« u tom dijelu grada i caffe bara »Mimoza« (na opatijskoj tržnici) tako će proširiti svoju ugostiteljsku uslugu na dobar dio ove frekventne opatijske ulice, te će uz pizzeriju, gotovo u nizu imati i novu konobu i »Food Roko« – objekt u kojem će se prodavati i dostavljati sve vrste domaće tjestenine. 


   – Uzeo sam u najam od Grada dva nova poslovna prostora i to ona bivših agencija Kompas i Atlas, koji imaju oko 45 i 80 kvadrata. U većem prostoru, onom bivšeg Atlasa, planiram otvoriti konobu, a u ex Kompasu Food Roko u kojem će biti organizirana brza dostava na kućne adrese, a moći će se kupiti hrana i na licu mjesta. Osim toga, potpisujem i ugovor s proizvođačima pića, pa će se tako u sklopu dostave jela poklanjati i neka vrsta pića – govori Dunatov koji kaže da će novi ugostiteljski objekti biti otvoreni već 22. prosinca ove godine.   


Erio Zahirović, direktor opatijskog Radnika, pojasnio nam je zbog čega je ne tako davno otvorena trgovina »Vasanska« u gradskom prostoru na Slatini zatvorila vrata. Odgovor su naravno – ekonomske brojke. 




   – U Opatiji su oscilacije ljeto-zima velike. Ljetna sezona je prekratka, a fluktuacija ljudi u tom dijelu grada u zimskim mjesecima je slaba. Osim toga u blizini postoji još jedan market pa su ekonomske brojke pokazale da nije isplativo poslovati – rekao je Zahirović koji je ključeve tog prostora vratio vlasnicima – Gradu Opatiji.


Sretnu sudbinu nije imala ni Radnikova trgovina u Bregima koja je već neko vrijeme zatvorena, ali ipak, nedavno je otvorena nova u centru Mihotića, na križanju cesta za Učku, Rukavac i Matulji.



Trud, rad i kvaliteta


Dunatov smatra da je kvaliteta usluge i namirnica presudna za uspješnost u ugostiteljstvu. U njegovoj relativno maloj pizzeriji i špageteriji »Roko« uvijek se traži mjesto više. Na pitanje koja je tajna njegovog uspjeha i kako se on uspijeva othrvati krizi u ovim teškim vremenima, dok drugi zatvaraju svoje poslovne prostore, ističe da u sve treba ulagati puno truda i rada, ali i posvetiti veliku pažnju kvaliteti.


kako je prošlo vrijeme kada gosti zalutaju u nepoznate objekte te kako su opatijski gosti dobro informirani o svemu i prilikom posjeta ugostiteljskim objektima u destinaciji »pronjuškaju« po internetu, posjećuju forume kako bi pročitali dojmove drugih o određenom ugostiteljskom objektu. 


   – Po struci sam kuhar i oduvijek nastojim nabaviti najkvalitetniju robu. Zbog toga sam, otkad su otvorene granice, počeo po namirnice odlaziti i u Trst – ističe Dunatov za kojeg u pizzeriji-špageteriji radi 19 djelatnika, a u prosincu ove godine u svojim novim ugostiteljskim objektima zaposlit će još 25 ljudi. 


  Paris, Gorovo, Dekor


Dok Dunatov širi svoje ugostiteljsko carstvo u Opatiji, jesen koja je kalendarski počela prije nekoliko dana, puno je ranije zašla na opatijske ulice. Manja fluktuacija ljudi i loše vrijeme rezultirali su i zatvaranjem poslovnih prostora duž glavne ulice. 


   Tako je primjerice odnedavno, nakon samo godinu dana poslovanja, zatvorena butiga Radnika na opatijskoj Slatini. Pridružila se nekolicini zatvorenih prostora u vlasništvu grada i države, ali i onim privatnima.


Šetnja od Slatine prema tržnici otkriva kako je već neko vrijeme zatvoren prostor u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela u kojem se donedavno nalazila trgovina Goldenpoint.


U Opatiji više nema ni putničkih agencija Kompas i Atlas (čiji će prazni poslovni prostori ipak nasreću uskoro biti ponovo otvoreni), ali ni obližnje pekare u njihovom susjedstvu… 


   O dugi niz godina zatvorenom hotelu »Paris« više se gotovo i ne govori. Iako je smješten uz glavnu opatijsku prometnicu, čini se da nitko ne postavlja pitanje hoće li ga, tko i kada otvoriti i obnoviti.


Tu je i Villa Gorovo (Operetta) koja traži novog vlasnika, ali čija prodaja izgleda baš i ne ide kako je planirano. Nastavi li se dalje prema tržnici, nailazi se na zatvorenu trgovinu bivšeg Dekora. Prostor je to koji je u posljednje vrijeme služio i kao galerija, a koji je, premda u samome centru, ponovo zaključan.