Uz poznatu i uvijek dobro posjećenu pizzeriju i špageteriju »Roko«, Dunatov već od 22. prosinca ove godine planira primiti prve goste i u novoj konobi u prostoru bivšeg Atlasa, te u objektu koji će dostavljati sve vrste domaće tjestenine u bivšem Kompasu – čime će dobiti tri objekta u nizu pod svojim vodstvom...
OPATIJA Poslovni prostori u kojima su godinama poslovale putničke agencije Kompas i Atlas, smješteni uz glavnu opatijsku Ulicu maršala Tita, ove zime bit će prenamijenjeni u ugostiteljske objekte.
Novi zakupac prostora Stjepan Dunatov, vlasnik obližnje pizzerije »Roko« u tom dijelu grada i caffe bara »Mimoza« (na opatijskoj tržnici) tako će proširiti svoju ugostiteljsku uslugu na dobar dio ove frekventne opatijske ulice, te će uz pizzeriju, gotovo u nizu imati i novu konobu i »Food Roko« – objekt u kojem će se prodavati i dostavljati sve vrste domaće tjestenine.
Erio Zahirović, direktor opatijskog Radnika, pojasnio nam je zbog čega je ne tako davno otvorena trgovina »Vasanska« u gradskom prostoru na Slatini zatvorila vrata. Odgovor su naravno – ekonomske brojke.
– U Opatiji su oscilacije ljeto-zima velike. Ljetna sezona je prekratka, a fluktuacija ljudi u tom dijelu grada u zimskim mjesecima je slaba. Osim toga u blizini postoji još jedan market pa su ekonomske brojke pokazale da nije isplativo poslovati – rekao je Zahirović koji je ključeve tog prostora vratio vlasnicima – Gradu Opatiji.
Sretnu sudbinu nije imala ni Radnikova trgovina u Bregima koja je već neko vrijeme zatvorena, ali ipak, nedavno je otvorena nova u centru Mihotića, na križanju cesta za Učku, Rukavac i Matulji.
Trud, rad i kvaliteta
Dunatov smatra da je kvaliteta usluge i namirnica presudna za uspješnost u ugostiteljstvu. U njegovoj relativno maloj pizzeriji i špageteriji »Roko« uvijek se traži mjesto više. Na pitanje koja je tajna njegovog uspjeha i kako se on uspijeva othrvati krizi u ovim teškim vremenima, dok drugi zatvaraju svoje poslovne prostore, ističe da u sve treba ulagati puno truda i rada, ali i posvetiti veliku pažnju kvaliteti.
kako je prošlo vrijeme kada gosti zalutaju u nepoznate objekte te kako su opatijski gosti dobro informirani o svemu i prilikom posjeta ugostiteljskim objektima u destinaciji »pronjuškaju« po internetu, posjećuju forume kako bi pročitali dojmove drugih o određenom ugostiteljskom objektu.
– Po struci sam kuhar i oduvijek nastojim nabaviti najkvalitetniju robu. Zbog toga sam, otkad su otvorene granice, počeo po namirnice odlaziti i u Trst – ističe Dunatov za kojeg u pizzeriji-špageteriji radi 19 djelatnika, a u prosincu ove godine u svojim novim ugostiteljskim objektima zaposlit će još 25 ljudi.
Paris, Gorovo, Dekor
Dok Dunatov širi svoje ugostiteljsko carstvo u Opatiji, jesen koja je kalendarski počela prije nekoliko dana, puno je ranije zašla na opatijske ulice. Manja fluktuacija ljudi i loše vrijeme rezultirali su i zatvaranjem poslovnih prostora duž glavne ulice.
Tako je primjerice odnedavno, nakon samo godinu dana poslovanja, zatvorena butiga Radnika na opatijskoj Slatini. Pridružila se nekolicini zatvorenih prostora u vlasništvu grada i države, ali i onim privatnima.
Šetnja od Slatine prema tržnici otkriva kako je već neko vrijeme zatvoren prostor u vlasništvu Liburnia Riviera Hotela u kojem se donedavno nalazila trgovina Goldenpoint.
U Opatiji više nema ni putničkih agencija Kompas i Atlas (čiji će prazni poslovni prostori ipak nasreću uskoro biti ponovo otvoreni), ali ni obližnje pekare u njihovom susjedstvu…
O dugi niz godina zatvorenom hotelu »Paris« više se gotovo i ne govori. Iako je smješten uz glavnu opatijsku prometnicu, čini se da nitko ne postavlja pitanje hoće li ga, tko i kada otvoriti i obnoviti.
Tu je i Villa Gorovo (Operetta) koja traži novog vlasnika, ali čija prodaja izgleda baš i ne ide kako je planirano. Nastavi li se dalje prema tržnici, nailazi se na zatvorenu trgovinu bivšeg Dekora. Prostor je to koji je u posljednje vrijeme služio i kao galerija, a koji je, premda u samome centru, ponovo zaključan.