Vlastiti sustav

KOMUNALIJE ZA UZOR Vrbovsko izgradilo reciklažno dvorište i pretovarnu stanicu

Marinko Krmpotić

U Vrbovskom su bili prisiljeni ići u izgradnju vlastitog sustava jer su morali zatvoriti odlagalište u Cetinu, u Delnicama još nema pretovarne stanice, a odlagalište u Marišćini je dalekoVRBOVSKO Dok se u brojnim hrvatskim sredinama aktivnosti oko prikupljanja i odvoza otpada tek provode, u Vrbovskom su, prvi u Gorskom kotaru, taj dio vrlo bitne komunalne djelatnosti sredili tako dobro da svima – čak i izvan Gorskog kotara – mogu biti uzor. No, da bi sve doživjelo današnje stanje u kojem Vrbovsko neće imati poteškoća s prikupljanjem i odvozom otpada, trebalo je učiniti puno toga te uložiti znatna sredstva, točnije petnaestak milijuna kuna, po grubim procjenama. Pojašnjavajući kako i zašto se krenulo u sređivanje stanja s poslovima prikupljanja i odvoza otpada, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić kaže:


Marišćina daleko


– U poslove izgradnje vlastitog sustava mi u Vrbovskom smo praktično bili prisiljeni ići, što zbog činjenice da smo zakonskim odredbama bili upućeni na zatvaranje odlagališta otpada u Cetinu, što zbog toga što u Delnicama još nema pretovarne stanice, a županijsko odlagalište u Marišćini je daleko.Sastavni dio cijele priče o gospodarenju otpadom je i sanacija odlagališta otpada u Cetinu. Govoreći o tom projektu, Mufić kaže:
– Ukupna cijena sanacije tog odlagališta je 5,7 milijuna kuna, a odmah treba izdvojiti 2,9 milijuna kuna i to će biti učinjeno u idućoj godini, kad će poslovi sanacije biti i realizirani u potpunosti. Ugovor o sanaciji je sklopljen, a po riječima projektanata, uz kvalitetan rad i dobre vremenske uvjete, posao bi trebao biti gotov za tri mjeseca, što znači da ćemo iduće godine, najvjerojatnije do ljeta, imati sanirano nekadašnje odlagalište otpada Cetin – rekao je gradonačelnik Mufić.Osmišljavajući naš sustav za prikupljanje i odvoz otpada, mi smo najprije išli s izmjenama prostorno-planske dokumentacije da bismo u Poslovnoj zoni osigurali prostor za gospodarenje otpadom, izgradili potom pretovarnu stanicu te napravili glavni projekt za reciklažno dvorište.


Pretovarnu stanicu smo donedavno nazivali privremena pretovarna stanica, ali sad ona gubi to početno određenje i postaje trajno rješenje i kao takva je i ušla u plan objekata za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a ušla je i u europski sustav gospodarenja otpadom. Nadalje, morali smo povećati prostor i zamijeniti zemljište na kojem ćemo graditi reciklažno dvorište za koje je projektna dokumentacija gotova i za koje bismo građevinsku dozvolu trebali dobiti u tijeku prosinca. Izgradnjom reciklažnog dvorišta u potpunosti ćemo kraju privesti ovaj projekt.


S naplatom tog našeg novog sustava zbrinjavanja i odvoza otpada krenut ćemo 1. siječnja 2019. godine. U potpunosti smo opremljeni elektronskom opremom za očitavanje količine otpada, imamo i ručne čitače ukoliko bude potrebno. Spremni smo, a treba priznati da nije lako, djelomično i stoga što smo prvi u Gorskom kotaru pa nemamo vidjeti niti se poučiti na tuđim iskustvima. Posebno bih naglasio da su u cijelom sustavu našeg gospodarenja otpadom iznimno bitni sami građani kojima će odvajanje otpada i poštivanje određenih pravila bitno smanjiti ukupne troškove jer će i odvoza otpada biti manje.


Također, potrudit ćemo se razraditi sustav po kojem bi sami građani, ako to mogu, dovozili otpad do našeg odlagališta i u tom slučaju će im troškovi biti još manji – govori Mufić koji smatra da njihov »recept« ipak nije podoban za većinu ostalih goranskih sredina.


Model i u Čabru?


– Grad Vrbovsko je najistočniji dio Gorskog kotara i najudaljeniji smo od središta županije i Delnica pa smo jednostavno u sve ovo morali ići jer bismo, primjerice, da smo morali prevoziti otpad u Delnice, financijski prošli puno gore. No, takve probleme neće imati, primjerice, Lokve ili Mrkopalj i slične sredine koje su puno bliže Delnicama i kojima taj trošak neće biti tako visok kao što bi bio nama. U sličnom položaju kao Vrbovsko je, čini mi se, Čabar pa bi oni možda i mogli koristiti ovaj model koji, uvjeren sam, može poslužiti i drugim sličnim sredinama u Hrvatskoj.


Mi smo ovdje u nekoliko godina jako puno napravili i za sad sam zadovoljan, ali i svjestan da se stalno moramo usavršavati i unapređivati, pri čemu će vrlo bitno biti educirati ljude koji će pravim pristupom ovom načinu gospodarenja otpadom olakšati troškove i sebi i nama – rekao je gradonačelnik Mufić.