Donacija iz SAD-a

ISELJENICI POMAŽU Otočnom zdravstvu ultrazvuk vrijedan 375 tisuća kuna

Bojan Purić

Predstavnici udruge IMAS Loredana Beg, Liliana Muškardin, Marina Pilić i Zdenko Beg s dr. Kristijanom Mužićem uz novi ultrazvuk / Snimio Bojan PURIĆ

Predstavnici udruge IMAS Loredana Beg, Liliana Muškardin, Marina Pilić i Zdenko Beg s dr. Kristijanom Mužićem uz novi ultrazvuk / Snimio Bojan PURIĆ

Novcem prikupljenim na druženjima u New Yorku, posredstvom udruge IMAS  nabavljen je UTZ uređaj za internističku kardiološku ordinaciju lošinjskog Doma zdravljaMALI LOŠINJ Ljetni su mjeseci, između ostalog, već tradicionalno vrijeme susreta članova udruge IMAS (Islands Medical Assistance Society) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, s predstavnicima otočnog zdravstva, povodom redovnih vrijednih donacija kojima iseljenici pomažu unapređivanju zdravstvenih usluga u »starome kraju«.


Predstavnici IMAS-a koje je predvodio predsjednik Zdenko Beg, posjetili su lošinjsku ispostavu Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, gdje su ih dočekali ravnatelj na županijskoj razini Vladimir Mozetič, prvi čovjek ovdašnje ispostave Branko Lakner i specijalist interne medicine Kristijan Mužić.


Na prošlogodišnjim večerama i plesovima te druženju u golf-klubu u New Yorku prikupljeno je američkih dolara u protuvrijednosti od 375 tisuća kuna, a od tog je novca nabavljen ultrazvučni uređaj za internističku kardiološku ordinaciju ispostave Doma zdravlja u Malom Lošinju.
Uređaj je u pogonu od veljače, a prema riječima dr. Mužića, pomoću ovog uređaja mjesečno bude obavljeno u prosjeku pedesetak pregleda, od onih jednostavnijih u trajanju od po petnaestak minuta, do složenijih koji traju i po sat vremena.


Susret je bio prilika za razgovor o stanju zdravstva na otocima – od opremljenosti i kadrovske kapacitiranosti do organizacijsko-pravnih kategorija ustanova u zdravstvu, a povela se i rasprava o potrebama za sljedeće donacije i kako ih najbolje iskoristiti, što je i glavna svrha iseljeničke udruge koja još od 2002. godine redovno podupire cresko-lošinjsko zdravstvo, pa je tako sveukupno dosad donirala gotovo pola milijuna američkih dolara.


Pritom, uzevši u obzir to da Mali Lošinj ima najviše stanovnika, i samim time najviše potrebe za opremom, vodilo se računa i o manjim mjestima, pa su tako iz Amerike stigla sredstva i za ambulante i druge ustanove u Cresu, Velom Lošinju, Martinšćici, Beleju, Ćunskom, Nerezinama, Iloviku, Unijama i Susku.


Naglasak je stavljen na to da se, koliko god je moguće, prate stvarne i zadovoljavaju prioritetne potrebe otočnog zdravstva, kako donacije ne bi »otišle u vjetar«.