Kaštel Zrinskih

“Divljina s pogledom na more”: Gorski kotar dobiva novu “planinu” za osvajanje

Hina

Vanja Babić, Željka Modrić Surina, Klara Bukovac i Bojan Mucko / Foto: D. PLEŠE

Vanja Babić, Željka Modrić Surina, Klara Bukovac i Bojan Mucko / Foto: D. PLEŠEBROD NA KUPI – Divljina s pogledom na more – naziv je stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi koji je nedavno predstavljen javnosti, baš kao i brojni projekti i novine koje će, nakon ponovnog otvaranja, sve već postojeće ljubitelje ovog muzeja, ali i one koje će to tek postati, dovesti na brodkupsku adresu Kralja Tomislava 1.


Budući da je uređenje postava muzeja još uvijek u tijeku, stalni postav, ali i interpretacijski centar Kulturna ruta Putovima Frankopana »Visoki krš« (dio projekta KRASn’KRŠ) te aktivnosti koje će riječki Prirodoslovni muzej provoditi u Kaštelu Zrinskih u sklopu EPK programa što će sljedeće godine biti održan u Susjedstvu Brod, predstavljen je u prostorijama OŠ Brod na Kupi.


– Od kada smo preuzeli Kaštel Zrinskih te postavili postav, trudili smo se na sve načine pokazati vrijednosti Gorskoga kotara, a novim postavom ćemo, nadam se, privući nove zainteresirane pojedince i grupe koji će, vjerujemo, navratiti više od jednoga puta te domaće mještane kojima će ovo postati privlačna opcija kada se negdje požele družiti, rekla je uvodno ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina dodajući da očekuje da će Kaštel Zrinskih postati odredište svih željnih novih sadržaja na području Gorskog kotara.


Iznenađenja na svakoj etaži
– Želja nam je da Kaštel Zrinskih bude poput planine koju treba osvojiti. Tako će u prizemlju biti moguće doznati sve o spiljama (od čega se sastoji, tko u njima živi…), a bit će tu i akvarij koji će predstavljati Kupu i bogatstvo vode. Prvi kat će biti posvećen šumi i njenim stanovnicima, biljnom svijetu, slijedit će dijelovi posvećeni planinama i planinarenju pa će biti postavljena i stijena za penjanje, a kao zadnje zamislili smo – nebo. Nažalost, za sada još nemamo dostatna sredstva za uređenje prostorije u prizemlju u akvarij te druge prostorije kao spilje, ali se prijavljujemo na sve raspisane natječaje te se nadamo realizaciji do proljeća iduće godine. Potrudit ćemo se na svakom katu ponuditi neko iznenađenje u kojem će posjetitelj moći aktivno sudjelovati, objasnila je Modrić Surina naglasivši da žele ponuditi »osjećaj drugačijeg« uz naglasak na samim predmetima koji će biti izloženi uz minimalnu digitalizaciju.


Hirčevi citati


– Jasno je, naime, da ne možemo biti bez digitalnih dijelova, no bit će i onih koji se odnose na tradiciju pa će na tako na svakom katu biti istaknuti prigodni citati poznatog hrvatskog prirodoslovca Dragutina Hirca iz njegove knjige »Gorski kotar« iz 1898. godine.


Osim posvete biljnom te životinjskom svijetu, želimo naglasiti i odnos čovjeka prema prirodi koju mora čuvati, a cilj nam je još se više približiti i mještanima pa smo odlučili na zadnjem katu urediti »dnevni boravak« – mjesto u kojem će se prvenstveno mještani Broda na Kupi, a onda i svi zainteresirani moći okupiti s ciljem druženja, čitanja knjiga, igranja društvenih igara… Bit ćemo otvoreni za sve suradnje, ali i edukativne radionice te predavanja što će biti održana u novoj multifunkcionalnoj kongresnoj dvorani. Puni smo planova, ideja i volje za novim aktivnostima i to sve od travnja ili svibnja 2020. godine kad bi novi Stalni postav Prirodoslovnog muzeja u Kaštelu Zrinskih trebao biti otvoren.


– Jedino nas muči tko će od od djelatnika hraniti poskoka koji će biti na jednom od etaža muzeja, našalila se ravnateljica Željka Modrić Surina.


Foto: D. ŠKOMRLJ


Foto: D. ŠKOMRLJZa svakog ponešto


Voditeljica marketinga riječkog Prirodoslovnog muzeja Klara Bukovac podsjetila je da se uređenje stalnog postava »Divljina s pogledom na more« i interpretacijskog centra »Putovima Frankopana« provodi u sklopu projekta »Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana«, financiranog iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te uz veliku financijsku pomoć Primorsko-goranske županije. I ona je izrazila nadu da će najkasnije do lipnja Kaštel Zrinskih otvoriti svoja vrata posjetiteljima, a podsjetila je i da je Susjedstvo Brod na Kupi jedno od 27 susjedstava istoimenog programskog pravca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


– U sklopu tog programa u planu su nam »Večeri u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi« povodom kojih ćemo organizirati koncerte, predstave, znanstveno-popularna predavanja, izložbe, projekcije filmova… Imat ćemo i programe »Odrastanje s muzejom zbližava zajednicu« te »Muzej kroz edukativne proslave rođendana«. Bit će tu i »Mala škola prirodoslovlja« te program »Mali kustosi« koji će educirati osnovnoškolsku djecu o interpretaciji stalnog postava muzeja. Osim toga, imat ćemo i program za romsku i neromsku zajednicu koji će provoditi iskusni dvojac Bojan Mucko i Vanja Babić. Sve nas to čeka nadamo se od proljeća 2020. godine, rekla je Klara Bukovac, a Bojan Mucko i Vanja Babić okupljenima su govorili o temi »Umjetnički alati u službi romske zajednice«, ali i najavili programe za umirovljenike te sve zainteresirane. Naime, ovisno o interesima, u Kaštelu Zrinskih bit će organizirane radionice koje će ponuditi korisna znanja.


Zaposlenici i suradnici Prirodoslovnog muzeja jasno su dali do znanja da otvorenje novog postava treba s nestrpljenjem iščekivati te pozorno pratiti najave radionica i događanja, ali i svojim idejama i sugestijama aktivno sudjelovati u stvaranju programa Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi.


Glazbena čestitka


Budući da je novi Stalni postav Prirodoslovnog muzeja u Kaštelu Zrinskih predstavljen u OŠ Brod na Kupi 7. studenoga, na 241. »rođendan« Gorskog kotara, prezentacija nije mogla proći bez glazbenog dijela.


Naime, 7. studenoga 1778. godine carica Marija Terezija donijela je odluku da se u tadašnjoj Severinskoj županiji, uz već osnovane Primorski i Kupski kotar, osniva i treći – Processus montanus.


A kakav bi to rođendan bio bez glazbe! Za to su se pak pobrinuli mladi goranski glazbeni talenti – učenica Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Marta Beljan na harmonici te Iva Mršić na flauti.