Vinodolska općina

Bribirski vrtić u travnju seli u općinsku zgradu

Biljana Savić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Vrtić će umjesto postojećih dviju, dobiti tri odgojne prostorije, distribucijsku kuhinju, znatno veće sanitarne čvorove i s dosadašnjih stotinjak »kvadrata« raste na 268 četvornih metara. U novom prostoru vrtić će imati vlastiti ulazBRIBIR – Puno je projekata u tijeku i u punom zamahu u Vinodolskoj općini, a svi oni čine jednu cjelinu i vraćaju život, na neki način i civilizaciju, u jezgru ovog frankopanskog grada. Na najmlađima svijet ostaje, a vrtićari i jasličari iz Bribira uskoro će dobiti svoj prostor. Itekakav! Dvostruko veći nego što ga sad imaju. Uostalom, sad su podstanari u tamošnjoj osnovnoj školi. Ali, ne zadugo…


U tijeku je adaptacija prizemlja općinske zgrade u Bribiru koja bi trebala završiti u travnju i vrtić će umjesto postojećih dviju, dobiti tri odgojne prostorije, distribucijsku kuhinju, znatno veće sanitarne čvorove i s dosadašnjih stotinjak »kvadrata« raste na 268 četvornih metara. Za razliku od sada, kad jasličari i školarci imaju zajednički ulaz, u novom prostoru vrtić će imati svoj ulaz, a ulaz u prostorije Vinodolske općine preselit će se na sjevernu stranu.


U uređenje novog vrtićkog prostora ulaže se 1,7 milijuna kuna. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo je 370 tisuća kuna potpore.
– U školi smo bili podstanari, znamo da je škola županijska zgrada, a i važno nam je da se ne sramimo da su nam predškolci smješteni kao izbjeglice. Sad će imati prostor veći no što su potrebe vrtića, ali uvijek možemo računati na pozitivne demografske promjene – kaže nam načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić i ističe da je, pored svih spomenutih prednosti, novi vrtić najvažniji s aspekta sigurnosti mališana jer će ulaz u vrtić i izlaz u park biti mjesta na kojima neće biti moguće prometovati automobilima.


Dječji vrtić Cvrčak i mrav u Bribiru područni je vrtić istoimenog vrtića u Triblju, a centralna kuhinja je u Triblju. I središnji vrtić u Triblju također je podnio kandidaturu za dobivanje sredstava Ministarstva demografije.


– Dobili smo 7,4 milijuna kuna i projekt je sad u fazi javne nabave. Objekt je modularne gradnje što mu je prednost jer će biti brzo gotov pa bi novi prostor za vrtić trebao biti u funkciji već krajem ove godine. Imat će kapacitet za 90 djece, dvije etaže i oko tisuću kvadrata – kaže nam pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić i napominje da će novi tribaljski vrtić biti u zgradi starog doma zdravlja, prostoru koji je Primorsko-goranska županija darovala Vinodolskoj općini.