Nova sezona

HKD na Sušaku bogatim programom prkosi virusima, evo što spremaju

Davor Mandić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ravnatelj Ustanove Edvin Liverić pomno je pročešljao program HKD-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare, podsjetivši da je nakon ljetne stanke sve već počelo



Hrvatski kulturni dom na Sušaku, najmlađa riječka kulturna ustanova, hrabro je najavila bogatu novu sezonu, kao da nas očekuje posve mirna i sigurna jesen. Riječki pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar pozdravio je takav pristup, iako je njegov govor na jučerašnjoj najavnoj konferenciji za novinare u HKD-u protekao u podsjećanju na epidemiološku situaciju i na jesensku neizvjesnost.


Ravnatelj Ustanove Edvin Liverić pomno je pročešljao bogat program HKD-a, podsjetivši da su nakon ljetne stanke programi započeli već krajem kolovoza otvaranjem izložbe “Grad i transformacija” u Galeriji Kortil. Veliku dvoranu HKD-a otvara 4. History Film Festival, koji će se održati od 8. do 12. rujna, rasprostranjen u svim dijelovima HKD-a, a Liverić je posebno spomenuo program “RI–thinking History” Rijeke 2020 – EPK-a, koji će izložbom i projekcijama filmova obilježiti 100. godišnjicu rođenja Federica Fellinija, kao i izložbu “Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma”, koja u Kortil dolazi kao produžetak zagrebačke izložbe u MSU-u.


Bilježnica Robija K.


Slijedi performans “MILK Voices”, koji će 15. rujna izaći iz HKD-a na Korzo i u arheološki parki Principij, da bi dan kasnije “Žiroskop” na pozornicu HKD-a donio predstavu “Escape Room”. Lela Kaplowitz će 19. rujna predstaviti svoj novi glazbeni projekt “To One”. Potom slijedi stand-up Gorana Vugrineca, a onda bi 24. rujna konačno trebala biti i ranije rasprodana u dvjema izvedbama predstava “Bilježnica Robija K.” Satiričkog kazališta Kerempuh.




Liverić je najavio i ekskluzivu; praizvedbu, baš za Rijeku napravljenu, predstave “Majstori” Kazališta Moruzgva, u režiji Krešimira Dolenčića i uz glumačku ekipu: Petra Dugandžić, Ecija Ojdanić, Slavko Sobin. U listopadu će biti i cabaret “Vla-vla-Vlajland”, svojevrsni hommage začetnice dijalektalne stand-up forme Neli Eržišnik.


Pola stoljeća s Alanom Fordom


Po pitanju predstava bit će još i kabaretska monokomedija “Disco Baba” Arijane Čuline, pa “Pokopaj me nježno” Teatra Kerekesh, plesna predstava skupine Chikaz te predstava “Dragocjeni biser” umjetničke organizacije KRILA u sklopu festivala suvremenog kazališta TranziT.


Liverić je objavio i novost u stalnom repertoaru HKD-a: od ove godine HKD organizira uspješan festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno, i to od 1. do 3. listopada u sklopu Rijeke 2020 – EPK-a, no po novome ovaj festival će i u budućnosti ostati pod ingerencijom HKD-a. Festival će imati i koncerte, pa će tako na pozornici HKD-a nastupiti LADO Electro i Božo Vrećo, dok će susjedna terasa hotela Neboder ugostiti sastave Če bo bo, če na na i Veja.


HKD će i ove godine ugostiti Gradsko kazalište lutaka Rijeka s jubilarnom 25. revijom lutkarskih kazališta, a kraj godine trebao bi označiti božićni koncert Damira Kedže.


Voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović više je govorila o projektima galerije, pojasnivši da je ovo prva godina u kojoj je galerija djelomično krenula u samostalnu produkciju, no i dalje jedan dio programa proizlazi iz različitih suradnji.


Po pitanju izložbe klasika Zagrebačke škole crtanog filma rekla je da će biti prikazani radovi svih njenih predstavnika. Kortil krajem listopada dovodi i izložbu “Pola stoljeća s Alanom Fordom”, čiji naslov govori sve. Potom će u sklopu Međunarodne revije lutkarskih kazališta biti postavljena izložba u povodu obilježavanja 60. obljetnice GKL-a Rijeka.


U studenom stiže “Glowing globe/Sound of Science” Centra za inovativne medije, a krajem godine umjetnik Toni Meštrović postavit će multikanalnu zvučnu instalaciju “Abyssos – duša žene”.


Todorović je za 2021. najavila i “Sedam lica grada”, interdisciplinarni umjetničko-edukativni projekt koji će prezentirati sadržaje moderne riječke povijesti, a posebno je istaknula i da je do 11. rujna još uvijek u tijeku poziv za predlaganje programa u galeriji za sljedeću godinu.