KULTURNA BAŠTINA

U HKD stiže opera “Regoč”. Libreto donosi svjež i suvremen pristup priči

Ervin Pavleković

Foto UO EUTERPA

Foto UO EUTERPA

Libreto donosi svjež i suvremen pristup priči, prilagođavajući je i mladim i starijim generacijama. Opera »Regoč« predstavlja izvrsnu priliku za mlade da dožive umjetnost na jedinstven način i povežu se s kulturnom baštinomRIJEKA – Nakon rasprodane praizvedbe u Maloj dvorani »Lisinski«, u riječkom će se HKD-u na Sušaku 19. travnja u 11 sati izvesti opera temeljena na popularnome djelu Ivane Brlić Mažuranić, »Regoč«, čije stvaranje potpisuju skladatelj Krešimir Klarić, libretistica Nikolina Rafaj te redateljica Kristina Grubiša. Ova glazbena čarolija, u produkciji Umjetničke organizacije Euterpa i Udruge za promicanje kulture »Dud«, koja se simbolično izvodi u trenutku kad se obilježava 150. rođendan velike Brlić Mažuranić, obećava nezaboravno iskustvo za ljubitelje opere, posebno učenike osnovnih i srednjih škola kojima je predstava posebice namijenjena.


Opera »Regoč« ima posebno mjesto u srcima mladih jer je inspirirana bajkom Ivane Brlić Mažuranić koja, ostavlja snažan dojam na čitatelje svih dobnih skupina, a ova opera pruža priliku publici da doživi njezinu čaroliju na nov način – kroz glazbu. Samo djelo nastalo je s ciljem promocije klasične glazbe među djecom i mladima, a pružit će im nezaboravno iskustvo i izlet u svijet mašte koji otvara omogućnosti nemogućeg, baš kao i priča o Regoču.


Skladatelj Krešimir Klarić stvorio je glazbu koja će oživjeti priču o Regoču na jedinstven način – s četiri solista, šest pjevačica i deset instrumentalista u komornom ansamblu, opera će istražiti različite dimenzije likova i radnje, pružajući publici snažan emocionalni doživljaj. Libreto Nikoline Rafaj donosi svjež i suvremen pristup priči, prilagođavajući je i mladim i starijim generacijama. Redateljica Kristina Grubiša, poznata po svojem inovativnom pristupu, unosi svoju kreativnost u scenski izraz, stvarajući nezaboravno vizualno iskustvo. ZBIR studio je zaslužan za scenografiju, a Ivana Blažević, Karlo Blažina i Ana Roko za kostimografiju. Dirigenti Marija Anđela Biondić i Franjo Bilić će predvoditi ansambl kroz glazbeno putovanje, pružajući slušateljima priliku da urone u glazbeni svijet »Regoča«. Ono što čini ovu operu posebnom je njezina prilagođenost svim uzrastima, ali posebno ciljanoj publici – učenicima osnovnih i srednjih škola. S obzirom na to da je priča integralni dio školske lektire, opera »Regoč« predstavlja izvrsnu priliku za mlade da dožive umjetnost na jedinstven način i povežu se s kulturnom baštinom.
Opera traje 60 minuta. Partneri su koncertna dvorana »Vatroslav Lisinski«, Gradsko kazalište Zorin dom, Kulturno informativni centar (KIC).