»Satanaelovo evanđelje«

Gerovac u novom krimiću daje precizan presjek hrvatskog društva. Postavlja se pitanje – ima li uopće nevinih?

Kim Cuculić



ZAGREB – »Satanaelovo evanđelje« novi je krimić autora hit-romana »Razbijeni« Gorana Gerovca. Riječ je o novom, filozofskom krimiću ovog autora koji je opisan kao minuciozna vivisekcija hrvatskog društva.


Radnja je ovakva: u malom hrvatskom gradu ubijen je svećenik. Čini se da je povod za ubojstvo osveta, no izvedeno je na ritualan način, a vrlo brzo otkriva se i glavni osumnjičeni. Međutim, istraga koju roman prati kroz prva 24 sata nailazi na brojne teško povezive detalje koji dovode u pitanje ono što se u prvi mah činilo očiglednim. Kako se razvija, uključuje sve više aktera čiji su interesi na razne načine isprepleteni, njihovi financijski, politički, mistični ili erotski odnosi odvode priču u niz paralelnih rukavaca. Pritom se sve vrtloži oko onih koje obično nazivamo »stupovima društva«, a zajedničko im je da osim javnih, imaju i niz tajnih obrazina koje navlače i koriste, ovisno o prilici i potrebi.


Novi roman Gorana Gerovca mračni je filozofsko-sociološki krimić u kojem je dan precizan presjek hrvatskog društva. Slika, nažalost, nije nimalo lijepa. Gerovac vrlo uvjerljivo pokazuje krhkost društvenih struktura, te je zapravo pravo pitanje koje roman postavlja – ima li uopće nevinih ako se masovno kolaborira s korumpiranim sustavom ili se na njega šutke pristaje.




Goran Gerovac rođen je 1967. u Karlovcu. Dosada je objavio: »Nikad robom«, zbirka kolumni, (V.B.Z., 2018.), »Sjever je mjesto tame«, roman, (V.B.Z., 2016.), »Razbijeni«, roman, (Profil, 2009.), »Pajo ti si Srbin«, roman, (Pop & Pop, 2002.), »Galerija«, zbirka priča, (Književni krug, 2000.). Radi u Večernjem listu kao urednik i kolumnist. Rukopis »Sjever je mjesto tame« ušao je u uži izbor V.B.Z. i Tisak media nagrade za najbolji roman godine.