Versopolis

FOTO Goranovo proljeće u Ex Librisu: Pjesništvo kao borba za slobodu

Katarina Bošnjak

Foto: Ana KRIŽANEC

Foto: Ana KRIŽANEC

Program koji se odvijao u riječkom antikvarijatu Ex Libris posvećen je platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove



Jedan od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu te najznačajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj, Goranovo proljeće, proslavilo je svojih 60 godina u tri grada – Zagrebu, Goranovom rodnom Lukovdolu i Rijeci.


Festival je posvećen živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim, uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu.





Program koji se odvijao u riječkom antikvarijatu Ex Libris posvećen je platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove.


Foto galerija: Goranovo proljeće u Ex Librisu Foto: Ana Križanec


Nastupili su Helen Ivory iz Ujedinjenog Kraljevstva te Josep Pedrals iz Katalonije, koji su svoje pjesme čitali na izvornim jezicima, dok su posjetitelji imali priliku iz podijeljenih knjiga istodobno pratiti prijevode na hrvatski.


Pjesnikinja i vizualna umjetnica Helen Ivory čitala je izbor iz svog rukopisa “Kako konstruirati vješticu”, dok je razgovor s njom vodio Goran Čolakhodžić, prevoditelj hrvatskog izdanja. Njezine pjesme govore o reprezentaciji žene kao vještice u društvu i kulturi, a mnoge su posvećene upravo ženama o čijim životima i suđenjima svjedoče brojni zapisi.



Pjesnik Josep Pedrals osmislio je pjesničke prostore na radiju i televiziji te se bavi i podučavanjem poezije, a razgovor s njim je vodio pjesnik Marko Pogačar. Pedrals je u Ex Librisu pročitao sve pjesme prevedene u knjizi “Pa ipak” te u svom stilu napravio i svojevrsni performans, često izvodeći radnje opisane u pjesmama.