Kazališna radionica Malik

Djeca luke: Zoom-film kao posveta Rijeci

Davor Mandić

: Denis Kirinčić i Laura Marchig s malim glumcima: Lucija Bandera Ulrich, Dino Petrinić, Mia Demirović i Lucija Čugalj / Snimio Marko GRACIN

: Denis Kirinčić i Laura Marchig s malim glumcima: Lucija Bandera Ulrich, Dino Petrinić, Mia Demirović i Lucija Čugalj / Snimio Marko GRACIN

Na filmu je ekipa radila dvije godine, i to nakon što zbog COVID-19 nije bilo moguće raditi prvotno zamišljenu predstavu, a onda su nastupili problemi koji su konačno uspješno razriješeni



RIJEKA  Zoom-film »Djeca luke«, o čijim smo putešestvijama i stranputicama, koje su mu u nekom trenutku opasno prijetile, opširno pisali, konačno će imati svoju premijeru u petak 25. lipnja u 19.45 sati na YouTube kanalu Kazališne radionice Malik Rijeka, u sklopu koje je i film nastao. Kontroverze oko filma, koje su ga dovele i do stola pravobraniteljice za djecu i HAVC-a, razriješene su tako da je označen neprimjerenim za mlađe od 12 godina, no ostaje mu logo Rijeke 2020 kao glavnog pokrovitelja.



Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, gdje je film predstavila autorsko-glumačka ekipa na čelu s Denis Kirinčić, uz koju je bila i dramaturginja Laura Marchig te mladi glumci: Mia Demirović, Lucija Čugalj, Lucija Bandera Ulrich i Dino Petrinić.


Djeca luke

Djeca luke


 


Od predstave do filma




Kirinčić je film najavila kao posvetu Rijeci, a podsjetila je i na njegov put.
– Na filmu smo radili dvije godine u okviru Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Prvo je to trebala biti predstava, no početkom srpnja 2020. shvatili smo da zbog pandemije to neće biti moguće, pa smo krenuli raditi Zoom-film. Ja jesam redateljica, ali to mi je bilo potpuno novo iskustvo, kao i glumcima – rekla je Kirinčić, na što se nadovezala Marchig, koja je prvi dio posla napravila prije pandemijske krize, kada je zajedno s Kirinčić složila tekstove pjesama iz knjige »Riječke rock himne« Zorana Žmirića u cjeline koje su trebale povezati bunt iz tih pjesama s današnjim buntom mladih.
Progovorili su i mladi glumci, pa je jedanaestogodišnja Mia Demirović utvrdila da joj je bilo zanimljivo kad su morali lupati po loncima u jednoj sceni tako da joj je dvaput pukla kuhača. Trinaestogodišnjoj Luciji Čugalj bilo je zanimljivo glumiti, iako ponekad vrlo zahtjevno, jer joj je stalno padao internet. Šesnaestogodišnja Lucija Bandera Ulrich mogla je glumeći ubaciti dio sebe, a osvrnula se i na kontroverze oko filma.


Susret publike i autora


– Sve te scene koje se nalaze u filmu mogu se naći tijekom odrastanja, a svatko od nas je radio što je htio i uvijek je postojala mogućnost da se nešto ne odradi ili kaže – rekla je Lucija, dok je četrnaestogodišnjem Dini Petriniću bilo zabavno i naporno, no svakako mu je bilo fora slušati kako su se osjećali ti rokeri i kako su se onda svi mladi glumci mogli poistovijetiti s njima.
Nakon premijere filma organiziran je i susret publike s autorskim timom i glumcima na Zoom platformi u 21 sat na poveznici: https://bit.ly3cSgEOh.