Zajednica Talijana

U Circolu upriličena obnova glazbene komedije “Ma noi torneremo”

Sandy Uran

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Publika je uživala u obnovi uspješne »pučke komedije s umetcima rafinirane glazbe«, za koju je tekst napisala fijumanska spisateljica  Laura Marchig u suradnji s renomiranim riječkim gitaristom i kompozitorom Darkom Jurkovićem – CharlijemRIJEKA –  U Zajednici Talijana u Rijeci upriličena je obnova glazbene komedije. Ujedno je  predstavljen i CD-a koji sadrži songove iz glazbene komedije.  Bila je to prilika  kad je brojna publika mogla uživati i u premijeri  videa pjesme »Abraza el mondo« (Zagrli svijet) koju pjeva Nevia Rigutto.  Spot koji odiše poetičnošću nosi potpis redatelja Igora Modrića.

Foto galerija: Predstava "Ma noi torneremo" u Circolu Foto: Ana KrižanecPublika je uživala u obnovi uspješne »pučke komedije s umetcima rafinirane glazbe«, definicija koja je dana za potonju, a za koju je tekst napisala fijumanska spisateljica  Laura Marchig u suradnji s renomiranim riječkim gitaristom i kompozitorom Darkom Jurkovićem – Charlijem, čiji su songovi postali dio CD-a kojeg je U.O. Fedra art projekt objavila početkom 2023. godine.  Tekst je napisan na fijumanskom dijalektom, s umetcima domaćeg dijalekta – čakavskog, a radnja je smještena u unutarnjem dvorištu stare zgrade u riječkom kvartu Toreta i usko je vezana za Istru, posebno za Grožnjan i Bujištinu.  Govori o bitnim ljudskim vrijednostima, o važnosti ljubavi i prijateljstvu, u trenucima kad su samoća i osjećaj izoliranosti u današnjem svijetu postali  neki bi rekli i normalni. Glavni likovi  ove nadasve  zabavne priče su kipar Ferruccio deto El Trapano (Mirko Soldano) koji ima galeriju u Grožnjanu, njegova ljubomorna i svadljiva mlada supruga Nori (Ana Blečić Jelenović), i dvije starije umjetnice u mirovini, dvije (ne)prijateljice, bivša balerina Fanny (Alida Delcaro) i pjevačica Mariucci (Nevia Rigutto). Lik koji sve promatra sa dozom ironije je mačak „El Gato Bonculovich“ (u prijevodu Mačak fina guzica), kojeg igra mlada performerica Anamaria Drezga.


Svakako valja istaknuti da je jedna od kompozicija koja je uvrštena  u glazbenu komediju „Ma noi torneremo“ dobila  priznanje žirija za »iznimnu profinjenost glazbene kompozicije«  na Međunarodnom festivalu „Dimela cantando“ (Reci mi pjevajući) dok je ove godine, na istom festivalu, nova kompozicija koju su autori  uklopili u predstavu, »Gravità« (Gravitacija) koju izvodi raspjevani kvartet Blečić Jelenović, Delcaro, Rigutto i Soldano, dobila priznanje za »posebnu razigranost izvođenja«. Predstavu koja odiše brojnim životnim sekvencama i kojom caruje prepoznatljiv fijumanski humor ispraćena je dugim aplauzom.