Prema romanu »Schmarrn«

Scensko čitanje prema romanu Laure Marchig: Kako oprati naočale i ostali korisni recepti

Kim Cuculić

Projekt se temelji na tekstovima romana Laure Marchig »Schmarrn«. Riječ je o svojevrsnoj obiteljskoj kuharici koja kroz razne kulinarske recepte vodi u upoznavanje našeg pograničnog podneblja



JURANDVOR – Premijera scenskog čitanja »Kako oprati naočale i ostali korisni recepti« bit će održana u četvrtak, 31. kolovoza, u 19.30 sati u kompleksu crkve svete Lucije u Jurandvoru na otoku Krku. Ovaj se kazališni projekt U:O. Fedra art projekta temelji na tekstovima hibridnog romana Laure Marchig »Schmarrn«. Riječ je o svojevrsnoj obiteljskoj kuharici koja kroz razne kulinarske recepte vodi u upoznavanje cijelog ovog našeg pograničnog podneblja. Kazališna, filmska i televizijska glumica Dunja Sepčić i spisateljica i kazalištarka Laura Marchig koristeći se izmjenično hrvatskim, talijanskim jezikom, kao i fijumanskim, vodit će gledatelje na imaginarno putovanje pretvoreno u razmišljanje o suvremenoj stvarnosti koja percipira ljude lišene izvornih vrijednosti, ali i na putovanje kroz zavičaj, u potrazi za onim unikatnim receptom koji će nam pomoći da jasnije prepoznamo signale koje sretnemo na našem putu.


Recepti Fučića i Matejčić


– Takvi će nam recepti omogućiti također da osjetimo i slatki, nepatvoreni i iskreni okus života. U segmentu knjige nazvanom »Zavičajni studij« oživljava se, na primjer, i profesionalni put dviju ličnosti koje su pridonijele autoričinom formalnom i intelektualnom razvoju. Riječ je o akademiku Branku Fučiću i Radmili Matejčić, dvjema figurama koje su zavičajni studij pretvorile u životnu misiju. Njihovi su »životni recepti«, tvrdi Marchig, »pomogli da mi život postane jasniji i draži, stoga za mene imaju još dragocjenije značenje«. Fučić i Matejčić pripadaju onoj kulturi u kontaktu koju je autorica, pripadnica autohtone talijanske manjine koja živi u Rijeci, opjevala i koja predstavlja čvorište njezinih zavičajnih studija i jedan od motiva koji se provlače kroz ovo scensko čitanje, navedeno je u najavi.


Jedna od tema scenskog čitanja je zavičaj, koji predstavlja savršeno mjesto istraživanja podrijetla pojedinca. Lauri Marchig zavičaj je pogranično mjesto gdje kohabitiraju različiti jezici i kulture. Kulture u kontaktu za autoricu predstavljaju životnu limfu – shvatiti bit tih kultura u kontaktu znači provesti prikladno promišljanje o smislu pripadnosti.




Druga tema je osobno pamćenje koje postaje glasnogovornikom kolektivne memorije koja trasira život i povijest jednog naroda, ove kriške Europe, kao i povijest ljudskoga roda. Tako da se u predstavi materijaliziraju strašni recepti koji su obilježili zauvijek ljudsku vrstu i koji su proizvod totalitarnih režima. Recept za »španjolske ptice« iskazuje tisuću veza s onom dimenzijom moći i društvene nelagode koja se poput neželjena gosta uvukla u ponašajni modalitet ljudskog bića i asocira nas na »recepte« španjolske inkvizicije, zvjerska mučenja i javna pogubljenja i predstavljaju iskazivanje snage apsolutne moći i jednoumlja, protivne slobodi mišljenja. Tu su i »recepti« zloglasnog Adolfa Hitlera i njegov »Mein Kampf« koji nam je ostavio u nasljedstvo jeziv slijed jela, cijeli jelovnik. Slike koje se javljaju asociraju na kanibalizam, od njih nastaje crna juha. Tko god bio u prilici pratiti kuhanje, neće, čini se, generacijama zaboraviti što je vidio.


Mitska baka


Treća tema je ljubav – u tom segmentu otkriva se senzualnost ljubavne poezije i nalaze dva mitološka bića, ponešto zgužvani Adam, simbol vanjske svijesti, i Eva, također zgužvana, simbol unutarnje svijesti, koji kreću na putovanje u potrazi za Rajem, odnosno mogućom ravnotežom. Četvrta tema je mit: »Putujući kroz vrijeme, srest ćemo razne mitske figure koje će nam podariti svoje dragocjene recepte. Pojavit će se i baka, neizostavna personifikacija Mitteleurope na vremenskoj lenti koja obuhvaća cijelo dvadeseto stoljeće, i prevara se u mit: trajno prisutna figura, čuvarica svih sudbina, upravo to: mit. Od mitske ćemo bake dobiti čudesan dar… njezin mitteleuropski recept »Schmarrna« i sirup od malina koji će nam trebati da tradiciju dalje pronosimo i prenosimo.«


Za glazbu su zaduženi Darko Jurković Charlie i Ivan Valušek, a za tehniku Zoran Petrović i Martino Šesnić. Projekt je realiziran uz financijsku pomoć Primorsko-goranske županije. Knjiga »Schmarrn« doživjela je velik uspjeh i predstavljena je na više festivala u Hrvatskoj i Italiji. »Kako pravilno oprati naočale« je recept koji joj je ostavio akademik Branko Fučić, te je Lauri Marchig bilo važno da se ovo scensko čitanje izvodi prvi put baš na lokaciji arheološkog kompleksa svete Lucije u Jurandvoru, gdje je otkrivena Bašćanska ploča koju je Branko Fučić temeljito istražio. Prije početka predstave Dana Kružić, voditeljica kulturne agencije AZ Jurandvor koja organizira ovaj događaj, predstavit će knjigu Laure Marchig »Schmarrn«. Nakon događaja slijedi druženje uz vino koje će donirati Restoran konoba »Nada« iz Vrbnika.