TUŽNA VIJEST

Preminuo američki romanopisac i scenarist Paul Auster, ovo su djela po kojima ga pamtimo

Hina

Auster je široj publici poznat kao suscenarist filma "Dim" Waynea Wanga



BROOKLYN – Američki romanopisac i scenarist Paul Auster umro je od komplikacija uzrokovanih rakom pluća u svojem domu u Brooklynu u utorak navečer u dobi od 77 godina, izvijestio je New York Times pozivajući se na prijatelja i pisca Jackija Lydena.


Pisac rođen u New Jerseyju poznat je po nizu hvaljenih djela, od kojih su na hrvatski prevedeni “Newyorška trilogija”, “Levijatan”, “Sunset park”, “Timbuktu”, “U zemlji posljednjih stvari”, “Čovjek u tami”, “Glazba slučaja”, “Knjiga iluzija”, Mjesečeva palača”, “Mr. Vertigo” i “Nevidljivo”. Auster je široj publici poznat kao suscenarist filma “Dim” Waynea Wanga.


“Vrlo smo tužni zbog smrti Paula Austera, kandidata za Bookerovu nagradu, čija su djela dirnula čitatelje i utjecala na pisce širom svijeta i čija se velikodušnost osjetila na isto toliko strana”, objavili su iz Bookerove nagrade na društvenoj platformi X .




Žiri te prestižne nagrade uvrstio je njegov roman “4 3 2 1” u uži izbor za 2017. godinu.


Autor više od 30 knjiga, uključujući poeziju i memoare, rekao je Reutersu 2011. da voli pisati rukom u bilježnice, a zatim napisati završnu verziju na pisaćem stroju, a ne na računalu.


“Osjećam se življim kad radim”, rekao je pisac.


“Uvjeren sam da je pisanje vrsta bolesti. Tko bi htio provesti život sjedeći u sobi, stavljajući riječi na papir? To je čudno zanimanje. Mora vam se sviđati samoća”, dodao je.