Uvijek prisutan

Zašto je wasabi najkorišteniji umak kada se jede sushi? Razlog će vas zadiviti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ako ste ljubitelj sushija, ne možete ne znati poznati i vrlo pikantni zeleni umak

Wasabi je zeleni umak izrazito intenzivnog i pikantnog okusa koji se uvijek poslužuje kao dodatak sushiju ili drugim tipičnim japanskim jelima.


Ime potječe od Wasabia japonica, biljke (iz iste porodice kao gorušica) od koje se dobiva korijen koji zatim nariban postaje svima nama poznati wasabi, poznat i kao “japanski hren“.


U stvarnosti, originalni wasabi se ne koristi uvijek u sushi restoranima jer je vrlo skup. Zapravo, češće se umjesto njega može naći pasta od hrena pomiješana sa senfom, kukuruznim škrobom i zelenom bojom.


Ali zašto se wasabi koristi u sushiju?


Razlog nije samo u tome da se okus sushija učini intenzivnijim i pikantnijim (između ostalog, mnogi ga ljudi, barem na Zapadu, izbjegavaju upravo zbog tih karakteristika) ili čak da se eliminira miris ribe.


Postoji zapravo važniji razlog povezan sa sigurnošću hrane.


Prisutnost alil izotiocijanata u wasabiju pomaže u sprječavanju trovanja hranom koje je, kao što je poznato, često povezano s konzumacijom sirove ribe.


Neka su istraživanja zapravo pokazala baktericidni učinak ove tvari. Kako pišu stručnjaci Sveučilišta McGill:


“Točnije, alil izotiocijanat je identificiran u wasabiju kao antimikrobno sredstvo učinkovito protiv bakterija kao što su E. coli i Staphylococcus aureus. Ovo korisno svojstvo dovelo je do genijalnog razvoja korištenja ekstrakta wasabija kao konzervansa u vrećicama za ručak u Japanu.”


Još jedna zanimljivost o wasabiju


Wasabi je također vrlo koristan kao “prirodno ljepilo” za spajanje riže, ribe i drugih sastojaka u tipičnim sastavima za sushi.


Stoga ga ne nalazimo uvijek kao dodatak, već se u nekim slučajevima nalazi na vrhu pripravka, možda skriven nekim drugim sastojkom.


U ovom slučaju to je u vrlo malim količinama.