Gubitak težine

Otkriveno kako točno vježbanje sagorijeva mišićno salo. Iznenadit ćete se

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Stalna tjelesna vježba tijekom vremena može sagorjeti tjelesnu masnoćuČlanak objavljen u časopisu Science Advances pokazao je postojanje neuromuskularnog sklopa koji povezuje sagorijevanje mišićne masti s djelovanjem proteina u mozgu.


Nalazi do kojih su u Brazilu došli istraživači s Državnog sveučilišta Campinas (UNICAMP) i Sveučilišta u Sao Paulu (USP) doprinose dubljem razumijevanju toga kako redovita tjelovježba pomaže pri mršavljenju.


Istraživači su izjavili sljedeće:
“Odlučili smo proučiti djelovanje proteina zvanog interleukin 6, koji je proupalni citokin koji obavlja nekoliko funkcija, uključujući i onu tijekom vježbanja. U ovom slučaju, funkcija je sagorijevanje mišićne masti.”


Tim je prethodno uočio da je oksidacija mišićnog sala započela odmah u nogama kada je protein ubrizgan izravno u mozak.


Istraživači su analizirali rezultate kako bi otkrili postoji li neuralni krug koji povezuje proizvodnju IL-6 u hipotalamusu s razgradnjom mišićne masti.


Prethodna istraživanja već su pokazala da određeni dio hipotalamusa (ventromedijalna jezgra) može promijeniti mišićni metabolizam kada se stimulira.


Otkrivanjem prisutnosti IL-6 receptora u ovoj regiji mozga, brazilski su istraživači formulirali hipotezu da bi proizvedeni protein mogao aktivirati neuromuskularni krug, koji potiče sagorijevanje mišićne masti.


Provedeno je nekoliko eksperimenata kako bi se dokazalo postojanje ovog kruga, a oni su pokazali kako se mišićna masnoća metabolizirala zahvaljujući živčanoj vezi između hipotalamusa i mišića.


Dakle, istraživači su pokazali da vježbanje ne samo da proizvodi IL-6 u skeletnim mišićima, već također povećava količinu IL-6 u hipotalamusu.


Učinci će također vjerojatno trajati puno dulje od trajanja same vježbe, a to naglašava važnost tjelesne aktivnosti u zaštiti od kroničnih zdravstvenih stanja i pretilosti.