Tradicionalna kuhinja na moderan način

Provjerili smo ponudu bistroa Bussola u ACI Marini Ičići. Zaljubili smo se u hranu i prekrasan pogled

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Bussola nas je oduševila i ponudom i pogledom, ali i ljubaznim osobljem.



Kada vas u listopadu obasjaju sunčeve zrake, ne dvojite puno gdje ćete se uputiti nego se čim prije vozite u smjeru naše prekrasne obale. Ako ste sreće da vas prekrasno jesensko vrijeme uhvati u slobodnim trenucima ili pak uspijete iskoristiti nekoliko sunčanih sati nakon posla, svakako krenite putem Ičića.


Bussola je gurmanski raj uz samo more


Dočekat će vas šetanje po lungomare, miris soli i šum mora, a ako produžite do samog srca ACI Marine Ičići, vaša će osjetila prožeti mirisi zbog kojih ćete vrlo brzo ogladniti.


Nas je sunce izmamilo i povelo upravo u takvu šetnju koju smo zaokružili istraživanjem ponude bistroa Bussola. Ovdje ćete uz doručak, ručak ili večeru uživati u prvom redu do mora, a najteže će vam biti odabrati što pojesti.


Foto: Vedran Karuza




Opuštena atmosfera u ovom malom gurmanskom raju garantira dobar tek uz posebne i prilagođena ponude koje Bussola nudi tijekom čitave godine.


Jedna od rijetkih gastro destinacija od Lovrana do Opatije otvorena i tijekom zimskih mjeseci, svoju je ponudu prilagodila i turistima i lokalnom stanovništvu. Na dnevnoj se bazi ažurira i posebna ponuda po promotivnim cijenama na kojoj se mogu pronaći dnevni specijaliteti. 


Bistro Bussola njeguje tradiciju na moderan način


Naglasak je na primorskoj kuhinji i domaćim jelima pa smo se tako iznenadili kada smo na meniju ugledali – lignje na padelu.


Tradicionalni recept pripreme lignji u mnogim je restoranima izgubio bitku s brzom pripremom ovih omiljenih morskih plodova, ali ne i ovdje gdje se njeguje domaća kuhinja u pravom smislu tog izraza.


Foto: Vedran Karuza


Nedavno renovirana Bussola sada ima dvije terase s kojih se pruža pogled na šetnicu, jahte i more koliko ga srce želi zbog čega se bistro smjestio na sam vrh poželjnih hedonističkih destinacija.


U ugodnom razgovoru s osobljem doznajemo i da će parking uskoro postati besplatan za goste bistroa, a dio terase će biti zatvoren te nadograđen grijalicama zbog kojih će gosti i u hladnijim danima moći uživati u vanjskom dijelu bistroa.


Foto: Vedran Karuza


Okusi, ukusi i mirisi koji će zadovoljiti svačija čula


Ako lovite prve zrake sunca, ovdje možete uživati u jutarnjoj kavi uz doručak koji se poslužuje svakog dana do 12 sati. Od jaja benedict, omleta i “ACI” doručka do tosta koji izgleda toliko dobro da bi ga naručivali više puta, u mirnoj atmosferi možete započeti dan potpunim opuštanjem.



Od 12 pa sve do 22 sata, možete uživati u ostalim specijalitetima kojih ovdje ima na pretek. Obožavatelji mesnih delicija svakako će doći na svoje uz bogatu ponudu ramsteka i bifteka te skipper burgera. I to svakoga dana u tjednu. 


Odlična vijest stiže u obliku kapljice vina


Bilo da ste ljubitelj mesa ili morskih plodova, obećajemo da ćete pronaći nešto za sebe. I uživati u rapsodijama okusa popraćenih bogatom vinskom kartom te domaćim craft pivima.


Zanimljivost je i da Bussola svojim gostima nudi „vina na čašu“ pa stoga ne morate odmah naručiti čitavu butelju – osim se niste na prvi gutljaj zaljubili u okus.


ramstek_bussola

Foto: Vedran Karuza


Pizze koje gospođa Anđa priprema već 20 godina po posebnom receptu na starinski način kako su se nekad radile, oduševile su nas svojim nazivima. Mnoge su pizze imena dobile po okolnim mjestima i gradovima pa tako na tanjuru možete dobiti „Lovran“ i „Ičiće“.


Uz nove i moderne sastojke, u ponudi je desetak vrsta pizza stvorenih na poseban način. Od onih s pršutom i tartufima do onih s plodovima mora, ljubitelji će doista uživati u omiljenoj pizzi.


Bussola posebno njeguje primorske specijalitete


Ljubitelji tjestenine uživat će u bogatoj ponudi špageta i šurlica s različitim umacima, a tu su još i hladna i topla predjela te salate.


Nas je zaintrigirala posebna ponuda naziva „Primorska kuhinja“ čiji je naglasak na plodovima mora, a ne možemo ne naglasiti i posebne specijalitete kuće. Riječ je o pašti s morskim ježevima i špagetima s dimljenim dagnjama koje će zapanjiti i najveće gurmane.


Svakako preporučujemo i šurlice sa škampima i dimljenim dagnjama, bijele rezance sa školjkama s plodovima mora i ramstek tagliata na rukoli.


pizza_bussola


Zapravo, preporučujemo sve! Od mesnih do ribljih jela preko pizza i salata pa do kapljica vina, Bussola će vam ponuditi jedinstvenu gastro uživanciju s neprocjenjivim pogledom.


Bonus informaciju koju smo doznali i rado ćemo ju podijeliti s vama je i ta da u mjesecu listopadu Bussola ima posebnu ponudu. Za sve punoljetne goste, uz naručeno jelo stiže i besplatnih 0,5 l Šipun žlahtine. Ako to nije odlična ponuda, onda ne znamo što je.


Od domaćih kolača do super sladoleda


Nakon ručka ili večere, uvijek nam se jede i nešto slatko, a ovdje je ponuda doista bogata. Na meniju su domaći kolači od kojih svakako vrijedi isprobati one kultne – svježe štrudle, kroasane i kremšnite.


Za nešto toplije dane, ostavljamo degustaciju već dobro nam poznatih i finih sladoleda koji stižu iz opatijske konobe “Valle Losca”. Na vama je samo šetnja do Bussole i uživanje u gurmanskim delicijama uz smirujući pogled na uvijek tako opuštajuće more.


bussola


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Bistro Bussola ACI Marina Ičići.