Uvodnik

Nema instant rješenja za Vukovar

Zlatko Crnčec

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Jedini put za Vukovar je napredak u milijun malih koraka koji bi vremenom zaoblili, nekako otupili tu podijeljenost, na nekim mjestima i mržnju, koja postoji

placeholder


Vukovar je etnički podijeljeni grad. Naravno, život radi svoje i ima dosta primjera gdje postoji komunikacija i dobri, normalni odnosi između tamošnjih Srba i Hrvata. Ali općenito govoreći, i dalje je riječ o dvije odvojene zajednice. Rane od onog što se dogodilo prije 30 godina i dalje su duboke. Međutim, nije stvar samo u tome, već u temeljnim željama pripadnika ova dva naroda. Hrvati naravno žele da Vukovar bude tu gdje je sada, u Republici Hrvatskoj. Srbi s druge strane, naravno ne svi, ali sigurno dobar dio onih kojima je nacionalna pripadnost bitna kategorija, radije bi da je Vukovar dio Srbije. Ali ono što je ovdje najbitnije i što treba stalno ponavljati, zbog toga ih ne treba osuđivati. Niti iz toga raditi nekakve parade, kakvima je sklona hrvatska krajnja desnica. Jer to je najnormalnija reakcija populacije koja je i početkom devedesetih jasno iskazala da želi ostati u Jugoslaviji. Željeli su naprosto ostati živjeti u istoj državi sa svojim sunarodnjacima. Ali ta se želja sukobila s time da Hrvatska jednostavo nije željela ni mogla ostati u Jugoslaviji koju su Slobodan Milošević i njegovi nacional-boljševici, SANU i dobar dio srpskog establišmenta iz Titove Federacije željeli pretvoriti u velikosrpsku tvorevinu. Prema kojoj bi i Karađorđevićeva prva Jugoslavija bila ogledni primjerak uspješnog liberalno-demokratskog projekta i međunacionalne tolerancije.
I u te je političke škare prije 30 godina prvo upala Hrvatska, a za njom i susjedna BiH. A s njima i Vukovar. I zbog toga se dogodilo što se dogodilo. Naravno, ovo je samo grubi okvir. Za sve zločine koji su se dogodili, posebno za njihov intenzitet, krive su i stare mržnje, obiteljsko nasljeđe i odgoj, te stotine drugih stvari. Ali stvarni uzrok rata su bile potpuno suprotne želje dviju etničkih zajednica oko toga u kojoj i kakvoj državi žele živjeti.Ovo sve govorimo ne zbog toga da podsjećamo na strahote koje su se dogodile prije tri desetljeća. Nego zbog toga da se rješenje za poboljšanje sadašnje situacije u Vukovaru mora temeljiti na tome kako stvari stoje u realnom životu. A ne na nekakvim bajkama o tome kako bi bilo dobro da stvari budu, pa onda na tim apstraktnim projekcijama temeljiti rješenja.


Na primjer, ako Srbi žele u Vukovaru imati odvojene škole i vrtiće, neka ih imaju. Potpuno su promašeni argumenti da bi stavljanje djece u zajedničke razrede poboljšalo međusobnu toleranciju. Uostalom, Vukovarci su 45 godina, da sada ne idemo do prve Jugoslavije i Austro-Ugarske, zajedno sjedili u školskim klupama. I to nije nimalo spriječilo one koji su dijelili šalabahtere i prepisivali jedni od drugih, da samo koji mjesec nakon toga pucaju jedni u druge. Stoga, ako se napetosti jednog dana smire, ako predstavnici Srba jednog dana promijene mišljenje, škole mogu biti zajedničke. Dotad neka ostane ovako.
Ne smije biti nikakvog silovanja događanja, ni i s ljevice ni s desnice,. Na lijevoj strani smatraju da se preko noći uz malo dobre volje Vukovar može pretvoriti u međunacionalni raj u kojem nije bitno tko je koje nacionalnosti, gdje caruju tolerancija i ljubav Srba i Hrvata, koji se onda još zajedno bore protiv globalnog zatopljenja i promiču prava LGTBQ+ populacije. Ako se krene od te premise, neće se daleko doći. Štoviše, stvari bi se mogle vratiti unatrag. Isto vrijedi i za krajnju hrvatsku desnicu, za koju bi se situacija u Vukovaru poboljšala samo ako bi svi tamošnji Srbi preko noći počeli više voljeti Zagreb od Beograda, Hajduk ili Dinamo od Zvezde i Partizana, hrvatsku nogometnu reprezentaciju od srpske. Oni koji kreću od toga, neće nikamo doći. Osim možda tamo gdje smo bili 1991.Jedini put za Vukovar je napredak u milijun malih koraka koji bi vremenom zaoblili, nekako otupili tu podijeljenost, na nekim mjestima i mržnju, koja postoji. I koja će, posebno podijeljenost, postojati i dalje. Ona neće nestati. Barem ne u neko skorije vrijeme. Ali nije svejedno kakva je ona. Ako ona u sljedećih, recimo, desetak godina postane manje intenzivna, manje napeta, s više primjera međusobne snošljivosti, moći ćemo reći da je napravljen dobar posao. Pokušavati preko noći postići išta više od toga je nemoguće. A može biti i štetno