Putevi i stranputice

HDZ i pučani pred velikim izazovom

Zlatko Crnčec

Reuters

Reuters

Ako želi ponoviti uspjeh iz 2020., HDZ mora uvjeriti neodlučne birače da je svjestan problema s korupcijom

placeholder


Premijer Andrej Plenković jučer je u Bukureštu najavio svojim europskim saveznicima pučanima da će se on i sljedeće godine pojaviti na njihovom kongresu kao premijer Hrvatske.


Što znači da je uvjeren da će njegova stranka pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati krajem travnja ili početkom svibnja. Istovremeno, i europski pučani, odnosno lideri narodnjačkih i demokršćanskih stranaka, svoje će članstvo i birače samo koji tjedan nakon izbora u Hrvatskoj povesti na europske izbore na kojima se nadaju, kao i HDZ, zadržati status najjače političke opcije koji imaju već dugi niz desetljeća.


HDZ i europski pučani favoriti su u tim političkim utrkama, ali ipak nisu u poziciji da mogu računati na sigurnu pobjedu. Pred njima je teška i neizvjesna borba protiv ljevice, zelenih i liberala koji žele srušiti staru političku strukturu i izgraditi novu kojom će oni dominirati. Jedan od glavnih problema i za HDZ i za njegove europske saveznike je naprosto taj da su oni već jako dugo na vlasti. A ta dugotrajna vlast sama po sebi itekako zna potrošiti onog koji tako dugo vlada. Ponekad su ti vladajući i sami odgovorni za pad popularnosti, a ponekad i bez neke svoje krivnje naprosto u jednom trenutku postaju dosadni biračima. A kao što smo naveli, i HDZ i EPP su na vlasti već jako dugo.
A tijekom tog razdoblja i jedini i drugi su napravili puno grešaka i pogrešnih poteza. Tu je njihova subjektivna odgovornost za političke neprilike u kojima se sada nalaze. EPP je, kao uostalom i sve druge opcije, postao dio političke elite koja već godinama reproducira samu sebe. I koja se tijekom tog razdoblja u velikom dijelu otuđila od realnog života običnih ljudi. Zatvorena u svoju bjelokosnu kulu, europska politička elita ima sve manje osjećaja za stvarnost. Pa stoga i ne može dobro i na vrijeme reagirati na probleme koje ta stvarnost generira. A oni su veliki, a što je još najvažnije novi, a samim tim i teži za rješavanje. Tu stare formule ne vrijede, a za novima se traga ili presporo ili uopće ne.


A što se tiče Hrvatske i HDZ-a, ova je stranka još uvijek favorit za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima. Sve ukazuje na to da će HDZ sigurno biti relativni pobjednik. A otvoreno je hoće li odmah, kao prije četiri godine, biti u poziciji formirati vladajuću saborsku većinu. Ili će morati tjednima pregovarati da bi je ostvario. Ili je neće ostvariti pa će se morati ići na nove izbore. U ovom trenutku čista pobjeda oporbe odmah izborne večeri ne čini se izglednom. Puno će ovisiti o tome hoće li SDP uspjeti sklepati svoju veliku koaliciju.


U svakom slučaju, Andrej Plenković ima solidne izglede za ostanak na premijerskoj poziciji. I njegovo obećanje njegovim kolegama iz pučke internacionale nije bez osnove. Ali s druge strane nije baš ni sigurno da će se ostvariti. HDZ je u zadnje četiri godine napravio dobrih stvari, ali i bespotrebnih grešaka. Po treći put u zadnjih 25 godina stranka se dala dovesti u poziciju da je oporba politički cipelari zbog korupcijskih afera. Da toga nije bilo, HDZ bi se kroz ove izbore prošetao bez ikakvih problema. Posebno kada se pogleda u kojem je stanju oporba i što ona može ponuditi biračima.


Ako želi ponoviti uspjeh iz 2020., HDZ osim isticanja svojih uspjeha – od gospodarstva do Pelješkog mosta, Schengena i eura, mora uvjeriti neodlučne birače da je svjestan problema s korupcijom. I da zna kako će ih riješiti. Ovo nije ni 2000. ni 2011., kada je oporba bez problema dobila izbore čiji se ishod već unaprijed znao. Sada ne samo da se ne zna, nego je HDZ još uvijek izborni favorit. Do izlaska na birališta je oko dva mjeseca. Razdoblje je to u kojem je teško komunicirati s biračima zbog ogromne količine političke buke koja se uvijek pojavljuje u takvim prilikama. Ali bez obzira na to, HDZ mora naći način da pošalje poruku biračima da je svjestan nekih grešaka i da ih nema namjeru više ponavljati.


U tome mu veliku pomoć pruža oporba koja se sama uplela u tešku konfuziju samo pola sata nakon što je Peđa Grbin objavio formiranje deseteročlane oporbene koalicije. Iz koje su odmah iskočile tri stranke i dvije SDP-ove političke organizacije. Tko napravi manje grešaka, taj će dobiti izbore.