Putevi i stranputice

Milanović galvanizirao HDZ

Zlatko Crnčec

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

HDZ na izbore ide više-manje na način koji je predvidio i prije performansa Zorana Milanovića

placeholder


HDZ je na svom jučerašnjem izvještajnom saboru iznio najvažnije detalje svog izbornog programa, ali i pokazao javnosti, svojim biračima i članstvu da s puno optimizma ulazi u izbornu kampanju. Samo dva dana nakon što je predsjednik Republike objavio da praktički istovremeno želi biti i premijer, prašina izazvana ovim događajem ipak se slegla. I HDZ na izbore ide više-manje na način koji je predvidio i prije performansa Zorana Milanovića. Čini se da nikakvih radikalnih promjena neće biti. Barem nikakve jučer nisu najavljene s pozornice Koncertne dvorane »Vatroslav Lisinski«. HDZ na izbore ide s taktikom i strategijom kao da onoga što se dogodilo prošlog petka nije ni bilo. Naglasak je na onome što se napravilo u zadnja dva mandata. I što se namjerava u sljedećem. Plenković je Milanovića izrijekom spomenuo tek nekoliko puta.


Osnovu za izborni uspjeh HDZ treba tražiti u tome da dvoboj Plenković – Milanović istovremeno bude bitka između razboritosti i ozbiljnosti s jedne i neozbiljnosti i političkog avanturizma s druge strane. Ako u tome uspije, odnosno ako u to uspije uvjeriti svoje birače, HDZ će sigurno biti ne samo relativni pobjednik, već će ta relativna pobjeda biti tako velika da bi trebala jamčiti da stranka bez problema može sa zastupnicima nacionalnih manjina i još pokojim neovisnim zastupnikom sastaviti barem minimalnu većinu. HDZ i njegovi čelnici ne smiju se upustiti u verbalni rat i izmjenu uvreda s Milanovićem jer to je teren na kojem se on najbolje snalazi. Ipak je on najbrži jezik hrvatske politike. On će na svaku uvredu uzvratiti trostruko. I to se onda pretvara u međusobno vrijeđanje iz koje obje strane izlaze ukaljane i uprljane, a birači teško mogu razlučiti tko je prvi počeo i tko je odgovoran. A Milanović često ispadne duhovitiji. I tu se onda u potpunosti gubi prednost vladajuće stranke koja ipak ima što pokazati iz zadnjih osam godina.


HDZ jest nakon osam godina zaista opterećen brojnim aferama. Tu je još i spora obnova. Ali daleko je to od situacija iz 2000. i 2011., jedine dvije prilike kada je oporba uspjela pobijediti na parlamentarnim izborima. Oba puta HDZ je bio u teškoj situaciji. Prvi put preminuo je Franjo Tuđman, a na HDZ je pala odgovornost za loše provedenu pretvorbu i privatizaciju. Drugi se put dogodila FIMI medija. Sada nije takva situacija. Bez obzira na niz afera u kojima se spominju HDZ-ovi dužnosnici oporba, ma koliko se trudila, ipak nije uspjela uhvatiti zamah kakav je imala u prethodna dva navrata. Medijska slika jest slična, ali po istraživanjima javnog mnijenja birači još uvijek u znatnom broju vjeruju HDZ-u. Ali razlike su jako male. I ovaj će puta kampanja zaista jako utjecati na ishod izbora. HDZ je još uvijek favorit, ali oporba s Milanovićem kao liderom je sada promijenila igru.
Mada vladajući ipak ne smiju olako shvatiti Milanovića. On zaista jest izgubio tri od četiri parlamentarnih izbora na kojima je vodio SDP. Ali opet trebaju se prisjetiti i izbora 2015. kada je Milanović praktički sam samcat dovukao inertni i tromi SDP i njegove koalicijske partnere zaista na korak od izborne pobjede. Na području Hrvatske odigrala se neriješena utakmica. HDZ je pobijedio samo zahvaljujući trima mandatima iz 11 izborne jedinice, takozvane dijaspore. Bila je to tada ne samo najbolja Milanovićeva kampanja nego i najbolja SDP-ova ikad. Prvi se put dogodilo da je SDP bio tako ravnopravan, a da HDZ-u nije umro predsjednik ili da je vladajuća stranka sam napravila politički harakiri. Tako da puno toga ovisi o tome koji će se Milanović pojaviti u kampanji. Onaj odlučan, ali ipak umjeren iz 2015. ili onaj izvan svake zamislive kontrole kakvog ga gledamo zadnje tri godine.


Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će birači reagirati na ono što se dogodilo prošlog petka. To je jedna od većih zagonetki ovih izbora. U nekoliko sljedećih dana, tek nakon što dođu prva istraživanja javnog mnijenja, moći ćemo znati više o tome kako je biračko tijelo reagiralo na ovaj obrat koji se dogodio prošlog petka. Veliki je to društveni i nadasve politički eksperiment. U svakom slučaju HDZ se dodatno posložio. Nogometnim rječnikom rečeno, Milanović ih je galvanizirao. Kampanja će biti uzbudljiva.