Prva dva dana

Rabska fjera: Turistima otišle baterije od slikanja

Ivor Balen

Stotinjak srednjevjekovnih radionica smjestilo se duž uličica staroga grada, prikazujući život u Rabu kakav je bio nekad te demonstrirajući niz starih zanata, vještina i nudeći brojne suvenire, delicije, umjetnine i uporabne predmete. Sve to omogućilo je posjetiteljima jedinstveni izlet u prošlost



RAB  Prva dva dana Rabske fjere protekla su u znaku srednjevjekovnih radionica, njih oko stotinu smještenih u uličicama staroga grada. S obzirom da je Rab jedan od gradova u kojeima je arhitektonska baština dobro očuvana, dah starih vremena ovdje se osjeti i kada su ulice prazne. A kada se napune prikazima života kakav je bio nekad – onda je to doista pravi izlet u prošlost. Rabska fjera je najstariji festival ovakve vrste u Hrvatskoj. Kasnije su je mnogi nastojali kopirati, ali nitko nije uspio doći blizu originalu. Zašto je Fjera jedinstvena – odgovora je više. Ali po svemu sudeći, presudan je entuzijazam kojim joj Rabljani pristupaju.


Gnječenje maslina


– Cijeli Rab živi za Fjeru i ljudi se potpuno daju u nju, kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera. U društvu svoje troje djece, Peršić Živadinov je obilazila radionice.



Otvorenje Fjere u subotu u večernjim satima bilo je svečano kao i uvijek. Otvorio ju je gradonačenik Nikola Grgurić, okružen počasnom gardom od dvojice samostreličara. Potom je puknuo top, pa se svita s Varoša uputila prema loži. Tamo su se predsjednica Grabar Kitarović i Grgurić upisali u knjigu Fjere. – Drage Rabljanke i Rabljani, hvala na srdačnom dočeku i veličanstvenom ozračju. Vaša predsjednica, napisala je Kolinda. Grgurić je zapisao: Iskrene zahvale Rabljankama i Rabljanima za pruženu čast kao kuma veličanstvene Rabske fjere.




U Gornjoj ulici oko kamere ulovilo ju je kako »proizvodi« palentu. Bila je to radionica Rapskog tanca, folklorne skupine koja osim plesova upražnjava i povijesne radionice. Na ulazu u njihovu srednjovjekovnu prostoriju stajao je mladić na bačvi i gazio nešto. Malo je reći da su turistima bio meta za slikanje…


– Što mi ovdje radimo? Maslinovo ulje. Ovaj gospodin stavlja masline, a ja ih gnječim. Tako su to radili naši stari, rekao je Ivica Maškarin, koji je ulje radio u društvu Željka Ribarića. Kažu da će ulje završiti – u njihovom društvu, na svježoj ribi.


Budući da je srednji vijek poznat i kao razdoblje u kojem se razvijala umjetnost, neke radionice okrenute su bile i u tom smjeru. Primjerice, ispred samostana rapskih benediktinki, smjestila se Galerija Ribarević.


Branitelji uz pjesmu 


– Radimo prekrasne vjenčiće od cvijeća kojima se kite žene koje osjećaju ljubav prema Rabu. Imamo i različite suvenire, redom ručne radove. Postavili smo i nekoliko starih sitnica, da se osjeti duh srednjeg vijeka. Tu su alati, svijećnjaci, posuđe i ostali predmeti koji su se koristili u domaćinstvu, rekla je Ankica Ribarević, slikarica, keramičarka i grafičarka.


Oko njihove radionice vladalo je veliko zanimanje, kao uostalom oko svake. Ali vjerojatno najveću pažnju ipak su dobivali branitelji iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Rab. Oni su postavili srednjovjekovnu nastambu, zapalili vatru i nudili slanu ribu i vino.



Predsjednica, gradonačelnik i društvo večerali su restoranu Astorija na Trgu Munipium Arbe. Bili su tu i saborski zastupnik Josip Borić, čelnik rapskog HDZ-a Petar Valovičić, predsjednik Udruge obrtnika otoka Raba Željko Dumičić, pročelnik Zvonko Puljar Matić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab Vesna Šendula Jengić, direktor Imperiala Vlado Miš…Astorija je popularni restoran Pere Ribarića, koji je osobno posluživao predsjednicu. Na meniju je bila sezonska salata s jadranskim kozicama, file bijele ribe u umaku od škampa s mladom blitvom i krem rižom te parfait od malina s pistacijama.


– Branitelji sudjeluju u Fjeri drugi put, počeli smo prošle godine. Ovo je jedan od oblika liječenja rana iz rata, kaže predsjednik Udruge Josip Deželjin Bepo. U društvu rapskih branitelja bio je i admiral Davor Domazet Lošo, česti gost Raba. A specijalnu gošću imali su u predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kojoj je Deželjin darovao umjetninu koju su izradile časne sestre benediktnike.


Oko braniteljske radionice bilo je živo, posjetitelji su u nekoliko navrata spontano zapjevali, uz dobru bevandu. Nedaleko je bio i prostor rezerviran za Kamporce, koji su pekli ribu na gradelama, a pored je fingirana i boćarija. I sve to ispred katedrale, s pogledom u pučinu. Gdje ćeš bolje. Turistima su baterije otišle od slikanja…


– Ovakve manifestacije su jako potrebne jer ih gosti pamte, pričaju o njima, vraćaju se i privlače druge goste. Na Fjeri se može vidjeti nešto što se nigdje drugdje ne može. I to je njezina najveća vrijednost, rekla je Irena Peršić Živadinov.