Antun Grgurić iz Bukova Vrha

Proslavio stoti rođendan: Umirovljeni stolar šefovao u Gradiški Mesiću i Šeksu

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Kao vrstan stolar Antun Grgurić radio je nakon 2. svjetskog rata u više kaznenih ustanova, od Slavonskog Broda i Lepoglave do Stare Gradiške i Siska, a tada je u njima bilo i poznatih političkih zatvorenika. Vitalni stogodišnjak ima 85-godišnju sestru Barbaru i brata Nikolu kojem je »tek« 80



BUKOV VRH  Zaista bi genetičari trebali obratiti pažnju na obitelj Grgurić iz naselja Bukov Vrh kraj Skrada. Naime, tamo je jučer svoj stoti rođendan proslavio Antun Grgurić i to, između ostalih u društvu 85-godišnje sestre Barbare i najmlađeg – tek mu je osamdeset – brata Nikole, a i ostali članovi te obitelji, kao i njihovi preci, poznati su ne samo po dugovječnosti, već i vrlo vidljivoj vitalnosti i mladenačkom izgledu.


Upravo je Anton najbolji primjer za to jer mu bez osobne karte nitko ne bi povjerovao da živi puno stoljeće, a taj dojam malog čuda pojačava se kad se vidi kako se Anton samostalno kreće i razgovara.   

Dva peacemakera


– Zaista se dobro osjećam i jedino me noge nešto slabnije služe i teško mi je dugo stajati. Imam i dva peacemakera i sa srcem je bilo najopasnije, ali su me spasili moji rođaci Vlado Mance i njegova supruga Anđelka kad sam jednom prilikom bio u opasnosti. Sve drugo je u redu, govori nam ovaj stogodišnjajk koji potvrđuje one priče o ljekovitosti svježeg planinskog zraka područja Skrada. Rođen tijekom 1. svjetskog rata Anton se, priča nam, dobro sjeća povratka vojnika iz zarobljeništva i tadašnjeg života, a u Drugom svjetskom ratu bio je aktivni sudionik i to u redovima 13. Primorsko-goranske divizije.



U vrijeme našeg posjeta slavljeniku pristigli su i njegova sestra Barbara Grgurić (85) i brat Nikola Grgurić (80) koji je cijeli radni vijek proveo u Rijeci, a zaista bi mu rijetko tko dao osam desetljeća.    – Očigledno smo dugovječna obitelj. I roditelji su nam doživjeli duboku starost, a mi to nasljeđujemo i to je dobro, pogotovo ako je čovjek zdrav, rekao nam je najmlađi od troje Grgurićevih.


– Doživio sam svašta, a malo dobroga. Prošao sam s cijeli Velebit, Liku i sve do Dravograda, a iako nisam nikad bio ranjen skoro sam u Dobri izgubio život utapljanjem, ali me spasio moj suborac Frane Miculinić koji danas, na žalost, nije živ. Nakon rata sam, budući da sam bio vrstan stolar, dobio posao stolara u kaznionici u Slavonskom Brodu, a potom sam radio i u nizu drugih kaznenih ustanova, od Lepoglave do Stare Gradiške i Siska. Tih su godina u zatvoru bile mnoge poznate ličnosti, primjerice nadbiskup Alojzije Stepinac, pa bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, kao i Vladimir Šeks. Mi s njima nismo uopće smjeli kontaktirati. Dali bi im zadatke i to je bilo to. Nakon odlaska u mirovinu vratio sam se kući u Bukov Vrh. Žena mi je umrla pred dvije godine, braća, sestre i sin žive u Rijeci, Zagrebu, Skradu i Delnicama, a ja sam ovdje ostao sam, govori nam Anton koji na upit kako se snalazi zimi kaže da još uvijek sve može sam pa je i ovu proteklu snijegom bogatu zimu sam uspio »otkidati« velike naslage snijega od svojih vratiju do ceste.   




Sjećam se da je Mesić bio zanimljiv i volio je raditi, a Šeks baš i nije. On je stalno nešto dogovarao sa strane s ostalim političkim zatvorenicima. Nadbiskup Stepinac uglavnom je bio izoliran, a zapamtio sam ga po tome što je u džepovima uvijek imao kruha i njime hranio golubove koji su ga već prepoznavali i slijedili.



Posadio krumpir


Da je fizički itekako sposoban potvrđuje nam i njegov prijatelj Ivan Rački koji je ispripovijedao da je prošle godine Anton sam posadio malu njivu krumpira, a pohvale za ovog vitalnog stogodišnjaka upućuju i djelatnice programa Pomoć u kući.


   – Jednom tjedno dolazimo, donesemo mu sve potrebne lijekove, očistimo u kući, nanesemo drva i sve drugi što treba, iako je gospodin Grgurić zaista u dobrom stanju, rekla je Davorka Srkoč, a njene riječi potvrđuje Vlasta Podnar koja joj pomaže u obilasku na području Skrada. Mirna Janeš, voditeljica programa Pomoć u kući ističe da je gospodin Anton jedan od najstarijih korisnika tog programa, a Dušanka Crnković, predsjednica Udruge »Žar« u okviru koje se program Pomoć u kući realizira, istaknula je da je sretna što je upoznala gospodina Grgurića. U ime Općine Skrad stoljeće života gospodinu Antonu čestitala je Anita Rački, a on je naglasio da je zadovoljan njihovim radom i kako da nije problem niti smatra skupim plaćanje njihovih usluga.


   – Ma, dobre su mi one. Slažemo se jako dobro i drago mi je što dolaze jednom tjedno jer mi puno pomognu, rekao je slavljenik kojemu su svi poželjeli da ga vide na rođendanskom slavlju i sljedećeg svibnja.