Jedi lokalno

Žmergo uči djecu o hrani kroz zabavu: Šetnja Njamnjamgradom za mlade i neiskusne potrošače

Marina Kirigin

Radionice za djecu pod vodstvom Udruge Žmergo

Radionice za djecu pod vodstvom Udruge Žmergo

Kako bi na moderan način objasnili da hrana ne nastaje »u marketu«, opatijski ekolozi su adaptirali dvije obrazovne aplikacije za pametne telefone koje se zovu EAThink game i Bornina pita, a nastale su u sklopu trogodišnjeg europskog projekta EAThink2015 i namijenjene su mladim osobama



 Mnoga djeca zahvaljujući »modernom dobu« i životu u gradu misle da hrana jednostavno »dolazi iz marketa«, a ne da se dobiva obrađivanjem zemlje, sijanjem i sadnjom, te je opatijska Udruga Žmergo u nastojanju da ih na njima prihvatljiv način educira, adaptirala dvije obrazovne aplikacije u sklopu trogodišnjeg europskog projekta EAThink2015 – Jedi lokalno, misli globalno. Aplikacije su izrađene za pametne telefone, a namijenjene su prvenstveno djeci i mladima s ciljem usvajanja novih informacija, znanja, vještina i stavova o problematici hrane, poljoprivrede, poštene trgovine, lokalnih proizvođača te brojnim drugim temama.



Opatijska Udruga Žmergo, kao jedan od partnera velikog europskog projekta, ravnopravno je sudjelovala u razvoju aplikacije, kreiranju, adaptaciji i prevođenju. Sve to je učinjeno upravo zato kako bi ponajprije učenicima osnovnih i srednjih škola pomogli u boljem razumijevanju različitih mehanizama opskrbe i proizvodnje hrane te da slijede put odgovornog potrošača koji utječe na održivost hrane.





Riječ je o aplikacijama EAThink game i Bornina pita. Kroz EAThink game može se saznati više o hrani i putu koji ona mora prijeći od polja do stola na zabavan i interaktivan način. Podijeljena je u tri poglavlja od kojih svako predstavlja po jedan od osnovnih koraka u prehrambenom lancu – proizvodnju, distribuciju i kupovinu. Svako poglavlje sastoji se od igre na šest nivoa i tematskih dijelova koji imaju za cilj osvijestiti kako naše prehrambene navike i prehrambeni lanac općenito utječe na svijet, ističe voditeljica edukativnih programa Diana Kovačić.


U aplikaciji Bornina pita šećemo se s Bornom Njamnjamgradom u potrazi za najboljim namirnicama za pitu po bakinom receptu. Šest poglavlja čine kratku priču o održivom prehrambenom lancu te se dotiču tema poput porijekla hrane, sezonalnosti voća i povrća, okoliša, te društvenog utjecaja proizvodnje i distribucije hrane, kao i svjesnog odabira pri kupovini proizvoda.


– Besplatno preuzimanje omogućeno je za Android i iOS sustave, a dostupne su i PC verzije. Kako bi preuzete aplikacije funkcionirale na hrvatskom jeziku, prije preuzimanja potrebno je jezične postavke na pametnom telefonu ili tabletu namjestiti na hrvatski jezik – objasnila je Kovačić dodajući kako se ovim aplikacijama nastojala podići svijest o brojnim temama vezanim uz kritičko promišljanje, kupovinu i konzumiranje hrane, počevši od najmlađih koji svakim danom sve ranije sazrijevaju u potrošače.