Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Ispis članka: Vološćanski surfer Enrico Marotti: 'Već ove godine želim biti među 20 najboljih na svijetu' - Novi List

NoviList.hr

Vološćanski surfer Enrico Marotti: 'Već ove godine želim biti među 20 najboljih na svijetu'

Ovisan o brzini

17. kolovoz 2017 17:10

Napisao: Marina Kirigin

Jedini profesionalni surfer u Hrvatskoj, zadnju je regatu svjetskog kupa završio na odličnom 15. mjestu. Nastavak natjecanja slijedi u Danskoj, Njemačkoj i u Novoj Kaledoniji u Australiji

Enrico Marotti kaže kako nema strahova, kako se ne boji morskih pasa, samo zmija

Slavlje je bilo veliko. Vološćani, članovi Društva sportova na moru »Volosko«, u prostorijama kluba dočekali su ga kao pobjednika, a on je u svom obraćanju njima samo dodao »a što će tek biti kada budem na postolju«.

Enrico Marotti, mladi vološćanski surfer već prekaljeni morski vuk, ujedno i jedini profesionalni surfer u Hrvatskoj, upisao je dosad najbolji rezultat na PWA (Professional Windsurfing Association) Touru, na regati Svjetskog kupa koja je početkom kolovoza održana na Kanarima, u Fuerteventuri. Marotti je regatu završio na odličnom 15. mjestu i najavio još jednu uspješnu sezonu jedrenja na dasci u disciplini slalom.

Kanari su ove godine bili četvrta stanica PWA ciklusa regata svjetskog kupa na koji isključivo stižu profesionalni surferi. Nakon što je Marotti na regati u Japanu zauzeo 21. mjesto, u Costa Bravi bio je 32., na posljednjoj regati u konkurenciji 64 surfera iz 40 zemalja zauzeo je odlično 15. mjesto i time najavio ovogodišnji cilj – ulazak u top 20 najboljih svjetskih surfera.

Pomoć psihologa

– Rezultat u Fuerteventuri pokazatelj je ogromnog truda i rada. Zadovoljan sam jer sam tijekom čitave regate, tijekom svih pet dana, imao jednu konstantu. U jednom trenutku bio sam trinaesti, onda sam pao na 17. mjesto, a posljednjeg dana regate ponovno sam vrlo dobrim rezultatima završio na 15. poziciji. Jedrilo se u različitim uvjetima, na različitoj opremi, a vjetar je dosezao snagu od 20 do 50 čvorova. Uz sve to, uspio sam ostati do kraja koncentriran na jedrenje. Sve je išlo po planu i evo uspio sam doći do ovog, dosad najboljeg rezultata na PWA Tour-u - rekao je europski prvak i viceprvak svijeta u jedrenju na dasci, okrunjen titulama državnog prvaka, dodajući kako ovi rezultati nisu slučajni već kako veliku zahvalu duguje psihologu Petru Nikoliću s kojim radi već drugu sezonu.

enrico

– Trenera na moru nemam, imam samo Peru Nikolića koji je moj mentalni trener, a koji je uveliko zaslužan za ovaj moj napredak i rezultat. Zahvaljujući njemu uspio sam doći do kvalitetnijeg treninga, promijeniti pristup treningu, promijeniti stav na regatama, zapravo pripremiti glavu za sve izazove. Upravo u tom polju postoji jako puno prostora za napredak svakog sportaša, zato redovito na našim sastancima analiziramo doživljaj regate, sporta općenito, razmišljam o sebi, vizualiziram detalje jedrenja, a sve to utječe i na tehniku jedrenja, okret oko bove, pristup svakom pojedinačnom plovu regate i na moj stav – govori Marotti.

Jedrenje na tramontani

Nakon regate u Koreji, Japanu, Costa Bravi, Fuerteventuri, nastavak svjetskog kupa dogodit će se u Danskoj, Njemačkoj i u Novoj Kaledoniji (Australija). Marotti planira otići na sve regate, a prije toga već, 22. kolovoza i na regatu europskog kupa u Bol na Braču.

– Regata europskog kupa trebala bi mi biti odlična priprema za Dansku, a kada je Svjetski kup u pitanju cilj je doći u top 20. Lani sam PWA Tour završio na 40. mjestu, a uspijem li ostvariti ovogodišnji cilj, uz jasni plan i viziju, kvalitetan rad, siguran sam da jednog dana mogu biti među najboljima – kaže Marotti.

7-20160023007023

Vološćanski surfer i najbolji sportaš grada pod Učkom zimske pripreme odrađuje u toplijim krajevima. Zahvaljujući tvornici jedara Neil Pryde, za koju nastupa, Marotti zime provodi na Havajima, Tenerifima ili pak u španjolskoj Tarifi. Međutim, ljeti voli hrvatsku obalu, posebno uvalu Preluk i jutarnju tramontanu, ali često boravi i u Bolu, Vignju i na Lago di Gardi gdje testira opremu za tvornicu s kojim je potpisao profesionalni ugovor.

– Zimske pripreme odradim u toplijim krajevima – lakše  je trenirati kada se tijelo ne grči i ne bori s hladnoćom i troši napor za zagrijavanje. Međutim, vološćanski uvjeti za jedrenje ugodni su do kraja prosinca. Zato kažem da sam srećković što sam tu rođen i imam privilegiju da mogu jedriti na tramontani – rekao je Marotti.

Nezgoda s gumenjakom

Na pitanje o privatnom životu, Marotti odgovara kako je sve više-manje vezano za windsurfing, no  voli nogomet  i »Rijeka« mu je ljubav od malena. U slobodno vrijeme šeće psa, ali i se voli i dobro odmoriti i fino pojesti. Vrijeme rado provodi s obitelji, ali i s vrlo dragom prijateljicom. To su upravo one stvari koje ga na trenutak čine mirnijim, zaustave u putovanjima svijetom, izazovima na burnom moru. No to se ipak dogodi samo na trenutak jer on ne može bez doze adrenalina, opasnih i manje opasnih dnevnih izazova, ali i brzine koju postiže na dasci, bicikli, motoru...

20040

– Volim jako motore, ali danas vozim samo bicikl. U ugovoru mi stoji da ne smijem voziti motor, a ja se evo nadam da ću tu klauzulu moći jednom promijeniti – govori Enrico koji je 2012. godine upravo zbog tog vječnog žara za novim izazovom, ali i nepromišljenosti, mladosti ugrozio vlastiti život.

– Ne znam kako bih to rekao – pregazio me gumenjak ili možda sam sam sebe pregazio. Volio sam skakati na valovima, imao sam gumenjak-katamaran za trke i često s tatom odlazio zabavljati se na more. Jednom sam tako otišao s prijateljem. Vidjeli smo valove od katamarana koji je vozio na relaciji Rab - Pag i odlučili otići skočiti na te valove. Gumenjak je letio k'o lud, ja sam stajao na provi, a prijatelj je držao gas. Tek kada smo bili u zraku shvatili smo da smo pretjerali, ali bilo je prekasno. Oko mene je sve letjelo, rezervoar, sva oprema s barke, sve je bilo u zraku. To je trajalo koju sekundu no trenuci su to koje dobro upamtiš.

Kada smo sletjeli, mrvicu smo usporili. Gumenjak je pao u more prije nego ja na njega, noga mi se posklizla na mjestu i našao sam se ispod gumenjaka. Pokušao sam što dublje zaroniti, skvrčio se, a onda sam osjetio kako je nešto prošlo preko mene. Slomio sam sva rebra, lopaticu i imao 60 šavova, ali uspio sam se relativno brzo oporaviti, već nakon neka dva-tri mjeseca – prisjetio se Marotti.

xx

Marotti danas ipak puno manje riskira. Kaže kako nema strahova, kako se ne boji morskih pasa, samo zmija, no kako poštuje snagu prirode, posebno nepredvidivog mora. U discplini slalom, u kojoj nastupa na regatama, postižu se brzine i do 80 kilometara na sat, a Marottijeva najbrža izmjerena vožnja bila je 45 milja na sat.

Teške ozljede

– Kada postižeš takve brzine padovi mogu biti opasni, vrlo često nastaju trzajne ozljede, a najvažnije je prilikom pada izbjeći dodir s opremom. Kod slalomaša na regatama postoji pravilo »no rules«, odnosno pravilo je da nema pravila. Vozi nas osmero u jednoj grupi i svi smo jako blizu pa se pri takvim brzinama znaju dogoditi veće ozljede. Evo samo na posljednjoj regati ozljeđeno je pet-šest surfera, a dva dečka zbog ozljeda neće moći nastupati čitavu sezonu – jedan ima prerezanu tetivu i cijeli mišić na potkoljenici, a drugi prerezan mišić natkoljenice. Iako je pravilo da nema pravila, postoje nepisana pravila među nama natjecateljima, a to su ona »fair playa«. Za sve nas surfere važno je ostati u regati tako da nastojimo nikad ne riskirati tako da ugrozimo sebe, odnosno ne ulazimo u situacije iz koje bi mogli izaći poraženi. Oni surferi koji prekrše »no rules« i »fair play« pravilo onda stupa na snagu »payback rule« ili osveta – zaključio je Marotti.

7-20160018058001