Crikvenica

Sredstva EU mijenjaju vizure primorskih mjesta na rivijeri

Tihana Tomičić

Projekti uređenja luka na crikveničkoj rivijeri vrijedni 60 milijuna kuna predstavljeni su jučer u Rijeci. Župan Zlatko Komadina izjavio da još nikad u 25 godina postojanja Županije nije toliko ulagano u pomorsko dobro »pa je vrijeme da se to i pokaže«



U idućih godinu dana vizura Crikvenice, Selca i Jadranova uz samo more bitno će se promijeniti – kreće investicijski ciklus u luke i šetnice na području Primorsko-goranske županije, ukupno vrijedan oko 150 milijuna kuna, pri čemu 101 milijun čine bespovratna EU sredstva, dok ostatak troškova pokrivaju Ministarstvo mora i Županija te same lučke uprave.


Projekti uređenja luka na crikveničkoj rivijeri vrijedni 60 milijuna kuna predstavljeni su jučer u Rijeci, gdje je župan Zlatko Komadina izjavio da još nikad u 25 godina postojanja Županije nije toliko ulagano u pomorsko dobro »pa je vrijeme da se to i pokaže«.Kako je objasnio ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić, u ova tri mjesta bit će kroz dvije godine uloženo 60 milijuna kuna: postojeća luka Crikvenica dobit će nekoliko stotina metara novih gatova i lukobrana, dvije lučice u Selcu bit će nadograđene za oko sto metara, a u Jadranovu će biti uređena šetnica u dužini od 400 metara, u uvali Perčin gradit će se valobran u dužini 80 metara te dva gata od po 60 metara, što će zapravo značiti uređenje potpuno nove luke za nautičare s oko stotinu novih vezova. Radovi bi trebali početi već za desetak dana, u Selcu će trajati pet mjeseci, u Jadranovu maksimalno godinu dana, a u Crikvenici oko 18 mjeseci. Izvođači su tvrtke Izgradnja i BCK Commerce, koja izvodi i podvodne radove.– Tko živi s morem, taj zna koliko su luke, šetnice i rive važna potreba lokalnog stanovništva. Ali bez toga nema ni unapređenja turističke, odnosno nautičke ponude – rekao je ravnatelj Kružić. Pročelnica Odjela za pomorstvo Nada Milošević najavljuje i investicije na Unijama, Susku, Cresu, a uskoro i uređenje ribarske luke u Rabu te dovršetak dogradnje luke u Baški.– Važno je istaknuti da su ovi odlični rezultati suradnje s Europskom unijom u prvom redu rezultat činjenice da su naše županijske lučke uprave spremne za apliciranje, da imaju svu projektnu dokumentaciju gotovu, i to je razlog zašto smo toliko uspješni u povlačenju sredstava – kaže Nada Milošević.

Početkom 2000. godine, kad je Županija preuzela upravljanje pomorskim dobrom, prihodi su godišnje iznosili oko 6 milijuna kuna – sad se oni penju čak do 50, pa i do 70 milijuna kuna godišnje zahvaljujući ogromnim ulaganjima u luke i rive, zaključila je Nada Milošević.