Zabava

Nova manifestacija: Primorski trokut oživio zamrli dio obale Novog

Anto Ravlić

Primorski trokut oživio je Šetnicu dr. Franje Tuđmana koja po danu vrvi od ljudi, a po noći je pusta. Manifestacija je pokazala da može biti živa i nakon što padne mrak, a »pokrivena« lokacija u perspektivi bi trebala biti trokut u kojem će se puno toga promijeniti i u koji će se bitno investirati



NOVI VINODOLSKI Manifestacija Primorski trokut imala je premijeru. Sve se događalo u stvarnom zabavno-gastronomskom trokutu od gradske plaže, odnosno Rivice, do Lopara i otočića San Marino u Novom Vinodolskom. Primorskim trokutom oživjela se Šetnica dr. Franje Tuđmana. Po danu vrvi od ljudi, po noći je pusta. Manifestacija je pokazala da može biti živa i nakon što padne mrak. Ovo je druga nova manifestacija u Novom Vinodolskom koja u prvi plan vraća zaboravljene dijelove grada. Podsjetimo da je to uspjelo Okolotornu koji je srijedom oživio stari grad.


Posebna atrakcija Primorskog trokuta bio je otočić Sv. Marin gdje se goste dočekalo pršutom, autohtonim vinima i novljanskim pjenušcem. Na otok je besplatno plovio brod, a pontoni su omogućili da veći broj brodova pristane uz otok 205 metara udaljen od kopna. Zasvirali su Mistrali, Nebuloza i Trio Crikvenica. Nudili su se autohtoni proizvodi.


Slijedi preobrazba


Lokacija koju je pokrio Primorski trokut u perspektivi bi trebao biti trokut u kojem će se puno toga promijeniti. Radi se o potezu koji će se morati urediti kako bi se uklopio u sve što se događa ili će se događati u Novom Vinodolskom. Šetalište dr. Franje Tuđmana danas je šarenilo po pitanju uređenja i sadržaja. U budućnosti će, po planovima Grada Novog Vinodolskog, to biti reprezentativna plaža s mnoštvom sadržaja. Time bi Novi kompletno pokrio svoju obalu kvalitetnim sadržajima. Od Obale Petra Krešimira IV koja se svake godine uređuje, do marine u novljanskoj luci, budućeg hotelskog kompleksa na Glavici, gradske plaže, pa sve do marine Muroskva.




Prostor Primorskog trokuta s istočne strane omeđuje utvrda Lopar smještena na istočnom izlazu iz Novog Vinodolskog, na samoj obali mora, uz plažu, nasuprot otočića Svetog Marina. Čuvala je ulaz u Vinodolski kanal. Datira iz vremena Rimljana, iz 3. ili 4. stoljeća, prvotni naziv joj je bio Lopsica, a vremenom je saživio hrvatski naziv Lopar.


Utvrdu je uništio mletački admiral Giovanni Bemba 1598. godine. Iako je dobrim dijelom ostala čitava nakon dugih stoljeća korištenja i mletačkog bombardiranja u 16. stoljeću, jedva je preživjela nasrtaj »unutrašnjeg neprijatelja« 1936. godine, kada je većim dijelom uništena miniranjem zbog gradnje budućeg hotela Lišanj i obiteljskih kuća.


Trokut s mora zatvara otočić San Marino, simbol Novog Vinodolskog. Rijetki su suveniri i fotografije Novog bez otočića do kojeg se često doplovi ili pliva. Na otočiću su uređene klupe, postavljena ruža vjetrova.


Stalna linija za otočić


Nekada je na otoku bila tunera. Danas je na njemu ostala samo gotička crkvica, posvećena sv. Marinu, po čemu je otočić i dobio ime. Vjerojatno je crkvica sagrađena na temeljima neke veće starohrvatske crkve, koji su prilikom otkapanja crkvice i pronađeni. Na kamenom natpisu iz 3. ili 4. stoljeća otkrivenom na otočiću, spominje se ime rimske carice Helene. U planovima je da se otok približi i oživi stalnom linijom koja bi spajala Rivicu, treći kut Primorskog trokuta. Rivica nema povijest poput Lopara ili otočića. Podignuta je kao valobran za glavnu plažu. Sutra će možda biti riva s koje će se ploviti do otoka.