Večer pobjednika

Joso Butorac i Klapa Vinčace slavili u rodnom gradu Novom Vinodolskom

Slavica Mrkić Modrić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Joso Butorac slavio je trostruku pobjedu na Festivalu Melodije Istre i Kvarnera, dok su članovi Klape Vinčace trostruki pobjednici 51. festivala dalmatinske klape koji se održao u Omišu 



Večer pobjednika koncertna je večer koju su Joso Butorac, trostruki pobjednik Festivala Melodije Istre i Kvarnera i članovi Klape Vinčace, trostruki pobjednici 51. festivala dalmatinske klape koji se održao u Omišu posvetili rodnom gradu tj. Novom Vinodolskom. Prepun Frankopanski trg i dva sata pjesme i emocija, to bi bio sažetak te večeri. Koncert je pobjedničkom pjesmom sa »Omiša«, pjesmom za izvedbu koje su dobili »Zlatni štit« otvorila Klapa Vinčace. A onda se zapalio novljanski Turnac, tj. devetorica dečki su Josi i Klapi priredili iznenađenje.


Pravu, pravcatu bakljadu kao znak zahvale što ime Novog pronose svugdje gdje idu, a u Novi donose brojna priznanja i nagrade. Ili kako s vrha kule viknu Nino Bijelac – za tri osvojena Omiša, za tri osvojena MIK-a, Klapa Vinčace i Joso Butorac, ponos ovog grada! Nakon ovog urnebesnog iznenađenja što ga je osmislio i uz pomoć prijatelja realizirao Goran Beli Butorac. Klapa je kolopletom glasova oduševila publiku i prepustila mikrofon legendi pjevanja u Novom, Josi Butorcu.


Pozdravivši publiku i zahvalivši i Gradu Novom Vinodolskom i svima onima koji već desetljećima podržavaju njegov rad Joso je još jednom dokazao da je neprikosoveni car belcanto pjevanja na ovim prostorima. Još kad mu se pridružio i Voljen Grbac, s kojim je osvajao prva mjesta na mikovskim pozornicama, euforiji u publici nije bilo kraja. Joso i Voljen izveli su pobjedničke pjesme s MIK-a, a onu s kojom su pobijedili na ovogodišnjem pomogao im je otpjevati Dado Baričević. Isti onaj Dado koji je s njima umjesto Edija Šegote nastupio u finalnoj festivalskoj večeri.




Osim bakljade koja je bila pravi užitak za oči, te glasova s pozornice koji su bili pravi užitak za uši, postojao je još jedan glas koji je oduševio sve prisutne, a i dao do znanja da se ni Klapa Vinčace, ni Joso Butorac, ni svi ostali koji su nastupili te večeri ne trebaju bojati za budućnost pjevanja u ovim krajevima. Matej Prpić, devetogodišnji senjski Pavarotti »razvalio je« izvedbom pjesme »Vilo moja« i pjesme »Sole mio« u izvedbi koje su mu se priključili Joso i Voljen, a svi u pratnji maestra Mladena Žmaka.


I tako su se redale klapske uspješnice i Josini »evergrini«, i tako su u Novom uživala sva čula. i tako su se novljanski slavuji na najljepši mogući način zahvalili svom gradu, a i grad njima. Ili kako kaže Josina pjesma – aš je kanat duši ča je kruhu sol.