Načelnik Općine Fužine

MARINKO KAUZLARIĆ Povećali smo vrijednost općine za više od 20 puta

Marinko Krmpotić

Ukupna vrijednost imovine prije 12 godina iznosila 6,1 milijun, a danas je 153,2 milijuna kuna! Što god tko rekao, za to povećanje zaslužni smo mi koji smo vodili Općinu. Riješili smo brojne imovinsko-pravne odnose i podigli cijenu zemljišta, a ulaganjima u infrastrukturu podigli standard. Zbog toga me smeta potcjenjivanje našeg rada i evidentnih uspjeha



FUŽINE »Kad sam prije više od tri desetljeća, točnije 1984. godine, ulazio u politiku, jedan od glavnih ciljeva bio mi je maknuti s vodećih položaja starije političare koji nisu bili spremni za promjene i nisu imali dovoljno energije da donesu boljitak svima.


Sada, kad sam pri kraju pedesetih, smatram da se i ja trebam maknuti te da na moje mjesto trebaju doći mlađi«, govori Marinko Kauzlarić, još uvijek aktualni načelnik Fužina koji je na toj funkciji posljednja tri mandata, odnosno punih 12 godina, dodajući da je zadovoljan i činjenicom da su u drugi krug ušli ipak mlađi ljudi, jer Hrvoje Ljubobratović (SDP) i David Bregovac (Laburisti) to jesu. No, ističe, Kauzlarić, nije zadovoljan činjenicom da je u kampanji za ulazak u Vijeće rečeno puno toga neistinitog, pogotovo kad je riječ o vrijednosti onoga što je, u velikoj mjeri i zahvaljujući njemu, realizirano u tih 12 godina, točnije u razdoblju od 2005. do 2017. godine:


– Primjera radi, aktiva Općine Fužine, odnosno ukupna vrijednost imovine naše općine te je godine iznosila 6,1 milijun kuna, a danas, dvanaest godina kasnije, iznosi 153,2 milijuna kuna! Što god tko rekao, za to povećanje zaslužni smo mi koji smo vodili Općinu Fužine, a čisto radi usporedbe kažimo da, primjerice Mrkopalj ima vrijednost od 15 milijuna kuna, Skrad 20, Ravna Gora 42, a gotovo četiri puta od nas veće Delnice 162 milijuna kuna. Cres, koji je razvijeniji, ima samo 86 milijuna kuna, Crikvenica 379…


(Ne)vidljiva ulaganja




Do ovog odličnog položaja i ogromnog uvećanja vrijednosti došli smo zahvaljujući tome što smo riješili brojne imovinsko-pravne odnose i bitno podigli cijenu zemljišta na našem području, a ulaganjima u komunalnu infrastrukturu podigli smo standard i razinu života. Nadalje, u projekte i planove vezane uz prostorno-plansku dokumentaciju uložili smo 3,3 milijuna kuna, kao općina kupili smo podosta zemljišta i nekretnina kojima je narasla cijena pa Fužine danas, zahvaljujući rukovođenju u posljednjih 12 godina, imaju veliki kapital od kojega itekako mogu živjeti dobro ako se njime bude dobro upravljalo. Upravo zbog toga me smeta potcjenjivanje našeg rada i evidentnih uspjeha.



O kvalitetnom radu, ističe Kauzlarić, svjedoče i podaci o prihodu po stanovniku koji su sa 7.600 kuna po stanovniku Fužina na razini Grada Zagreba, a u Primorsko-goranskoj županiji su treći. Prva je Kostrena s 11.500 kuna, drugi Krk s 9.000 kuna, a treće Fužine s 7.600 kn. Daleko iza njih su ostale goranske sredine. Primjerice – Mrkopalj ima 4.000 kuna, Lokve 3.500, Ravna Gora 3.300…



Primjerice, kad sam 2005. godine prvi put preuzeo Općinu proračun je bio 7,5 milijuna, a mi smo ga iste godine potporama iz raznih ministarstava digli na 11,5 milijuna, da bi vrhunac doživio 2006. i 2007. godine kad je iznosio 23, odnosno 24,5 milijuna kuna. Ukupno je u ovih 12 godina kroz proračun prošlo 169 milijuna kuna od kojih smo većinu utrošili na razvoj mjesta pa smo, recimo, u poslove kanalizacije uložili 11,4 milijuna kuna od kojih je 2,7 milijuna EU sredstava, u vodoopskrbu 8,1 milijuna kuna, 2,3 milijuna uloženo je u obnovu sakralnih objekata, za rad vrtića izdvojeno je 4 milijuna kuna, isto toliko za socijalu i stipendije, 3,5 milijuna kuna uloženo je u udruge kulture, a 5 milijuna za sportske udruge, za pomoć školstvu izdvojeno je 1,7 milijuna kuna, a 4,2 milijuna kuna za turizam.



Kad je o fužinskoj obilaznici riječ, treba reći da je gotov građevinski projekt i četiri građevinske dozvole. Svi imovinsko-pravni odnosi su riješeni i može se krenuti u gradnju, ali investicija od 12 milijuna kuna traži pomoć sa strane. Tu, nažalost, zbog indeksa razvijenosti, ne možemo očekivati pomoć EU fondova i moramo se okrenuti PGŽ-u i državi, a isti je slučaj i s pred desetak godina pokrenutom izgradnjom prometnice kroz Ličko polje prema Novom Vinodolskom o čijoj smo izgradnji potpisali sporazum kojim će tu 25 milijuna kuna vrijednu investiciju realizirati Hrvatske šume, Općina Vinodolska, Općina Fužine i ŽUC, rekao je Kauzlarić.



Bojim se nestabilnosti


Ta su ulaganja vezana uz brojne projekte od kojih, ako tražimo one financijski najjače, svakako treba spomenuti izgradnju 11 milijuna kuna (4,2 milijuna općinskih sredstava) cjevovoda za Benkovac Fužinski, rekonstrukciju cjevovoda Vrelo (milijun kuna) u okviru koje je izgrađena i atraktivna šetnica, 3,6 milijuna kuna vrijedna izgradnja glavnog kanalizacijskog kolektora, 2,2 milijuna kuna za izgradnju crpne stanice i prihvat sadržaja septičkih jama, čime smo riješili problem smrada koji je u Fužinama bio čest i ta je kanalizacija u funkciji od 2007. godine i to kao jedina od svih goranskih naselja. Naravno, sve ovo sredstva su iz proračuna, a kad im se dodaju brojne donacije do kojih smo došli uz pomoć naših ministarstava, iz EU fondova ili drugih izvora, onda su te brojke još i veće. Veliki dio posla kojeg smo realizirali se vidi, ali najveći ne, jer je riječ o izgradnji infrastrukture koja je najčešće pod zemljom pa ljudi i zaborave da je nešto napravljeno.



S 2,3 milijuna kuna kroz pet godina i tri kreditne linije pomogli smo mještanima u uređenju fasada pa Fužine zahvaljujući tim beskamatnim kreditima puno ljepše izgledaju. Mještani su u taj projekt uložili 17 milijuna kuna, a Općina Fužine je platila kamate koje su oni trebali platiti 2,3 milijuna kuna. Također treba spomenuti i činjenicu da smo 2015. godine kao lokalna samouprava od za državu ukupno namijenjenih 20 milijuna kuna za povećanje energetske učinkovitosti, mi uzeli sami 1,5 milijuna kuna iz čega se vidi kvaliteta rada naše lokalne samouprave, rekao je Kauzlarić.



I sve to u uvjetima života koji nisu nimalo povoljni pa je samo za održavanje javnih površina (parkovi, šetnice, zelene površine, komunalna infrastruktura…) uložen 21 milijun kuna, za održavanje objekata 16,5 milijuna kuna (obnova domova i ostale općinske imovine), za rasvjetu je potrošeno 5 milijuna kuna, a čak i više za zimsko čišćenje prometnica, dok smo za uređenje groblja potrošili 2,5 milijuna kuna. No, i tu nastojimo promijeniti stanje pa smo pripremili temelje da za 2 milijuna kuna izgradimo sustav jeftinije rasvjete, a ušli smo i u sustav državne pomoći pri čišćenju prometnica zimi, što će budućim čelnicima smanjiti troškove«, govori Kauzlarić koji je, ističe, zabrinut za budući razvoj mjesta i to, kaže, zbog rezultata nedavnih izbora:


– Zbog nezainteresiranosti stanovnika najvećeg naselja ovog kraja, a to su Fužine, dogodilo se to da će u budućem sazivu vijeća od budućih jedanaest, čak šest vijećnika biti iz Liča, jedan iz Vrata i samo četiri iz Fužina. Strah me da uz takve odnose neće biti ravnomjernog razvoja svih mjesta, što je kod nas bio slučaj jer je dvostruko više sredstava uloženo u Lič i Vrata, naselja koja su bila u težem položaju od Fužina. U takvoj konstelaciji budućeg saziva Vijeća bojim se stabilnosti rada budućeg načelnika, ma tko on bio«, rekao je Kauzlarić pozvavši glasače da u što većem broju izađu na izbore u nedjelju.