Posjet ruskog veleposlanstva

Klinci u školi Severin na Kupi uče ruski jezik

Marinko Krmpotić

Prof. Nusreta Murtič pozdravila je goste / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prof. Nusreta Murtič pozdravila je goste / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Gosti su predstavili severinskim osnovcima djelić rada ambasade, darivali školu i učenike knjigama te posebno predstavili mogućnosti studiranja u Rusiji. Povod ovom posjetu bio je projekt nastave ruskog jezika koji u severinskoj školi vodi profesorica Nusreta Murtič



SEVERIN NA KUPI Natalia Iakimčuk, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije u Hrvatskoj, i Sergej Ždanovič, drugi tajnik veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, posjetili su jučer Područnu školu Severin na Kupi, a povod ovom posjetu značajnih gostiju iz ruskog veleposlanstva bio je projekt nastave ruskog jezika što ga u ovoj školi vodi profesorica Nusreta Murtič, učiteljica njemačkog i ruskog jezika koja je, uz Antona Burića, ravnatelja matične OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog, i najzaslužnija za ovaj posjet.


Gosti iz Rusije (Zageba) predstavili su severinskim osnovcima djelić rada ambasade, posebno predstavništva Rossotrudničevstva u Hrvatskoj čiji su dio, darivali školu i učenike knjigama te posebno predstavili mogućnosti studiranja u Rusiji. Domaćini su uzvratili recitacijama na ruskom jeziku i prisjećanjem na poeziju Ivana Gorana Kovačića, velikog hrvatskog pjesnika rođenog u susjednom Lukovdolu.


Vladina agencija


Natalia Iakimčuk napomenula je da je Rossotrudničevstvo vladina agencija koja se bavi promicanjem kulture i ruskog jezika u svijetu, odnosno međunarodnom suradnjom na području obrazovanja, jezika, kulture, umjetnosti, znanosti i sporta. U Hrvatskoj djeluju dvije godine i žele što više proširiti mrežu suradnje pa pozivaju sve da im se obrate ili niz korisnih podataka saznaju na njihovoj internetskoj stranici.


– Početak našeg rada pred dvije godine bio je vezan uz Zagreb, a sada slijede i manje sredine poput Severina na Kupi iz kojeg su vrlo rado prihvatili poziv za posjet i nastojat će pomoći na najrazličitije načine svima koji uče ruski jezik, bilo literaturom ili organizacijom posjeta raznim zbivanjima vezanim uz rusku kulturu – rekla je Iakimčuk.Sergej Ždanovič posebno je pažnju skrenuo na nedavno održano predstavljanje mogućnosti studiranja u Rusiji, istaknuvši da je na toj velikoj prezentaciji sudjelovalo deset ruskih sveučilišta, od kojih je njih čak šest među prvih deset svjetskih sveučilišta!

– Izuzetno smo zadovoljni interesom mladih hrvatskih srednjoškolaca i gimnazijalaca koji su i prošle, a posebno ove godine, iskazali veliko zanimanje za mogućnosti studiranja u Rusiji. Svakako nam je prednost sličan slavenski jezik koji se relativno lako nauči, mada je prvu godinu moguće studirati i bez znanja ruskog jezika koji se te prve godine uči. Studirati je moguće na bilo kojem fakultetu u Rusiji, a najveće zanimanje, naravno, vlada za Moskvu. Drago nam je što se zaista lijep broj Hrvata zanima za studiranje u Rusiji, a svakako im odgovara i to da je nakon završetka fakulteta posao dobiti lakše u Rusiji jer je kod nas nezaposlenost samo 4,3 posto – rekao je Ždanovič.


Slobodna aktivnost


Zadovoljstvo boravkom uglednih gostiju istaknuo je i Anton Burić, ravnatelj OŠ I. G. Kovačića, napomenuvši da izborni predmet ruskog jezika od 42 učenika PŠ Severin na Kupi pohađa njih sedmero.


– Ova slobodna aktivnost dio je našeg programa »Svijet stranog jezika«, a u njenoj nam realizaciji potporu pruža Primorsko-goranska županija. Naša škola želi razvijati i podupirati multikulturalnost, a učenje stranih jezika dio je te ideje, pri čemu u Severinu na Kupi imamo sreću da tu radi profesorica njemačkog i ruskog jezika. Uz Severin na Kupi, ove školske godine učenje ruskog jezika kroz izborni predmet ponudit ćemo i učenicima u matičnoj školi u Vrbovskom, a pomoć iz domovine tog jezika svakako će nam dobro doći pa od predstavnika ruske ambasade i Rossotrudničevstva očekujemo stručnu pomoć, dakle ponajprije literaturu uz koju će se moći još kvalitetnije raditi, a vjerujem da ćemo u suradnji s njima dodatno razviti ovaj program te približiti ruski jezik i kulturu onim našim učenicima kojima je to zanimljivo – rekao je ravnatelj Burić.