Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. veljače 2020.
Sjećanje na strašni pogrom

U Širokoj Kuli mnoštvo vjernika u povodu Uskrsa molilo za svoje najmilije stradale u zadnjem ratu

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2019. u 7:51 2019-04-21T07:51:02+02:00

I ovih blagdana mnogi Kuljani još uvijek ne znaju gdje su zadnja počivališta njihovih najmilijih, pri čemu za te strašne zločine iz Domovinskog rata još nitko nije krivično odgovarao

ŠIROKA KULA Ovo malo selo nadomak Gospića doživjelo je tijekom Domovinskog rata strašni pogrom kada je ubijeno 40 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima i dvoje djece. Široka Kula danas broji manje od stotinu žitelja.

U crkvi Svetog Mateja svetu misu povodom okončanja Vazama i bdijenja do dolaska Uskrsa predvodio je vlč. Luka Blažević. Pored crkve bila je zapaljena vatra, još jedna drevna simbolika Uskrsa i uskrslog Isusa Krista.

Na tome je ognju vlč. Blažević zapalio i blagoslovio uskrsnu svijeću koja je potom unesena u crkvu prepunu vjernika. Na uskrsni vikend mnogi su u svoje rodno selo stigli iz Zagreba i Rijeke

Krcata crkva Svetog Mateja svjedočila je vjeri mještana u uskrsnuće i Uskrs, najveći kršćanski blagdan. I ovih blagdana mnogi Kuljani još uvijek ne znaju gdje su zadnja počivališta njihovih najmilijih, pri čemu za te strašne zločine iz Domovinskog rata još nitko nije krivično odgovarao.

Mjesno groblje je tijekom rata bilo razrušeno, iako nikome niti danas nije jasno zbog čega je izvršen taj vandalski čin.

Uskrs Široka Kula (1)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.