Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Izdržljivi Ličani

Otočani Stipe Piršljin i Milan Krznarić, uporni dvojac koji je sportskim podvigom zadivio Hrvatsku

snimio Marin Smolčić
snimio Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2019. u 13:59 2019-10-18T13:59:43+02:00

"Drago nam je što smo prvi Ličani koji su uspjeli ostvariti ovaj podvig. Išli smo i tragovima starog alpinizma kako su nekada išli stari majstori toga sporta: biciklima do nekog odredišta i onda kao alpinisti na osvajanje vrhova."

OTOČAC - Široj javnosti je malo poznat podvig dvojice Otočana koji su se nedavno biciklom zaputili do planinnskog lanca Visoke Tatre u Poljskoj i potom se pješice uspeli na najviši vrh Poljske, Rysy (2 499 m). Ovim povodom ustrajne sportaše Stipu Piršljina (31) i Milana Krznarića (38) danas je primio župan Darko Milinović.

- Prije svega želim vam čestitati na uspjehu koji je prije vas u povijesti ostvarilo tek nekoliko Hrvata. Na ovaj ste način s ponosom promicali ime svojega grada Otočca, Ličko-senjske županije i Hrvatske. I ja sam ponosan na vas, kao i na sve sportaše sa ovih prostora čiji su uspjesi vrijedni divljenja. Čuo sam da uskoro osnivate novi klub u Otočcu. Ličko-senjska županije će i vašem klubu naredne godine financijski pomoći jer ste se već dokazali sa hvale vrijednim rezultatima, odvezli ekstremnu ekspediciju na biciklima od Otočca do Poljske, popeli se na najviši vrh Poljske i time postali prvi Ličani u povijesti koji su u tome uspjeli. Mi kao županija redovno pratimo sve ljude koji imaju odlične sportske rezultate pa ćemo svakako poduprijeti i rad vašeg budućeg kluba. Još jednom vam iskreno čestitam na ovom velikom podvigu, istaknuo je župan Milinović.

U ime ovog hrabrog dvojca koji je biciklima prešao preko tisuću kilometara do cilja zahvalio se Milan Krznarić.

- Drago nam je što smo prvi Ličani koji su uspjeli ostvariti ovaj podvig. Išli smo i tragovima starog alpinizma kako su nekada išli stari majstori toga sporta: biciklima do nekog odredišta i onda kao alpinisti na osvajanje vrhova. Vožnja biciklima do Poljske i uspon na vrh Rysy do sada je prije nas uspjelo samo četvorici Hrvata. Zahvaljujemo se županu Milinoviću na ovom prijemu, što je prepoznao veličinu ovoga pothvata. Nakon starta 28. rujna i šestodnevne vožnje biciklima stigli smo u grad Zakopane i nakon dva dana odmora krenuli na osvanje najvišeg vrha Poljske. Na sami vrh Rysy se prosječno penje dva dana. Mi smo se popeli za šest sati i istoga dana vratili smo se u Zakopane. Povratak u Otočac bio je autobusima, pojasnio je Milan Krznarić.

Alpinizam (1)

Svu opremu za ovaj naporni put Otočani su nosili u bisagama, bez pratnje automobila. Povratak su željeli učiniti na biciklima, ali nisu imali toliko dana godišnjeg odmora. Dnevno su prelazili nešto manje od 200 kilometara. Po kiši, povremeno jakom vjetru i čestim usponima. Sve su to uspješno savladali i dokazali kako pravim sportašima ništa nije teško.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.