Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Primio vojnike i časnike

foto Darko Milinović poručio: Hrvatska se nije branila u Minhenu, nego u Gospiću...

snimio Marin Smolčić
snimio Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2019. u 20:17 2019-10-12T20:17:04+02:00

"U ratu sam bio zapovjednik saniteta 118. brigade ZNG u Gospiću i širem području pa znam koliko su pretrpjeli naši branitelji i članovi njihovih obitelji. Mi smo se nažalost našli na prvoj vatrenoj liniji sulude ideje o Velikoj Srbiji na potezu Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica."

GOSPIĆ - U okviru redovnog Plana i programa na Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“, u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“, Zapovjedno-stožernoj školi „Blago Zadro“ i Visokoj dočasničkoj izobrazbi ovih dana u Ličko-senjskoj županiji borave zapovjednici i polaznici ovih ustanova.

U velikoj dvorani županije primio ih je župan Darko Milinović sa suradnicima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Župan Milinović definirao je najvažnije činjenice ratnih stradanja i današnjice Ličko-senjske županije.

- Na ovaj način smo željeli izraziti pijetet prema prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu čije ime s ponosom pronosi Hrvatsko vojno učilište, kao i vječnu zahvalnost i sjećanje na naše poginulem suborce i prijatelje. Povijest i čast Domovinskog rata duboko su utkani u temelje moderne Hrvatske. U ratu sam bio zapovjednik saniteta 118. brigade ZNG u Gospiću i širem području pa znam koliko su pretrpjeli naši branitelji i članovi njihovih obitelji. Mi smo se nažalost našli na prvoj vatrenoj liniji sulude ideje o Velikoj Srbiji na potezu Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica. Zbog toga su na ovaj dio Hrvatske vršeni stalni napadi agresora. Posljedice tih bestijalnih napada su razoren grad i više od 400 poginulih branitelja i civila. Unatoč svemu nismo pokleknuli jer smo mi Ličani hrabri i uporni ljudi. Hrvatska se tih sudbonosnih dana nije branila u Minhenu, nego li u Gospiću, rekao je između ostaloga župan Milinović. Kao paradigmu složenosti situacije na početku rata Milinović je istanuo činjenicu kako se gospićka bolnica nalazila 50-ak metara udaljena od vojarne prijetvorne JNA, a bolnicu je preko noći napustila polovica zaposlenika koji su prešli u tzv. Krajinu.

Na prijemu se zahvalio brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

2

- Na svim razinama vojne izobrazbe imamo i strane polaznike pa su i danas s nama časnici iz Slovenije, BiH, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova. Kroz naš nastavni program želimo im pokazati kako živi Hrvatska i kako sve to izgleda izvan vojnih lekcija. Na ovaj način im predstavljamo Županije i Gradove, da ih upoznamo iz prve ruke kakav je bio njihov doprinos u Domovinskom ratu, kakva su bila stradanja, kako se danas štuje Domovinski rat. Gospić i Ličko-senjska županija su u tom kontekstu nezaobilazna točka našeg studijskog putovanja, naglasio je brigadir Kožić. Na prijemu se zahvalio i Hrvoje Ostović iz Otočca koji je trenutno na izobrazbi u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“, a obnaša dužnost Županijskog vatrogasnog zapovjednika.

3

4

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu