Pet zvjezdica

Veliko ulaganje u lovranski turizam: restoran Stanger postaje butik-hotel

Aleksandra Kućel Ilić

Poznati lovranski restoran imat će veći kapacitet / Snimio Sergej DRECHSLER

Poznati lovranski restoran imat će veći kapacitet / Snimio Sergej DRECHSLER

Budući hotel će imati wellness s unutarnjim bazenom, tursku i finsku saunu, teretanu, whirlpool i sobe za relaksaciju. Sve će sobe biti luksuzno opremljene i imat će više od 33 kvadrata



LOVRAN Vrijeme je za poduzetništvo i premda sređivanje dokumentacije i paprilogije u Hrvatskoj ide »puževim korakom«, poznati lovranski ugostitelj Igor Stanger zajedno sa suprugom Lidijom vjeruje da se isplati ulagati u kvalitetu i nove sadržaje. U pripremi je značajna investicija čijom bi realizacijom Lovran dobio prvi hotel najviše kategorije, objekt s pet zvjezdica.


– Ideja nam je da od postojećeg restorana Štanger u Lovranu, na Labinskom, blizu Medveje – rekonstrukcijom dobijemo mali butik-hotel s pet zvjezdica, dakle visoke kategorije. Danas ovdje postoji pansion i restoran, pansion će i dalje ostati u funkciji u zasebnom objektu, restoran će i dalje uz određene izmjene postojati, ali će se kapacitet proširiti. Budući hotel će imati wellness s unutarnjim bazenom, tursku i finsku saunu, teretanu, whirlpool i sobe za relaksaciju. Sve će sobe biti luksuzno opremljene i imat će više od 33 kvadrata – ispričao nam je Stanger. Navodi i da će u konačnici ovaj mali hotel imati 24 sobe, ali tek nakon realizacije treće faze…


– Naime, postojeći urbanistički planovi nisu prilagođeni investitorima i zato moramo ići polako, u nekoliko faza. Mali je koeficijent izgradivosti i moramo od državnog ureda, DUUDI-ja otkupiti zemljište, a ta je procedura spora i zahtijeva ogromnu papirologiju. Tako da će ako sve bude po planu, u drugoj fazi hotel imati 9, a u konačnici 24 sobe. Da se vratim na sam početak… Htjeli smo naime ući u ekskluzivni lanac Small Luxury Hotels (SLH), u skupinu onih hotela koje od ostalih izdvaja neka posebnost. U Hrvatskoj su samo dva takva objekta i to na Lošinju i u Splitu. Na vrhu hotela, na krovu trebao je biti bazen, whirlpool i sunčalište, tako da gost s jedne strane vidi šumu, marune i Učku, a s druge strane more, no prostornim planom se ograničava gradnja u visinu na 12 metara, ali i općenito gradnja. Zato moramo dokupiti zemlju od DUUDI-ja, te je problem to što sve to »gre pomalo«. Lanac u koji smo htjeli ući želi posebnost – bazen na vrhu krova – no to se ipak zasad nije moglo izvesti zbog prostornog plana. U ovom trenutku stoga nećemo biti u tom lancu, no nadajmo se da će u budućnosti biti drugačije – objašnjava Stanger.



Na izgradnji budućeg hotela angažirane su domaće snage, pa se tako u ulozi projektanta pojavljuje tvrtka Bauplan iz Matulja, dok dizajn potpisuje tvrtka Babaloo dizajn iz Kastva.Tradicija obitelji Stanger u ugostiteljstvu Lovrana seže u daleku 1952. godinu, a sobe se iznajmljivalo najprije iza današnjeg Dječjeg doma u Lovranu, te dvije godine kasnije na Brajdicama, gdje se i kuhalo za goste. Iz sektora ugostiteljstva i turizma, odnosno pansiona, obitelj se sada okreće i prema hotelijerstvu.


Po njegovim riječima, izgradnja bi mogla koštati između 5 i 6 milijuna kuna, a biti završena u roku od osam mjeseci. Papirologija za prvu fazu je dovršena, te je u tijeku i kandidatura za bespovratna sredstva EU-a.


– Dokumentacija za europski novac će se predati početkom 2016. godine i u svakom slučaju nadamo se da bi negdje u veljači mogla započeti investicija u koju sigurno krećemo. A što se tiče ove kategorije od pet zvjezdica – mislim da ovaj kraj to zaslužuje i da je to pravi put u kojemu bi se trebao razvijati turizam na Opatijskoj rivijeri. Klijentela koja traži takve objekte definitivno postoji. Poslovanje bi nam bilo tijekom cijele godine, baš kao što radi i naš pansion – otkrio je Stanger, inače i vrlo aktivan u Udruženju obrtnika Opatije koje pokriva cijelu Liburniju, te je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika PGŽ-a.