Aktualno pitanje

Trnovit put do samostalnosti: Liburnijskim vodama odbijenica iz Ministarstva

Marina Kirigin

Foto arhiva

Foto arhiva

Novim zakonom, koji se odnosi na spajanje vodovodnih tvrtki, Liburnijske vode trebale bi se spojiti s Riječkim vodovodom i onima u Gorskom kotaru, a takav prijedlog za Liburniju nije prihvatljiv



OPATIJA – Zahtjev za samostalno obavljanje vodnih usluga, što ga je Uprava Liburnijskih voda uputila Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetike, nije naišao na odobrenje. Novim zakonom, koji se odnosi na prekrajanje vodouslužnog područja, odnosno spajanje vodovodnih tvrtki, Liburnijske vode trebale bi se spojiti s Riječkim vodovodom i onima u Gorskom kotaru, a takav prijedlog za Liburniju nije prihvatljiv.


Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak izjavio je da Liburnijske vode udovoljavaju svim uvjetima da ostanu samostalna tvrtka te da bi eventualno jedino prihvatljivo bilo spajanje s nekim manjim susjednim vodovodom, kao recimo onim Cresa i Lošinja.


Spajanje s velikIm vodovodom, kao onim riječkim, za krajnje bi korisnike i društvo značilo uvećane troškove, rekao je Mrak. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Marko Maslić je dodatno argumentirao Mrakove riječi, tražeći od čelnika JLS s Liburnije da se jače angažiraju u rješavanju problema.


Čeka se odgovor




– Prvi zahtjev u kojem smo tražili da ostanemo samostalno društvo u resorno ministarstvo poslali smo još u siječnju. Taj zahtjev potpisali su svi grado(načelnici) JLS s Liburnije. Odgovor ministarstva na taj naš zahtjev nismo dobili.


U rujnu smo predali novo očitovanje, a novi prijedlog ministarstva bio je da se spojimo s Rijekom, Čabrom, Vrbovskim, Delnicama i Cresom. Na takvo rješenje predali smo novi prigovor, a novi prijedlog ministarstva bio je da se spojimo s Rijekom i s područjem Gorskog kotara, što je opet za nas bilo neprihvatljivo.


Treće očitovanje s potpisima svih lokalnih čelnika poslali smo ponovo 30. listopada. Naveli smo sve uvjete koje imamo da budemo samostalna vodovodna tvrtka i sve poslali u ministarstvo i u PGŽ te sada čekamo odgovore – objasnio je Mrak, dodavši da se sutra održava Skupština Društva te će se ponovo diskutirati o ovoj temi.


Smanjenje broja vodovodnih tvrtki neminovno bi značilo i manji broj zaposlenih, posebno onih na rukovodećim pozicijama, što je vjerojatno bio i cilj novog zakona. Međutim, spajanjem tvrtki pao bi standard usluge, govore bolji poznavatelji situacije.


Tvrde da je tvrtkama Komunalac i Liburnijske vode definitivno potrebno restrukturiranje i sistematizacija poslovanja, međutim, isto tako smatraju da se ujedinjavanjem vodovoda neće napraviti ništa po tom pitanju. Štoviše, ne žele da Liburnijske vode, koje većim dijelom (čak 70 posto) koriste svoje vlastite izvore, učkarske vode, pripadnu u »tuđe ruke«.


Naša imovina


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić smatra da Liburnijske vode zadovoljavaju sve parametre i tehničke uvjete iz Uredbe o uslužnim područjima te da nema ni jednog razloga da ne ostanu samostalne.


– To je stav svih jedinica lokalne samouprave. To je naša imovina koju smo stvarali generacijama te inzistiramo da Liburnijske vode ostanu samostalne – rekao je Dujmić.


Zamjenik načelnika Lovrana Toni Družeta na tragu je onog što je izjavio sindikalni vođa Marko Maslić.


– Ako već mora doći do spajanja, tada bi bilo prihvatljivo spojiti se s nekim manjim sustavom, recimo otočnim, Lošinjom i Cresom. Međutim, spajanje s Riječkim vodovodom je teže prihvatljivo jer bi nas taj sustav mogao »progutati«.


Na području četiri JLS-a na Liburniji ulaganja po stanovniku su znatno veća u odnosu na korisnike u Rijeci. Zato mislim da bi takvim udruživanjem korisnici na Liburniji izgubili standard koji su debelo plaćali.


Osim toga, što će se dogoditi s cijenom vode, ljudstvom, koliko će se brzo rješavati hitne intervencije, usluge koje su nam sada zahvaljujući Liburnijskim voda i Komunalcu brzo dostupne? Mislim da smo mi po pitanju vodovodne infrastrukture daleko odmakli u odnosu na druge – rekao je Družeta. Riccardo Staraj, načelnik Općine Mošćenička Draga, kratko je komentirao da Liburnijske vode trebaju ostati samostalne jer je u pitanju cijena vode i Liburnijska aglomeracija.


Ćiković za udruživanje


Za razliku od ostalih čelnika s Liburnije, načelnik Matulja Mario Ćiković smatra da će se udruživanjem vodovodnih tvrtki smanjiti cijena vode, a da je upravo to ono najbitnije za korisnike usluge. Vjeruje da će se svi Matuljci složiti da se zbog toga treba ići u udruživanje koje je, kako kaže, najavljeno još 2013. godine.


Podsjetio je da su se te godine odvajale komunalne tvrtke od vodovodnih, pa tako i Liburnijske vode od Komunalca, a upravo s namjerom da se kasnije ponovo spoje i spajanjem postigne niža cijena vodnih usluga.


– Imamo malo informacija što bi bilo kada bi se vodovodne tvrtke spojile. Pročitali smo ono što je izjavio sindikalni čelnik Maslić koji navodi da će spajanje vodovodnih tvrtki dovesti do većih cijena vode, kako će nam oteti imovinu… Ne znam odakle su te informacije jer ih mi kao Skupština društva nismo dobili – rekao je Ćiković.