Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
6. prosinca 2019.
Dana Auguštin

Svestrana umjetnica opet u svojim Ičićima, djecu će podučavati plesu na svili

 Dana Auguštin svoje bogato iskustvo želi podijeliti s najmlađima / Foto M. ANIČIĆ
Dana Auguštin svoje bogato iskustvo želi podijeliti s najmlađima / Foto M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2019. u 12:22 2019-10-22T12:22:29+02:00

Akademska kiparica je 2008. godine na prestižnoj francuskoj akademiji nakon studija cirkuske umjetnosti diplomirala iz plesa i akrobacija na svili, a već trideset godina se bavi yogom

IČIĆI Zanimljiva osoba koja se bavi vrlo atraktivnom i na liburnijskom prostoru nedovoljno poznatom aktivnošću, plesom na svili, Dana Auguštin iz Ičića, nakon što je proputovala cijeli svijet – vratila se doma.

Bogato iskustvo želi podijeliti s najmlađima te uskoro u prostorijama osnovne škole u Lovranu priprema »dan otvorenih vrata plesa na svili«. Također, od studenoga ove godine će u Lovranu voditi i tečajeve Face Yoge koji na ovim prostorima predstavljaju novitet i namijenjeni su polaznicima srednje i starije dobi.

Ukratko – Dana nudi provođenje slobodnog vremena na originalan i koristan način, a kako bi buduće polaznike zainteresirala i približila im aktivnosti, najprije je ispričala nekoliko riječi o sebi. A priča o životu Dane Auguštin je itekako zanimljiva.

– Diplomirala sam kiparstvo na ljubljanskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Svoju diplomsku radnju posvetila sam istraživanju modaliteta-načina gibanja u kiparskom prostoru, što me je zapravo usmjerilo prema studiju cirkuske umjetnosti. I tako sam 2008. godine diplomirala na prestižnoj francuskoj akademiji Centre national des Arts du Cirque u Chalons en Champagne iz plesa i akrobacija na svili.

Ičićanska umjetnica Dana Auguštin nastupala je po cijelom svijetu /NL arhiva

Snaga i gipkost

Već trideset godina se bavim yogom, za koju sam i certificirana instruktorica i to Hatha yogom, Aerial yogom od 2003. godine i zadnjih par godina Face yogom. Rodom iz Ičića, već s 15 godina sam se otisnula u svijet i zadnje 23 godine sam živjela i radila u različitim krajevima svijeta, od Norveške i Francuske sve do Brazila. No, najdulje sam se zadržala u susjednoj Sloveniji, u Ljubljani, gdje sam prije deset godina osnovala školu za ples i akrobacije svili. Od 2003. godine nastupam s različitim plesnim i cirkuskim skupinama, kao i samostalno – ispričala je o sebi svestrana umjetnica Dana Auguštin.

Na liburnijskim području će u četvrtak, 24. listopada, u lovranskoj osnovnoj školi na otvorenom danu održati prezentaciju plesa na svili koji bi se, kao dio izvanškolske aktivnosti, održavao svakog četvrtka od 16 do 17 sati.

– Radionice su namijenjene djeci od 5. do 8. razreda. Tijekom radionica će se moći upoznati s osnovnim tehnikama penjanja, načinima ovijanja i osnovama različitih figura koje se izvode na vertikalnim, dugačkim, dvojnim, poliesterskim tkaninama. Ta aktivnost, koja je u francuskoj dostupna već djeci predškolskog uzrasta u cirkuskim vrtićima, razvija koordinaciju i motoričke sposobosti, prostornu orijentaciju, snagu, gipkost i koncentraciju i do sada sam plesu na svili podučavala polaznike od četvrte godine života sve do najstarije polaznice koja je imala 60 godina.

Yoga za »zlatne godine«

Tečaj Face yoge namijenjen je prije svega srednjoj i starijoj generaciji i započet će 7. studenoga u prostorima Udruge Maslina u Lovranu, iznad kina, četvrtkom od 17.30 do 18.45 sati – najavila je Dana Auguštin. O njezinim se aktivnostima detalje može saznati na internetskim stranicama www.danaaugustin.com i www.aerialcircus.si, te joj se može obratiti i putem mail adrese aerialcircus@danaaugustin.com.

Face yoga

Druga aktivnost, koja predstavlja novitet na ovom području, su tečajevi Face yoge. Radi se o vježbama koje aktiviraju mišiće lica i glave (lubanjskog dijela), koji zbog toga što ih s godinama sve manje aktiviramo, polako gube svoj volumen, odnosno mišićnu masu i poziciju, zbog čega i koža, koja ih prekriva, postaje labavija i naborana.

Svaki dio lica povezan je s određenim organom, a dokazano je i da aktivacija mišića glave (čelnog mišića, temporalnog i oksipitalnog) potiče bolju cirkulaciju i s time rad žlijezda u glavi, što pozitivno utječe na hormonski sustav cijelog organizma.

Jačanjem mišića lica (i time vraćanjem njihovog prvotnog volumena i pozicije) polako se glade bore i utječe se na hormonski sustav i organe. Uz vježbe za oči može se poboljšati vid, a disanjem, koje prati svaku vježbu, tijelo se oslobađa nakupljenih toksina, povećava se kapacitet pluća i smiruje um. Naravno, kao i za mnoge druge stvari u životu, potrebno je redovno vježbanje da bi se dostiglo navedene rezultate...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.