Liganj

Marunada došlo do finala, a dobra vijest je da maruna konačno ima dovoljno “za si gušti”

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Za kilogram maruna najčešće je trebalo izbrojati 60 kuna, no moglo ga se pronaći po 50, ali i po 70 kuna. Kolača je bilo već od 7,50 pa sve do 15 kuna, a nudile su se i male torte po 45 i 55 kuna



LIGANJ – Istina je da šećer dolazi na kraju, što je pokazala i ovogodišnja, 46. po redu Marunada čije se finale upravo održava u Lignju, a jučer su prekrasno vrijeme kasnog listopada u kombinaciji s bogatim programom i marunom kojega sada ima dovoljno »za si gušti«, privukli u Društveni dom u Lignju i otvorene prostore oko njega brojnu publiku. Miris vrućih, pečenih maruna, različitih kolača i slastica od maruna i primamljivih domaćih jela širio se Lovranšćinom.


Na štandovima se još moglo kupiti i drugo voće, te nazdraviti uz domaću medicu, a bilo je tu i nekih drugih prigodnih i korisnih sadržaja za pohvalu, poput izložbe gljiva u organizaciji Boćarskog kluba Liganj, te etno izložbe na temu »Kako se nekad klatil marun«, u organizaciji Udruge Ognjišće iz Lignja. Velik interes posjetitelja, a posebno inozemnih gostiju koji su jučer posjetili Liganj izazvala je i stalna etno-postava ove udruge koja uz brojne autentične eksponate dočarava »život po nekadajnu«.


Za kilogram maruna najčešće je trebalo izbrojati 60 kuna, no moglo ga se pronaći po 50, ali i po 70 kuna. U najatraktivnijem sektoru kolača, bilo ih je već po 7.50 kuna, pa sve do 15 kuna, a nudile su se i male torte od maruna cijenjene 45 i 55 kuna.




Đino Martinčić, predsjednik Udruge Ognjišće sve do kasnih poslijepodnevnih sati primao je prijave za izbor »najdebljih maruna«, vagao primjerke i usput goste upoznavao sa starim običajima vezanim uz »vreme od maruna« i vrstama slatkoga ploda.



– »Bojci« su najdeblji, tu je »branac« koji se brao i prodavao, ovo je »prašćarin«, pa »kostanj«, »dubenac« koji se skupljao na kupu i fermentirao, »lošćaci«, »prnjavac«… Gnjavica i šćipanica su se nekad koristile pri branju i klaćenju maruna, kad još nije bilo rukavica, a bila je tu i traversa u koju se žajice i marun pobiralo – ispričao je Martinčić.


U sportskom dijelu manifestacije, održan je prvi MaRun Trek, treking utrka zaleđem Lovrana u organizaciji SRK Alba iz Labina, a kao i svake godine posebno su vrijedni bili planinari koje je okupio planinarski pohod »Marunada 2019.« u organizaciji Planinarskog društva »Knezgrad«. Zbog lijepog vremena, mnogi su se i u individualnim aranžmanima uputili prema učkarskim obroncima i proveli sadržajnu subotu u znaku kretanja.


Zadnji dan ovogodišnje Marunade bit će danas, u nedjelju, kada se marunima može zasladiti od 10 do 20 sati, te uživati u ponuđenim sadržajima i glazbenom programu u kojemu će biti i zabavne glazbe, klapskoga pjevanja, ali i nastupa harmonikaša.