Veselje i zabava

Svi putevi vode na otoka: Do nedjelje u Baški traju Ribarski dani

Mladen Trinajstić

Događanje će biti obilježeno mnoštvom programa poput povlačenja mreže, potezanja konopa i hodanja po gredi, ali i koncertnim nastupima, izložbama i dječjim radionicama



BAŠKA Od danas do nedjelje Bašku će ispuniti prugaste ribarske majice, vesela glazba i mnoštvo zabavnih događanja uklopljenih u još jedne Ribarske dane. Jedno od najstarijih ljetnih događanja u Baški kojim su žitelji tog već dulje od stoljeća turizmu okrenutog mjesta svoje sezonske posjetitelje počeli uveseljavati još davne 1910. godine i u svom ovogodišnjem izdanju ponudit će mnoštvo prigodnih zbivanja i atrakcija.


– Danas je to trodnevna manifestacija koja se već uobičajeno održava prvog vikenda u kolovozu te okuplja brojne mještane, ali i uključuje te animira goste – istakla je, najavljujući zbivanja koja će Bašku ispuniti ovog vikenda, Ivana Kovačić, direktorica TU TZO Baška, institucije koja je ujedno i glavni organizator Ribarskih dana. I ove će godine to događanje biti obilježeno mnoštvom već uobičajenih programa poput povlačenja mreže, potezanja konopa i hodanja po gredi, ali jednako tako i niza suvremenijih zbivanja poput koncertnih nastupa, izložaba i dječjih radionica.


Izložba i mjuzikl


Ove godine, nastavlja Ivana Kovačić, Bašćane i posjetitelje tog otočnog lokalnog i turističkog središta najprije očekuje otvorenje izložbe Nenada Petronia »More, ribe i to…« koja će već večeras biti upriličena u galeriji Zvonimir, s početkom od 20 sati. Potom nam još slijedi i uprizorenje čakavskog mjuzikla »Kalafat, batana i papagalo«, revija jedrenja, ali i nezaobilazna, tradicionalna povorka bašćanskih ribara. U program je uklopljen i DJ party, nastup trsatskih limenjaka te u konačnici, kao središnje glazbeno događanje – i veliki subotnji koncert Harija Rončevića.




Dobar dio programa, napomenula je čelnica bašćanskog TZ-a, ove će godine biti posvećen i najmlađim posjetiteljima tog ribarstvu i ribarima posvećenog vikenda. A za njih su organizatori osmislili i pripremili niz zabavnih i poučnih događanja, uz ostalo i ribarsku radionicu, odnosno malu školu ribolova (za koju će biti zaduženi članovi ŠRD Škrpina), niz kreativnih radionica i sličnih zbivanja prilagođenih malim ribarima.



Isti će vikend Ribarski dani okupirati i Baški susjedni Punat. Šezdeseto izdanje puntarske ljetne ribarske fešte započinje već danas zabavom za koju će se pobrinuti grupa Xfinity bend koji će na rivi nastupiti od 21 sat. Subotnji će program biti pak obilježen natjecanjem u ribolovu kao i regatom tradicijskih brodica Burtižanje 2018. I Puntari su svoje Ribarske dane odlučili obogatiti izložbama, ali i velikom subotnjom pučkom feštom čija će glavna zvijezda biti Lidija Bačić. Nedjeljni će dio programa u Puntu svojim nastupom obilježiti članovi tamburaškog sastava Mistral koji će, s početkom od 21 sat, održati promenadni koncert u lučici u Staroj Baški.



Otočni branitelji


Govoreći o nadolazećem vikendu, odnosno o u Ribarske dane uklopljenim zbivanjima, Ivana Kovačić nas nije propustila podsjetiti i na činjenicu da će, osim zbog te manifestacije, Baška i njena okolica ove nedjelje, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno praznik koji se k tome slavi i kao Dan hrvatskih branitelja, također već tradicionalno, biti posjećena i od brojnih otočnih branitelja, članova njihovih obitelji, ali i svih koji će sudjelovanjem u prigodnim programima braniteljima zahvaliti za sve učinjeno u Domovinskom ratu.


U Batomlju pored Baške tog će dana biti upriličena središnja otočna proslava tog prazničnog dana. S početkom od 10 sati tako će ondje biti služeno misno slavlje, i to u svetištu Majke Božje Goričke, smještenom na uzvišenju pored Batomlja. Prazničnu nedjeljelu, valja reći i to, u večernjim će satima na Staroj rivi svojim koncertnim nastupom zaključiti skupina Insula.