Zdravlje u teglici

Najbolji med od kadulje ima Dario Kamber iz Baške

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Naslovom šampiona 4. Salvie Auree okitio se Dario Kamber iz Baške, drugoplasirani je Vladimir Vraneković također iz Baške, a treće mjesto pripalo je Jakovu Linardiću iz Punta



U zajedničkoj organizaciji Udruge proizvođača meda od kadulje i Udruge pčelara otoka Krka Kadulja, u njivičkom Društvenom centru Kijac održano je četvrto izdanje manifestacije Salvia Aurea – hrvatskog ocjenjivanja kvalitete meda od kadulje. Završna svečanost proglašenja rezultata i podjele diploma najboljim pčelarima i ovaj je put okupila brojne uspješne proizvođače meda s cijelog otoka Krka, ali i šire regije.


U onom najsvečanijem dijelu okupljanja proglašeni su »najbolji među najboljima« pa se tako naslovom šampiona 4. Salvie Auree ovog puta okitio Dario Kamber iz Baške čiji je med stručna ocjenjivačka komisija sastavljena od vrsnih senzorskih analitičara ocijenila najkvalitetnijim. Uz spomenutog, razloga za zadovoljstvo imalo je još šestero dobitnika najsjajnijih, zlatnih odličja, a među njima i osvajači druge, odnosno treće nagrade – Vladimir Vraneković iz Baške te Jakov Linardić iz Punta. Treba spomenuti i da je na ovogodišnjoj Salviji Aurei stručna ocjenjivačka komisija »vagala« između 23 prijavljena medna uzorka od 21 pčelara.


Loša godina


– Ova je godina bila još jedna u nizu loših pčelarskih sezona u pogledu medenja kadulje koja na uobičajenim lokacijama gotovo nije ni medila, rekao nam je predsjednik organizacijskog odbora Salvie Auree te ujedno i čelnik Udruge proizvođača meda od kadulje, Mirko Almaši.




– Iako je početak godine obećavao, neugodno iznenađenje krajem travnja i tijekom svibnja priredila je hladnoća, a s njom i kiša, na pojedinim lokacijama i bura. Zbog toga je na nekim područjima paša kadulje gotovo potpuno izostala. Unatoč tome, oni pčelari koji su na pojedinim mikrolokacijama ipak uspjeli dobiti željeni med, a uvjerili su se u to i članovi naše ocjenjivačke komisije, ali i posjetitelji odnosno sudionici okupljanja (koji su imali priliku kušati nagrađene medove), mogli su biti zadovoljni jer su među njima i neki medovi dosegli uistinu visoku kvalitetu, zaključio je Mirko Almaši, čelnik organizacijskog odbora ove sad već tradicionalne pčelarske manifestacije.


Natjecanje i edukacija


Cilj ovog događanja, odnosno natjecanja, promocija je meda od kadulje, ali i predstavljanje dostignuća domaćih pčelara, kao i različitosti samih medova koji do izražaja dolaze ovisno o području pčelarenja, prenijeli su nam obrazlažući cilj ovog okupljanja njegovi organizatori, ističući osim natjecateljskog dijela, i edukativno-informativni karakter ove manifestacije. A za provedbu tog segmenta pčelarskih programa ovog je puta bila zadužena doc. dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević iz Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a koja je u završnici okupljanja pčelara te proizvođača i ljubitelja meda od kadulje održala predavanje na temu »Lisne uši – veza s medunom«.