Kraj prve faze obnove

Lječilište Veli Lošinj dobiva polikliniku za tisuću ljudi i apartmane

Barbara Čalušić

Lječilište će se zadržati u postojećoj zoni, a nove smještajne jedinice bit će izgrađene u park-šumi lječilišta kao male kuće s četiri do osam apartmana. poliklinika će se proširiti na mjestu sadašnjih ambulanti



VELI LOŠINJ » Nakon završetka prve faze obnove, pred Lječilištem Veli Lošinj još su dvije faze uređenja u kojima bi ovaj strateški županijski projekt trebao između ostalog dobiti novu polikliniku i nove smještajne kapacitete. Županijski Zavod za prostorno uređenje napravio je strategiju za uređenje sljedeće dvije faze koja je predstavljena na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća Lječilišta. Kako su objasnile Gordana Uroda i Ira Rechner Šustar iz Zavoda za prostorno uređenje, strategija je napravljena na temelju tri scenarija koja su na pozivnom natječaju ponudila tri arhitektonska ureda.


   – Ponuda wellnessa na otoku je velika i kvalitetna te se treba istaknuti nečim što drugi nemaju, istaknula je Rechner Šustar, objašnjavajući da će se rekonstrukcija lječilišta u sljedeće dvije faze temeljiti na zadržavanju postojećih zgrada uz nadogradnju novih. Lječilište će se zadržati u postojećoj zoni, a novi objekti, konkretno smještajne jedinice koje bi trebale biti izgrađene u park-šumi lječilišta kao male kuće s četiri do osam apartmana, gradit će se u posljednjoj fazi.


   U drugoj fazi pak slijedi rekonstrukcija svih medicinskih sadržaja koji podrazumijevaju novu proširenu polikliniku na mjestu sadašnjih ambulanti. Poliklinika bi imala kapacitet za obradu 1.000 pacijenata dnevno, od čega se procjenjuje da bi 300 pacijenta bili gosti lječilišta, a ostatak bi bio ponuđen gostima same destinacije. Uz postojeće zdravstvene usluge lječilišta koje će naći svoje mjesto u novoj poliklinici, dio prostora našao bi se na tržištu uz mogućnost zakupa privatnim zdravstvenim sadržajima.




   Izvori financiranja za drugu fazu rekonstrukcije lječilišta u najvećem će dijelu biti strukturni fondovi Europske unije za koje je potrebno izraditi cjelokupnu projektnu dokumentaciju. Procjenjuje se da će javna nabava idejnog projekta druge faze krenuti u rujnu.