Baština

Bazeni soli nova turistička atrakcija Paga

Josip Portada

Turisti će u razgledavanje bazena moći pješice, ali i vlakom



PAG Bazeni »Solane Pag« koji se prostiru na površini od oko 2, 5 milijuna četvornih metara uskoro će se urediti za razgledavanje i tako će postati vrlo atraktivan dio turističke ponude Paga. Zlatan Koritnik, direktor Solane Pag, nedavno je sa suradnicima razgledao bazene soli kako bi se utvrdilo na koji ih način urediti za razgledavanje.


– Već dulje vrijeme planiramo urediti bazene soli za potrebe turizma, rekao je Bogdan Želehovski, direktor proizvodnje u Solani. Za sada je sve u fazi priprema, tako da je rano govoriti o konkretnim potezima, ali posve je sigurno kako ćemo se, uz zadržavanje naše standardne proizvodnje, uskoro orijentirati i prema turizmu.


Proizvodnja soli u Pagu u povijesnim dokumentima se prvi put spominje u 9. stoljeću, no pretpostavlja se kako se sol tu proizvodi oko dvije tisuće godina. U brojnim starim kupoprodajnim ugovorima, darovnicama, oporukama i sličnim dokumentima spominju se bazeni soli, odnosno soline, a i jedna kula u Pagu se naziva kula Skrivanat jer se u njoj nalazilo sjedište zapisničara koji je bilježio količinu soli koja se odvozila brodovima. Solarstvo je važan dio naslijeđene baštine Paga, a za turizam su najatraktivniji bazeni soli, međusobno odijeljeni ogradama preko kojih se može prolaziti. Uređenjem ogradnih zidića omogućit će se razgledavanje bazena pješice, ali to bi se moglo činiti i vlakom.




Zahvaljujući solani, Pag je jedini otok na Jadranu koji je više od stotinu godina imao željeznicu. Naime, sol se od bazena, gdje se kristalizirala i skupljala, do skladišta prevozila u vagonima. Obnavljanjem pruge i vagona turisti bi bazene mogli razgledavati vozeći se u vlaku.


Svakog ljetnog dana na stotine turista koji putuju državnom cestom D-106 zastane kako bi fotografirali bazene soli, no ne mogu ih razgledati. Bazeni soli su odavno postali zaštitni znak Paga i nalaze se u svim promidžbenim materijalima, a Pag se često naziva gradom soli. No, usprkos tome, solarstvo nije uključeno u turističku ponudu i zbog toga je odluka Solane Pag o uređenju bazena za razgledavanje dobra vijest.