Svađa stranačkih kolega

ZAVADILA IH CESTICA U NOVOM Butković prodao prilaz garaži bivšeg šefa zagrebačkog HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Dozvola za izgradnju garaže izdana je 2009. i to baš s prilazom na sporan put, jer drugi tu niti ne postoji

Dozvola za izgradnju garaže izdana je 2009. i to baš s prilazom na sporan put, jer drugi tu niti ne postoji

Davorin Tepeš do garaže može samo preko zemljišta koje je prešlo u privatno vlasništvo. Butković ne želi komentirati ovaj slučaj, a njegov suradnik kaže da je »Novi Vinodolski samo prodao svoje«



ZAGREB – Istanbulska konvencija trese HDZ, ali nije taj dokument jedini razlog sukoba između članova te stranke. Davorin Tepeš, bivši predsjednik zagrebačkog HDZ-a, optužuje ministra Olega Butkovića da mu je 2009., kao gradonačelnik Novog Vinodolskog, uskratio jedini prilaz kući na Obali Petra Krešimira IV.


Butković je, naime, temeljem javnog natječaja potpisao ugovor s austrijskim državljaninom Lovorkom Rosandićem o prodaji čestice koja je bila u gradskom vlasništvu. No, preko nje prolazi put prema kući koju je prije 53 godine sagradio Tepešov punac Anđelko Kučišec, pa on sada ovisi o Rosandićevoj dobroj volji.


Javni natječaj


Tepeš tvrdi da sve do prošle godine uopće nije znao da još od 2009. autom dolazi u garažu preko zemljišta koje je prešlo u privatno vlasništvo. Gradsko vijeće Novog Vinodolskog je 2009., neposredno prije ljetne stanke, donijelo odluku da se ova dotad zelena zona pretvara u građevinsku, a u studenom je raspisalo javni natječaj za prodaju te zemlje. Javio se jedino Rosandić koji u blizini ima kuću, pa je Butković u prosincu s njim potpisao ugovor.




Rosandić je kupljenu česticu podijelio u tri parcele, jednom je proširio vlastitu okućnicu, za drugu je izvadio građevinsku dozvolu, a treća je ta koja Tepešu služi kao pristupni put. I nju mu je, kaže Tepeš, prije pola godine ponudio za 100 tisuća eura. Tepeš za to, međutim, ne želi niti čuti i smatra da ima pravo i dalje nesmetano ulaziti u svoju kuću.


Njegovom je puncu 1980. tadašnja Općina Crikvenica izdala dozvolu za izgradnju garaže i to baš s prilazom na sporan put, jer drugi tu niti ne postoji. Njime se koriste i još neki vlasnici obližnjih kuća, ali oni, za razliku od Tepeša, imaju i alternativni pravac. Kad je bivši čelnik HDZ-a u Zagrebu doznao da je Rosandić kupio »njegov« put širok tri metra, krenuo je u akciju. Budući da je kuća u vlasništvu njegove supruge Nastje Kučišec-Tepeš, ona je u rujnu prošle godine zatražila sudsko priznanje stečenog prava služnosti, ali Općinski sud Rijeka, Stalna služba u Crikvenici, proglasio se u siječnju nenadležnim. Nepoznat netko zatim je djelomično prekopao taj put, što je Tepeš prijavio policiji koja je sačinila zapisnik.


Aktualni gradonačelnik Velimir Piškurić naslijedio je ovaj problem i sada pokušava odigrati ulogu posrednika. Prije desetak dana organizirao je sastanak Tepeša i Rosandića kako bi njih dvojica pronašla neki kompromis. I Rosandić je predložio da se Tepešu omogući prilaz kući preko susjedne gradske čestice i manjim dijelom preko zemlje koju je on kupio. No, Tepešu je to neprihvatljivo.


– To bi značilo da moram srušiti garažu kako bih ulaz drukčije okrenuo. Zašto bih to napravio kad posjedujem svu potrebnu dokumentaciju i nisam prekršio niti jedan propis – pita se Tepeš.


Njegova odvjetnica Zvjezdana Znidarčić-Begović odbija samu pomisao da bi se Tepeš upuštao u bilo kakve dogovore s Rosandićem.


– Moja stranka nema ništa s njim, naš je isključivi partner Grad Novi Vinodolski, koji je protupravno prodao tu česticu. Ne znam je li to učinjeno namjerno ili nehotično, ali Grad jednostavno nije smio prodati nerazvrstanu cestu kojom se Tepeš i drugi kućevlasnici služe desecima godina. Da je prije raspisivanja javnog natječaja vještak izašao na teren, sigurna sam da bi utvrdio da se tu česticu ne može prodavati jer je to cesta, neovisno o tome što u gruntovnici možda piše da je riječ o livadi. Sve je tu čisto i nema pravne dvojbe, vrlo su površno odradili taj natječaj – rekla nam je Zvjezdana Znidarčić-Begović.


Nezakonita dozvola


Ona ocjenjuje da je novonastalu situaciju dužan riješiti Butković.


– Butković je bio gradonačelnik kad je prodano to zemljište, potpisao je o tome ugovor, i ne može sada prati ruke od toga i svaljivati na današnjeg gradonačelnika. Butković to mora riješiti. Dvije su mogućnosti, ili će Grad vratiti Rosandiću dio novca i spornu nekretninu vratiti u svoje vlasništvo, ili će se, pak, zakonski, bez naknade, upisati kao vlasnik nerazvrstane ceste, što se svakodnevno događa u jedinicama lokalne samouprave – zaključuje Tepeševa odvjetnica.


Butković ne želi komentirati ovaj slučaj, a njegov suradnik iz vremena dok je bio gradonačelnik naglašava da je »Novi Vinodolski samo prodao svoje«.


– Netko je u Crikvenici nezakonito izdao građevinsku dozvolu za tu garažu, to je pravi skandal. Riječ je o zemljištu koje je uvijek bilo gradsko, mi smo prodali svoje i dobro zaradili. Prije nego što je raspisan legalni javni natječaj Tepeš je šutio, ništa nije poduzimao, valjda je mislio da će stalno moći koristiti tuđe, a da to ne plaća – rekao nam je naš sugovornik.


Kako bilo, Tepeš se ne predaje. U dva je navrata pisao Butkoviću, ali i premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.


– Ako će trebati, ići ću i na Europski sud kako bih zaštitio svoje pravo – poručuje Tepeš.