Novo ruho

Oronula zgrada Općine do jeseni dobiva novi krov i fasadu

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Zgrada je izgrađena u 19. st. od porušenih dijelova frankopanskog kaštela, a salonitni krov trenutno propušta pa će izvrsno doći 250.000 kn za obnovu krova od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te 260.000 kn od PGŽ-a u okviru projekta »Putevima Frankopana« za sanaciju fasade



BRIBIR Zgrada Vinodolske općine u Bribiru dobit će novo ruho – novu fasadu i krov. Naime, kako saznajemo od pročelnika Upravnog odjela Miljenka Šimića, Vinodolska općina dobila je 250.000 kuna za obnovu krova od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te 260.000 kuna od Primorsko-goranske županije u okviru projekta »Putevima Frankopana« za sanaciju fasade. Sveukupno, Vinodolskoj općini na dar stiže više od 510.000 kuna!


– S radovima na fasadi krenut će se sredinom lipnja, za to je već sve spremno. Imamo izvođača, riječ je o tvrtki Citadela. Nekako paralelno s tim, krenulo bi se i s radovima na krovištu pa trenutno prikupljamo ponude za obnovu krova. Dobiveni novac za krovište neće biti dostatan, stoga će Općina ostatak morati pokriti iz svojih sredstava. Procjenjuje se da bi nas on mogao stajati više od 350 tisuća kuna. Pritom se samo možemo nadati da će krovna konstrukcija biti zdrava i da će se morati mijenjati tek pokoja greda. Uglavnom, svi radovi bi trebali biti gotovi do rujna – rekao nam je Miljenko Šimić.


Površina krova iznosi oko 480 metara četvornih, a fasade oko tisuću kvadrata. U eksterijer ovog objekta dugo se nije ulagalo, a posljedica je ta da krovište zgrade trenutno propušta. Treba naglasiti da je općinska zgrada izgrađena u 19. stoljeću od porušenih dijelova starog frankopanskog kaštela.


– Sadašnji krov općinske zgrade napravljen je od salonit ploča i vjerojatno je postavljen 70-ih godina prošlog stoljeća. To je bilo takvo doba. Kada je riječ o fasadi – građevina će dobiti novu boju i obnovit će se »štukature«. Zahvat je takav budući da je riječ o zaštićenom objektu – zaključio je pročelnik Šimić.Novi pokrov bit će napravljen od mediteran crijepa, što je zapravo idealno rješenje za zgrade u priobalju, koje su izložene učestalim i jakim vjetrovima.